11-arskalas

9-årskalas

11-års kalas | Födelsedagsfest för 11-åring

Dags för 11-årskalas? När barnen är små är kalasen stora med många kompisar. När de blir äldre blir det ofta så att man bjuder färre kompisar men satsar lite mer pengar på aktiviteter och mat. Många 11-åringar har klart för sig vad de inte vill. Lite svårare dock med vad de vill göra och hur de vill fira med sin födelsedag med sina kompisar. Det kan vara lämpligt att som förälder läsa på lite innan och ha en rad förslag på upplägget för firandet av 11-åringen med kompisar.

Aktiviteter till 11-årskalas

Aktiviter så som go-kart, segway, eller några timmars racing med radiostyrda bilar kan komma högt upp på grabbars lista om de nu inte redan gjort det till leda.

Även en dedikerad spelkväll kan bli aktuell som bra alternativ till att fira en 11 årig grabb.

Aktiviteter som filmkväll, myskväll, spakväll hemma, sminkkväll, sleepover eller liknande kan komma högt på tjejernas lista men det är väldigt individuellt vad de vill just då. Oroa dig inte 11 åringen kommer tala om för dig vad som inte funkar och vad som önskas.

Att fira 11 åringen på lokal med någon aktivitet som tex bowling, laserdome eller gokart brukar vara uppskattat och är också enkelt att arrangera, då brukar man få köpa hela kalaspaket med aktivitet och mat. Den stora nackdelen är att alla dessa aktiviteter brukar vara ganska dyra så att man antingen får ta fram den stora plånboken eller så får man bjuda färre barn. Det som också kan vara trist är att det ibland i vissa grupper kan bli lite väl många besök på samma ställe, så att till och med barnen tröttnar. Ett bra alternativ om man vill ha kalas med aktiviteter av det här slaget kan vara att gå ihop med några kompisar i klassen som fyller år ungefär vid samma tid och samordna så att man kan bjuda alla i klassen – och dela på kostnaden.

   Litet mysigt 11-årskalas – Varför inte ha Pyjamasparty?

Vissa barn vill ha ett litet, mysigt kalas istället för det stora fartfyllda, då är en kul idé att ha pyjamasparty och sova över! Bjud på en buffé med en massa gott att äta (läs våra bufféförslag nedan). Låt kanske barnen lösa ett knepigt mysterium eller gör en spännande skattjakt hemma – eller ute i mörkret! Visa en mysig film och låt barnen sova på madrasser i födelsedagsbarnets rum och ligga och viska och fnissa så länge de vill…

   Den stora utomhusfesten

Har huvudpersonen ett stort umgänge och det blir svårt att välja vilka som ska bjudas? Bjud alla och ställ till med en fest utomhus. Men en smart plan behöver inte en större fest bli så dyr. Om man själv ordnar med maten och aktiviteterna så kan det både bli prisvärt och en mycket uppskattad födelsedagsfest. Börja med att välja ett tema på för festen för då blir alla andra beslut såsom mat, inbjudningar, aktiviteter lättare att få på plats.

   Aktiviteter och lekar till 11-års kalas

11-åringar kan vara lite svåra att få med sig. Så är det du som kommer att hålla i lekarna eller aktiviteterna, se till att du är väl förberedd och engagerad. En 11-åring ställer gärna frågan varför ska jag göra det? Då gäller det att du har bra svar på tal och göra det hela intressant.

   Vår bästa idé till 11-årskalas: Världens roligaste skattjakt!

När barnen blivit 11 år kan de läsa själva och brukar dessutom kunna läsa karta – då kan de göra en supercool mobilskattjakt! Vi på www.grapevine.nu har riktigt coola skattjakter som man löser i mobilen och där upp till 10 lag kan tävla mot varandra på tid! Förutsättningen är att du har en mobiltelefon med surf per lag. Har inte barnen egna kan du kanske låna några föräldrars. Som skattjaktsfixare bestämmer du helt själv var skattjakten ska gå, du sätter på en liten arrangörssajt själv ut kartnålar på en karta över det område du vill vara i. Barnen ska sedan i skattjakten hitta positionerna, väl där får de en gåta i mobilen som ska besvaras innan de får se nästa kartnål osv. Skattjakten an göras för ett mindre gäng som löser skattjakten tillsammans eller för flera lag som tävlar mot varandra på tid. Du som arrangör följer lagens framfart i realtid och får till sist fram ett resultat baserat på lagens rätta svar och totala tid.

