12-årskalas

9-årskalas

12-års kalas | Födelsedagsfest för 12-åring

Nu för tiden blir vissa barn tonåringar långt innan de fyller tretton år. Har du en tonåring hemma så lär du ju veta om det… Ju äldre barnen blir desto mer vill de styra själv och desto mindre blir föräldrarnas roll under själva firandet –  för föräldrar är i tonåringarnas ögon ofta “pinsamma” oavsett vad de gör. Men du kan så klart ändå vara mycket behjälplig när det gäller att skapa en lyckad födelsedagsfest för 12-åringen. Men räkna med en roll som är mer tillbakadragen än på kalas när barnen var yngre.

Barnen är olika, en del vill ha ett “värsting-firande” som bräcker alla tidigare födelsedagskalas, medan andra är nöjda med att bara vara eller att hänga med sina närmaste kompisar.

Oavsett vad ni ska hitta på så behövs det en inbjudan. Här kan du enkelt göra finns inbjudningskort till fest och kalas – välj bland många teman och mallar och skriv din egen text>>

   12-års kalas – Aktiviteter & partylekar

Aktiviteter så som laserdome, go-kart eller klättring kan komma högt upp på grabbars kalaslista. Även en dedikerad spelkväll kan komma högt upp på en del 12-åringars önskelista.

Aktiviteter som filmkväll, myskväll, spakväll hemma, eller ett pyjamasparty med övernattning  kan komma högt på tjejernas önskelista. Men oroa dig inte över att behöva hitta på ett tema för festen – de flesta 12-åringar har klart för sig vad de vill!

Att ha 12-års kalas på lokal med någon aktivitet som t.ex bowling, laserdome eller gokart brukar vara uppskattat och är också enkelt att arrangera, då brukar man få köpa hela kalaspaket med aktivitet och mat. Den stora nackdelen är att alla dessa aktiviteter brukar vara ganska dyra så att man antingen får ta fram den stora plånboken eller så får man bjuda färre barn. Det som också kan vara trist är att det ibland i vissa grupper kan bli lite väl många besök på samma ställe, så att till och med barnen tröttnar. Ett bra alternativ om man vill ha kalas med aktiviteter av det här slaget kan vara att gå ihop med några kompisar i klassen som fyller år ungefär vid samma tid och samordna så att man kan bjuda många – och dela på kostnaden.

   Pyjamasparty?

Vissa 12-åringar vill ha ett litet, mysigt kalas istället för det stora fartfyllda, då är en kul idé att ha pyjamasparty och sova över! Bjud på en buffé med en massa gott att äta (läs våra bufféförslag nedan). Låt kanske barnen lösa ett knepigt mysterium eller gör en spännande skattjakt hemma – eller ute i mörkret! Visa en mysig film och låt barnen sova på madrasser i födelsedagsbarnets rum och ligga och viska och fnissa så länge de vill…

   Stort 12-års kalas utomhus!

Har huvudpersonen ett stort umgänge och det blir svårt att välja vilka som ska bjudas? Bjud alla och ställ till med en fest utomhus! Men en smart plan behöver inte en större fest bli så dyr. Om man själv ordnar med maten och aktiviteterna så kan det både bli prisvärt och en mycket uppskattad födelsedagsfest. Börja med att välja ett tema på för festen för då blir alla andra beslut såsom mat, inbjudningar, aktiviteter lättare att få på plats.

   Aktiviteter och lekar till 12-års firandet

12-åringar kan vara lite svåra att få med sig. Så är det du som kommer att hålla i lekarna eller aktiviteterna, se till att du är väl förberedd och engagerad.

   Vår bästa idé till 12-års kalas: Världens roligaste skattjakt!

När barnen blivit 12 år brukar mobilen vara deras absoluta favoritpryl och de kan utan problem läsa karta och fixa kluriga utmaningar på egen hand – så då är en supercool mobilskattjakt en riktigt kul aktivitet! Prova våra riktigt coola skattjakter som man löser i mobilen och där upp till 10 lag kan tävla mot varandra på tid!

