Barnkalas

Barnkalas - så fixar du roligaste kalaset!

Här nedan hittar du en snabb checklista – 10 saker att tänka på när du ska fixa barnkalas! Här hittar du också länkar till våra andra sidor med tips inför barnkalaset – inbjudningskort att skriva ut, massvis med tips för olika temakalas, tips för mat, dryck och tårta och naturligtvis barnkalaslekarna som gör kalaset riktigt roligt! Barnkalasen skiljer sig så klart åt en del beroende på barnens ålder, specifika tips och råd om de olika kalasen hittar du i vår festguide under 4-årskalas, 5- årskalas och så vidare.

10 tips för barnkalaset

   1. Inbjudan till barnkalas

Var tydlig i barnkalas inbjudan, det underlättar för de bjudna barnens föräldrar och för dig. Frågorna blir färre och det hela avlöper smidigare. Sätt både en start- och en sluttid för kalaset. Ska ni vara inomhus eller utomhus, behövs särskilda kläder? Berätta om du bjuder på mat, då kan föräldrarna planera med övriga måltider. Har kalaset ett tema, berätta och bjud in i tid så att eventuell utklädning kan förberedas – det är alltid kul. Bjuder du t.ex barnets kompisar på förskolan, tänk på att alla föräldrar kanske inte vet var du bor och hur de får tag i dig om ni inte känner varandra så väl, så var också tydlig med adress, osa-datum och dina kontaktuppgifter.

Läs mer om vad det ska stå på inbjudningskortet och få idéer om du vill göra egna inbjudningskort>>

Inbjudningskortsfixaren! I vår inbjudningskortsfixare gör du snabbt, enkelt och gratis fina inbjudningskort med din egen text. Fixa och skriv ut på några minuter. 21 fina banrkalasinbjudningskort att välja bland>>

   2. Vem ska man bjuda?

En känslig fråga kan vara vem som ska bjudas, och vem som inte blir bjuden, t.ex bland kompisarna på förskolan eller skolan. Bjuder du alla i gruppen / klassen brukar de gå bra att lämna inbjudan på förskolan eller skolan, men kolla alltid detta med personalen först. Bjuder du inte alla, kontakta föräldrarna direkt och försök att undvika att prata om kalaset framför andra barn.

   3. Hur länge?

2-3 timmar brukar vara lagom för ett barnkalas. Det blir inte roligare för att det är längre, kanske tvärt om, om barnen hinner bli trötta.

   4. Hur många barn på barnkalas?

Anpassa antalet barn efter det utrymme du har. Har du inte så mycket plats inne, går det också utmärkt att ha kalas ute, i trädgården, på gården, i parken eller på lekplatsen. Var bara tydlig med att barnen ska ha kläder efter väder. Skulle det regna, ta det med ett skratt – barnen tycker säkert det är jättekul att hoppa i vattenpölarna. När du väljer plats för kalaset, glöm inte att tillgång till toalett inom rimligt avstånd är viktigt. Du vill inte behöva springa rundor och kissa med 20 barn som dricker en massa saft, då hinner du knappast organisera något annat.

Fler riktigt bra tips inför barnkalaset hittar du på vår blogg firafest.se>>

   5. Planering & Temakalas

Planera väl. Ett kalas med planerade barnkalas aktiviteter brukar ofta bli mindre stökigt än ett oplanerat med “fri lek”. Dessutom blir det kanske också roligare och mer minnesvärt. Tema på kalaset är kul, det går inte att komma ifrån.

Man kan ha vilket tema som helst – och naturligtvis ska det vara födelsedagsbarnet som väljer! Ett tema kan skapas med ganska enkla medel och behöver inte kosta mer, bara tänk till lite grann. Satsa på utklädnad, lekar och mat som passar temat. Populära teman är barnens favoritfigurer, allt från Frost och Batman till Pippi Långstrump, pirater, prinsessor, djungel och djur, cirkus eller superhjältar – bara fantasin sätter gränserna. När barnen hunnit bli lite äldre är det ofta ett detektivkalas eller ett kalas med ett klurigt mysterium att lösa som står högst på önskelistan!

Läs mer om temakalas här och få tips om hur du fixar kalas med olika populära teman >>

Fler roliga temakalastips och mycket mer hittar du också på Kalasmammans blogg Barnkalasbus>>

   6. Barnkalas med eller utan föräldrar?

Är barnen mindre kan det fungera bättre om föräldrarna är kvar på kalaset och vissa barn vill kanske inte bli lämnade i en främmande miljö och med nya kompisar. Förbered då också något för föräldrarna, de är ju inte de som är på kalas i första hand, men en kopp kaffe och lite tårta även till dem är ju trevligt. Ta dessutom vara på den “resurs” du har i de andra föräldrarna, kalaset blir roligare även för dem om de kan vara med och hjälpa till med aktiviteter och annat.

Planeringen skiljer sig så klart en hel del åt, beroende på hur gamla barnen är, kika också på våra sidor om kalastips för varje ålder; 4-årskalas, 5-årskalas, 6-årskalas, 7-årskalas, 8-årskalas, 9-årskalas, 10-årskalas, 11-årskalas, 12-årskalas.

   7. Mat & dryck på barnkalas

Det är alltid bra att bjuda på något att äta på kalaset, äter barnen först lite “riktig” mat blir det mindre tårta och godis, och sammanlagt lite mindre socker. Men lägg lagom med energi på maten, och gör något som är enkelt att äta. Barnen i sällskap med sina kompisar på kalas, kommer inte att sitta stilla så länge. Undvik kladdig mat, så blir städningen efter kalaset enklare. Gör t.ex ett spett med köttbullar, prinskorvar och grönsaker med grönsaksstavar och servera i en pappersmugg med en servett. Fungerar perfekt att äta sittande på en filt om man är utomhus, eller på golvet i lekrummet inne. Du sparar dessutom in på de dyra papperstallrikarna och andra tillbehör med temamotiv.

På vår blogg finns 10 tips till bra barnkalasmat>>

   8. Tårtan!

Tårta i fina motiv som passar kalasets tema är naturligtvis jättekul. Vill du täcka din barnkalas tårta med ett marsipantäcke finns marsipan i olika färger att köpa. Som nybörjare kan det dock vara ganska svårt att kavla ut marsipan tunt och få täcket att hänga ihop. Den ambitiösa köper en specialkavel i metall som gör det enklare, den som vill ta en genväg anpassar sitt färgval till de färdigutkavlade marsipantäcken som finns att köpa i livsmedelsbutiken. Ett annat populärt och relativt enkelt alternativ är att servera glass på barnkalaset – man kan till och med göra en egen glasstårta. Med fyrkantiga glassblock, maränger, chokladsås, kex och godis, kan man bygga nästan vad som helst – ett slott med torn, en bil, ett tåg.

Här får du fler tips om mat, dryck & tårta till barnkalaset>>

   9. Godispåsen

Det är svårt att ordna kalas utan den obligatoriska godispåsen, de flesta barn kommer helt enkelt inte tycka att en frukt i slutet av en spännande skattjakt är ett fullgott alternativ. Men tänk på att godispåsen inte behöver vara fylld till bredden. En tablettask och en klubba räcker gott, det är att man får godis, inte hur mycket man får, som ofta är i fokus för barnen. Man kan också göra något lite roligare och aningen nyttigare, om man gör eget godis, och t.ex ger varje barn en strut med karamellpopcorn.

   10. Lekar till barnkalas

Tänk efter noga när du väljer barnkalaslekar och ta hänsyn till barnens ålder. Ha hellre lekar som inkluderar än exkluderar, undvik barnkalas lekar där man “åker ut”. Även de lite äldre barnen kan tycka att det är jobbigt. Och tänk på att huvudsaken med barnkalas aktiviteter och lekar är inte att de genomförs till punkt och pricka som de var tänkta, utan att barnen har kul! Är det något som inte riktigt funkar som du tänkt dig gå vidare till nästa grej.

En skattjakt av något slag är nog den absolut roligaste barnkalasleken, det funkar både till barnkalas hemma och barnkalas utomhus. Ett sätt att göra det på är att helt enkelt själv rita en skattkarta med skatten utmärkt och kanske också några andra stationer på vägen där man hittar på utmaningar eller gåtor att lösa. Vill du få rätt känsla på en skattkarta ta till det gamla beprövade knepet att skrynkla till den lite, dra en tepåse över pappret och bränn kanterna försiktigt med en tändare.

Läs mer om barnkalaslekar här>>

Skattjakt till barnkalas

Vi på grapevine är faktiskt något av experter på just barnkalaslekar! Hos oss hittar du massvis med olika skattjakter på olika teman, alla med en rolig historia och ett mysterium för barnen att lösa med hjälp av ledtrådar och kluriga gåtor och utmaningar. I våra paket får du allt som behövs, du beställer, betala och får filen levererad omedelbart med e-mail. Du skriver sedan ut allt som du behöver för att mycket enkelt fixa den roligaste barnkalasleken! Enkelt för dig – buskul för barnen!

De flesta av våra temaskattjakter kan genomföras både inomhus och utomhus och finns i två olika svårighetsnivåer, för barn i åldern 4-6 år och för barn ca. 7-10 år.