Förutsättningen är att du har en mobiltelefon med surf per lag. Som skattjaktsfixare bestämmer du helt själv var skattjakten ska gå, du sätter på en liten arrangörssajt själv ut kartnålar på en karta över det område du vill vara i. Barnen ska sedan i skattjakten hitta positionerna, väl där får de en gåta i mobilen som ska besvaras innan de får se nästa kartnål osv. Skattjakten kan göras för ett mindre gäng som löser skattjakten tillsammans eller för flera lag som tävlar mot varandra på tid. Du som arrangör får till sist fram ett resultat baserat på lagens rätta svar och totala tid.

Mobilskattjakterna finns med en hel massa teman, så vill du använda dem för att skapa ett temakalas gör du det, eller så väljer ni helt enkelt den skattjakt som födelsedagsbarnet tycker verkar roligast!

Eftersom du själv bestämmer rutten för skattjakten kan du använda den på massvis med olika sätt. Är du hemma och har skattjakt kan du t.ex låta skattjakten gå ett varv i kvarteret så att barnen kommer tillbaka hem och kanske hittar skatten i garaget eller på gården. Ska du ha födelsedagsfesten i en lokal kanske man skriver på inbjudan att man ses på ett helt annat ställe. Där inleder man kalaset med skattjakten som avslutas vid lokalen där det sedan blir mat och disco!

Här hittar du alla våra mobilskattjakter>>

Här hittar du escape games och andra knepiga mysterier som passar för 12-års kalas>>

   Mat till 12-årsfirandet

Pizza eller grillade hamburgare eller tacos kommer ofta högt på listan över vad som går hem hos 12-åringar.

Man kan naturligtvis laga födelsedagsbarnets favoriträtt till alla gäster. Men lite roligare är att bjuda på buffé! Fortfarande med barnens favoriter – men med lite mer “vuxenkänsla”. Här följer några bufféförslag:

Asiatisk buffé

Kycklingspett med jordnötssås – spetten kan serveras både varma och kalla. Små vegetariska vårrullar, gurkstavar, cocktailtomater, wokade äggnudlar med teryiakisås och grönsaker, soja – om du vågar:. Servera gärna mangolassi till (mixa fryst mango i tärningar med turkisk yoghurt och häll upp i glas, garnera med färsk mango).

Tacobuffe

Behöver knappast någon presentation… Tacoköttfärs eller tacokryddad kyckling – eller både och. Tortilla. Sallad, tomat och gurka, majs. Salsa och crème fraiche, riven ost. Nachochips och guacamole. Färsk ananas i bitar.

Pizzabuffé

Gör egen pizza på långpanna, variera gärna fyllningarna, så att det finns någon variant som passar alla. Skär pizzan i lagom stora bitar så att det blir enkelt att äta med händerna. På buffén serverar du även små spett med cocktailtomater och mozarella, oststavar, bruchetta, oliver, små kex med färskost, chips, grönsaksstavar och dip. Päron i skivor.

Pulled pork buffé

Pulled pork är enkelt att göra till många och dessutom gott att värma direkt innan kalaset. Servera på buffébordet tillsammans med halverade pitabröd, salsa, crème fraiche, tomatskivor, cocktailkapris, majs. På buffén passar också nachochips och guacamole. Färsk ananas i bitar.

Efterrätt och tårta till 12-årskalaset

Efter buffén, eller kanske lite senare under festen kommer det ju också efterrätt. Vill inte födelsedagsbarnet ha den klassiska födelsedagstårtan, så är ju glass i stora lass med tillbehör alltid uppskattat. En glassbomb är alltid uppskattat och underskatta inte hur mycket ett gäng 12 åringar kan äta. Vill man göra något annat servera t.ex Banan i ugn med choklad och glass. Skiva bananer och lägg “slantarna” i en ugnssäker form. Riv blockchoklad över. Servera bananerna varma med vaniljglass.

Dryck

Gör gärna ett bål på frukt, juice och läsk. Servera i en stor skål och med sugrör i glasen. Blir lite festligare, godare och möjligtvis också lite nyttigare än att ställa fram läskflaskorna.