Vilken skattjakt man ska välja beror så klart på vad just ditt barn gillar, för de yngre är det ofta klassiska barnkalasteman som gäller, några av våra populäraste skattjakter i den yngre kategorin är Piratmysteriet, Superhjältemysteriet och Prinsessmysteriet, dinosaurier är också något som de yngsta aldrig tycks tröttna på!

När barnen blivit en smula äldre fascinerar mysterier av olika slag, detektivmysteriet där barnen ska hitta försvunna böcker i Småköping är mycket populärt år från år. Många barn gillar djur och vill därför lösa det spännande Djurparksmysteriet eller Undervattensmysteriet för att rädda de utrotningshotade delfinerna. Populärt för 7- och 8-årskalas är också ett äventyr i Djungelmysteriet där det handlar om att hitta skatten i den gömda staden och eller att avslöja tjuven i Hotellmysteriet.

Botanisera bland alla våra spännande skattjakter här>>

Vi arrangerade ett barnkalas med pirattema och spelade in en film om kalaset – se den här>>

skattjakt till barnkalas

Mysterier & Escape games för de lite äldre barnen

När barnen hunnit komma upp i 10-årsåldern börjar de bli aningen kräsnare – nu är det viktigt att det inte är för “töntiga” lekar och ska föräldrarna får vara med och “leka” så är det bäst att vi gör något roligt och bra! Då brukar det funka med ett escape game eller ett mysterium som är lite mer avancerat! Eller en cool mobilskattjakt som barnen löser med karat och gåtor i sin favoritpryl – mobilen!

Här hittar du alla spännande Escape games, mysterier och andra uppdrag för de lite äldre barnen>>

Här hittar du alla mobilskattjakter>>

 • You've just added this product to the cart:

  Skattjakt: Sommarmysteriet 7-10 år

  skattjakt sommar
  skattjakt sommar
  4.67 out of 5

  Skattjakt: Sommarmysteriet 7-10 år

  Låt barnen lösa sommarmysteriet som anländer med flaskpost. Riktigt rolig och somrig skattjakt som kan genomföras nästan var som helst och passar varje tillfälle – hela sommaren. Förgyll sommarfesten…

   

   

  169 kr ink. moms

  Låt barnen lösa sommarmysteriet som anländer med flaskpost. Riktigt rolig och somrig skattjakt som kan genomföras nästan var som helst och passar varje tillfälle – hela sommaren. Förgyll sommarfesten…    

 • You've just added this product to the cart:

  Skattjakt: Det stora skogsäventyret 7-9 år

  skattjakt i skogen
  skattjakt i skogen
  4.43 out of 5

  Skattjakt: Det stora skogsäventyret 7-9 år

  SKATTJAKT I SKOGEN!
  Superrolig skattjakt i skogen eller parken. Sju kluriga gåtor måste lösas under äventyrets gång för att till sist nå fram till skatten!

   

  179 kr ink. moms

  SKATTJAKT I SKOGEN! Superrolig skattjakt i skogen eller parken. Sju kluriga gåtor måste lösas under äventyrets gång för att till sist nå fram till skatten!  

 • You've just added this product to the cart:

  Skattjakt: Detektivmysteriet 7-10 år

  detektivkalas
  detektivkalas
  4.75 out of 5

  Skattjakt: Detektivmysteriet 7-10 år

  NYHET! Det händer mystiska saker i Småköping! Kan barnen lösa mysteriet med de försvunna böckerna och avslöja tjuven?

   

   

  169 kr ink. moms

  NYHET! Det händer mystiska saker i Småköping! Kan barnen lösa mysteriet med de försvunna böckerna och avslöja tjuven?    

 • You've just added this product to the cart:

  Skattjakt: Sommarmysteriet 4-6 år

  skattjakt sommar
  skattjakt sommar
  5.00 out of 5

  Skattjakt: Sommarmysteriet 4-6 år

  Låt barnen lösa sommarmysteriet som anländer med flaskpost. Riktigt rolig och somrig skattjakt som kan genomföras nästan var som helst och passar varje tillfälle – hela sommaren. Förgyll sommarfesten…

   

  169 kr ink. moms

  Låt barnen lösa sommarmysteriet som anländer med flaskpost. Riktigt rolig och somrig skattjakt som kan genomföras nästan var som helst och passar varje tillfälle – hela sommaren. Förgyll sommarfesten…  

 • You've just added this product to the cart:

  Skattjakt: Dinosauriemysteriet 4-6 år

  barnkalas dinosaurier
  barnkalas dinosaurier
  5.00 out of 5

  Skattjakt: Dinosauriemysteriet 4-6 år

  Skattjakten för alla barn som gillar dinosaurier! Här får barnen bege sig till dinosauriernas värld och hjälpa Maiasauramamman Maja att hitta hennes ägg som den busiga Pterodactylusungen Polly har…

   

  169 kr ink. moms

  Skattjakten för alla barn som gillar dinosaurier! Här får barnen bege sig till dinosauriernas värld och hjälpa Maiasauramamman Maja att hitta hennes ägg som den busiga Pterodactylusungen Polly har…  

 • You've just added this product to the cart:

  Skattjakt: Superhjältemysteriet 4-6 år

  superhjältekalas
  superhjältekalas
  5.00 out of 5

  Skattjakt: Superhjältemysteriet 4-6 år

  Fixa superroligaste superhjältekalaset! Hjälp Supersune att rädda Big City från Boven med den gröna masken. Ett riktigt roligt äventyr för alla små superhjältar….

   

  169 kr ink. moms

  Fixa superroligaste superhjältekalaset! Hjälp Supersune att rädda Big City från Boven med den gröna masken. Ett riktigt roligt äventyr för alla små superhjältar….  

 • You've just added this product to the cart:

  Skattjakt: Piratmysteriet 4-6 år

  piratskattjakt
  piratskattjakt
  4.67 out of 5

  Skattjakt: Piratmysteriet 4-6 år

  Låt barnen ge sig ut på ett spännande piratäventyr! Barnen får flaskpost. Kapten Tveskägg har förlist på en öde ö och nu är hans värsta fiende kapten Svartskägg ute efter hans sjörövarskatt.  Han behöver barnens hjälp att rädda skatten!

   

  169 kr ink. moms

  Låt barnen ge sig ut på ett spännande piratäventyr! Barnen får flaskpost. Kapten Tveskägg har förlist på en öde ö och nu är hans värsta fiende kapten Svartskägg ute efter hans sjörövarskatt.  Han behöver barnens…

 • You've just added this product to the cart:

  Skattjakt: Älvmysteriet 4-6 år

  kalas älvor
  kalas älvor
  4.40 out of 5

  Skattjakt: Älvmysteriet 4-6 år

  Bege er till älvornas förtrollade värld! En fantasifull skattjakt som passar alla barnkalas! Hjälp älvorna att hitta sina trollsön så att de kan skapa älvstoft i regnbågens alla färger och årstiderna…

   

  169 kr ink. moms

  Bege er till älvornas förtrollade värld! En fantasifull skattjakt som passar alla barnkalas! Hjälp älvorna att hitta sina trollsön så att de kan skapa älvstoft i regnbågens alla färger och årstiderna…  

 • You've just added this product to the cart:

  Skattjakt: Detektivmysteriet 4-6 år

  detektivkalas
  detektivkalas
  5.00 out of 5

  Skattjakt: Detektivmysteriet 4-6 år

  NYHET! Ett detektivmysterium med extra allt! Detektiven Fingal Finn lyckas inte lösa fallet. Kan barnen lista ut var de försvunna böckerna är och avslöja boktjuven?

  169 kr ink. moms

  NYHET! Ett detektivmysterium med extra allt! Detektiven Fingal Finn lyckas inte lösa fallet. Kan barnen lista ut var de försvunna böckerna är och avslöja boktjuven?

 • You've just added this product to the cart:

  Skattjakt: Djungelmysteriet 4-6 år

  barnkalas djungel
  barnkalas djungel
  5.00 out of 5

  Skattjakt: Djungelmysteriet 4-6 år

  Fixa ett kul Djungelkalas! En riktigt rolig skattjakt för alla små äventyrare! Låt barnen ge sig ut på expedition i djungeln för att hitta Mayaindianernas glömda stad! Det blir ett riktigt äventyr…

   

  169 kr ink. moms

  Fixa ett kul Djungelkalas! En riktigt rolig skattjakt för alla små äventyrare! Låt barnen ge sig ut på expedition i djungeln för att hitta Mayaindianernas glömda stad! Det blir ett riktigt äventyr…  

 • You've just added this product to the cart:

  Skattjakt: Djurparksmysteriet 7-10 år

  barnkalas djur
  barnkalas djur
  5.00 out of 5

  Skattjakt: Djurparksmysteriet 7-10 år

  Djurparksmysteriet är perfekt för alla barn som gillar djur – och att lösa mysterier! Och vem gör inte det? I djurparksmysteriet försöker en tjuv kidnappa en sällsynt och värdefull groda – barnen…

   

  169 kr ink. moms

  Djurparksmysteriet är perfekt för alla barn som gillar djur – och att lösa mysterier! Och vem gör inte det? I djurparksmysteriet försöker en tjuv kidnappa en sällsynt och värdefull groda – barnen…  

 • You've just added this product to the cart:

  Skattjakt: Prinsessmysteriet 4-6 år

  prinsesskalas 5 år
  prinsesskalas 5 år
  5.00 out of 5

  Skattjakt: Prinsessmysteriet 4-6 år

  Perfekt till prinsesskalaset! Prinsessmysteriet är en rolig skattjakt där alla prinsessor får hjälpa att befria prins Månstråle, som en ond fe har förvandlat till groda och låst in i slottstornet….

   

  169 kr ink. moms

  Perfekt till prinsesskalaset! Prinsessmysteriet är en rolig skattjakt där alla prinsessor får hjälpa att befria prins Månstråle, som en ond fe har förvandlat till groda och låst in i slottstornet….  

 • You've just added this product to the cart:

  Skattjakt: Djurens vilda skogsäventyr 4-6 år

  4.40 out of 5

  Skattjakt: Djurens vilda skogsäventyr 4-6 år

  SKATTJAKT I SKOGEN!
  Superrolig skattjakt i skogen eller parken för de yngsta. Djurens roliga gåtor måste lösas under äventyrets gång för att nå fram till skatten!

   

  179 kr ink. moms

  SKATTJAKT I SKOGEN! Superrolig skattjakt i skogen eller parken för de yngsta. Djurens roliga gåtor måste lösas under äventyrets gång för att nå fram till skatten!  

 • You've just added this product to the cart:

  Skattjakt: Dinosauriemysteriet 7-10 år

  barnkalas dinosaurier
  barnkalas dinosaurier
  5.00 out of 5

  Skattjakt: Dinosauriemysteriet 7-10 år

  Skattjakten för alla barn som gillar dinosaurier! Här får barnen bege sig till dinosauriernas värld och hjälpa Maiasauramamman Maja att hitta hennes ägg som den busiga Pterodactylusungen Polly har…

   

  169 kr ink. moms

  Skattjakten för alla barn som gillar dinosaurier! Här får barnen bege sig till dinosauriernas värld och hjälpa Maiasauramamman Maja att hitta hennes ägg som den busiga Pterodactylusungen Polly har…  

 • You've just added this product to the cart:

  Skattjakt: Piratmysteriet 7-10 år

  piratskattjakt
  piratskattjakt
  5.00 out of 5

  Skattjakt: Piratmysteriet 7-10 år

  Perfekt till piratkalaset! Piratkaptenen Tveskäggs värsta fiende, den grymme kapten Svartskägg, är ute efter hans fantastiska sjörövarskatt! Själv har Tveskägg förlist på en öde ö och nu har han…

   

  169 kr ink. moms

  Perfekt till piratkalaset! Piratkaptenen Tveskäggs värsta fiende, den grymme kapten Svartskägg, är ute efter hans fantastiska sjörövarskatt! Själv har Tveskägg förlist på en öde ö och nu har han…  

 • You've just added this product to the cart:

  Skattjakt: Hotellmysteriet 4-6 år

  gåtor för barn
  gåtor för barn
  5.00 out of 5

  Skattjakt: Hotellmysteriet 4-6 år

  Ordna mysteriekalas och låt barnen lösa Hotellmysteriet! Hotellchefen Georg Gästfri behöver barnens hjälp att sätta stopp för en klåfingrig tjuv som härjar på hotellet. Barnen ska lösa gåtor, hitta…

   

  169 kr ink. moms

  Ordna mysteriekalas och låt barnen lösa Hotellmysteriet! Hotellchefen Georg Gästfri behöver barnens hjälp att sätta stopp för en klåfingrig tjuv som härjar på hotellet. Barnen ska lösa gåtor, hitta…  

 • You've just added this product to the cart:

  Skattjakt: Spökmysteriet 7-10 år

  lekar halloween små barn
  lekar halloween små barn
  5.00 out of 5

  Skattjakt: Spökmysteriet 7-10 år

  I Spökmysteriet behöver småspökena Buu och Boo hjälp av barnen för att hitta nycklarna till Ödehusets källarvalv – här finns den hemliga skatten som vaktats av Gammelspöket i 100 år! Ett riktigt…

   

  169 kr ink. moms

  I Spökmysteriet behöver småspökena Buu och Boo hjälp av barnen för att hitta nycklarna till Ödehusets källarvalv – här finns den hemliga skatten som vaktats av Gammelspöket i 100 år! Ett riktigt…