   Tema för 12-årskalaset

Populära teman för 12-årskalaset brukar vara sådant som grundar sig i filmer och tv-program som födelsedagsbarnet och kompisarna tittar på. Det kan också vara ett tema som t.ex “mello” där gästerna klär sig därefter och man dekorerar i med glitter och glamour och tar fram den stora discokulan. Gör spellistan tillsammans med födelsedagsbarnet!

Andra teman som kan passa de lite äldre barnen kan vara att ha mysteriekalas eller, på hösten, en halloweenfest.

 • You've just added this product to the cart:

  Uppdrag: Skattjakt! 8-12 år

  skattjakt för barn
  skattjakt för barn
  5.00 out of 5

  Uppdrag: Skattjakt! 8-12 år

  Utomhusskattjakt med knepiga uppdrag – både “tankenötter” och praktiska uppdrag! För barn ca. 8-12 år. Perfekt till Fångarna på fortet-kalas eller klassfest. Skattjakten kan göras i skogen, i parken…

  179 kr ink. moms

  Utomhusskattjakt med knepiga uppdrag – både “tankenötter” och praktiska uppdrag! För barn ca. 8-12 år. Perfekt till Fångarna på fortet-kalas eller klassfest. Skattjakten kan göras i skogen, i parken…

 • You've just added this product to the cart:

  Escape game: Hallows skola för häxeri & magi 10-14 år

  harry potter kalas
  harry potter kalas
  4.50 out of 5

  Escape game: Hallows skola för häxeri & magi 10-14 år

  Ett superkul Escape game på Hallows skola för häxeri och magi där man utbildar trollkarlar och häxor i åldern 10-14 år. Först ska eleverna skrivas in och sorteras i elevhem sedan ska de klara av åtta…

  199 kr ink. moms

  Ett superkul Escape game på Hallows skola för häxeri och magi där man utbildar trollkarlar och häxor i åldern 10-14 år. Först ska eleverna skrivas in och sorteras i elevhem sedan ska de klara av…

 • You've just added this product to the cart:

  Escape game: Flykten från det hemsökta huset

  escape games för barn
  escape games för barn
  4.83 out of 5

  Escape game: Flykten från det hemsökta huset

  COOLT MYSTERIE FÖR 9-14 ÅR!
  Ett ruskigt roligt escape game / mysterium för barn i åldern ca. 9-14 år! Professor Fledermaus är försvunnen och hans hus hemsöks…

  199 kr ink. moms

  COOLT MYSTERIE FÖR 9-14 ÅR! Ett ruskigt roligt escape game / mysterium för barn i åldern ca. 9-14 år! Professor Fledermaus är försvunnen och hans hus hemsöks…

 • You've just added this product to the cart:

  Escape game: Spionskolan 10-12 år

  escape game
  escape game
  5.00 out of 5

  Escape game: Spionskolan 10-12 år

  Välkommen till Spionskolan S.P.Y.S! Här utbildas hemliga agenter i åldern 10-12 år. Först får de en grundläggande spionutbildning innan de skickas ut på sitt första uppdrag där det gäller att följa…

  199 kr ink. moms

  Välkommen till Spionskolan S.P.Y.S! Här utbildas hemliga agenter i åldern 10-12 år. Först får de en grundläggande spionutbildning innan de skickas ut på sitt första uppdrag där det gäller att följa…

 • You've just added this product to the cart:

  Escape game: Space Escape

  escape game
  escape game
  5.00 out of 5

  Escape game: Space Escape

  Escape games är riktigt kul events för de lite äldre barnen. I Space Escape ska barnen fly från en föråldrad rymdstation. De måste ta sig ut ur 7 låsta rum och samtidigt lista ut koden som öppnar den…

  199 kr ink. moms

  Escape games är riktigt kul events för de lite äldre barnen. I Space Escape ska barnen fly från en föråldrad rymdstation. De måste ta sig ut ur 7 låsta rum och samtidigt lista ut koden…