Mobilskattjakterna finns med en hel massa teman, så vill du använda dem för att skapa ett temakalas gör du det, eller så väljer ni helt enkelt den skattjakt som födelsedagsbarnet tycker verkar roligast!

Eftersom du själv bestämmer rutten för skattjakten kan du använda den på massvis med olika sätt. Är du hemma och har skattjakt kan du t.ex. låta skattjakten gå ett varv i kvarteret så att barnen kommer tillbaka hem och kanske hittar skatten i garaget eller på gården. Ska du ha födelsedagsfesten i en lokal kanske man skriver på inbjudan att man ses på ett helt annat ställe. Där inleder man kalaset med skattjakten som avslutas vid lokalen där det sedan blir mat och disco!

KÖP FÄRDIGA AKTIVITETER TILL KALASET! KNEPIGA MYSTERIER OCH FARTFYLLDA SKATTJAKTER MED ELLER UTAN MOBIL!

Här finns våra mobilskattjakter>>

Här finns andra mysterier, escape games och uppdrag>>

   Mat till 11-årsfirandet

Grillade hamburgare eller tacos kommer ofta högt på listan över vad som går hem hos 11-åringar.

Man kan naturligtvis laga födelsedagsbarnets favoriträtt till alla gäster. Men lite roligare är att bjuda på buffé! Fortfarande med barnens favoriter – men med lite mer “vuxenkänsla”. Här följer några bufféförslag:

Asiatisk buffé

Kycklingspett med jordnötssås – spetten kan serveras både varma och kalla. Små vegetariska vårrullar, gurkstavar, cocktailtomater, wokade äggnudlar med teryiakisås och grönsaker, soja. Servera gärna mangolassi till (mixa fryst mango i tärningar med turkisk yoghurt och häll upp i glas, garnera med färsk mango).

Tacobuffe

Behöver knappast någon presentation… Tacoköttfärs eller tacokryddad kyckling – eller både och. Tortilla. Sallad, tomat och gurka, majs. Salsa och crème fraiche, riven ost. Nachochips och guacamole. Färsk ananas i bitar.

Pizzabuffé

Gör egen pizza på långpanna, variera gärna fyllningarna, så att det finns någon variant som passar alla. Skär pizzan i lagom stora bitar så att det blir enkelt att äta med händerna. På buffén serverar du även små spett med cocktailtomater och mozarella, oststavar, bruchetta, oliver, små kex med färskost, chips, grönsaksstavar och dip. Päron i skivor.

Pulled pork buffé

Pulled pork är enkelt att göra till många och dessutom gott att värma direkt innan kalaset. Servera på buffébordet tillsammans med halverade pitabröd, salsa, crème fraiche, tomatskivor, cocktailkapris, majs. På buffén passar också nachochips och guacamole. Färsk ananas i bitar.

Efterrätt och tårta till 11-årskalaset

Efter buffén, eller kanske lite senare under festen kommer det ju också efterrätt. Vill inte födelsedagsbarnet ha den klassiska födelsedagstårtan, så är ju glass i stora lass med tillbehör alltid uppskattat. En glassbomb är alltid uppskattat och underskatt inte hur mycket ett gäng 11-åringar kan äta. Vill man göra något annat servera t.ex. Banan i ugn med choklad och glass. Skiva bananer och lägg “slantarna” i en ugnssäker form. Riv blockchoklad över. Servera bananerna varma med vaniljglass.

Dryck

Gör gärna ett bål på frukt, juice och läsk. Servera i en stor skål och med sugrör i glasen. Blir lite festligare, godare och möjligtvis också lite nyttigare än att ställa fram läskflaskorna.

   Tema för 11-årskalaset

Populära teman för 11-årskalaset brukar vara sådant som grundar sig i filmer och tv-program som födelsedagsbarnet och kompisarna tittar på. Det kan också vara ett tema som t.ex. “disco” där gästerna klär sig därefter och man dekorerar i discorosa och tar fram den stora discokulan. Gör spellistan tillsammans med födelsedagsbarnet! Andra teman som kan passa de lite äldre barnen kan vara att ha äventyrskalas eller t.ex halloweenfest.

 • You've just added this product to the cart:

  Uppdrag: Skattjakt! 8-12 år

  skattjakt för barn
  skattjakt för barn
  4.90 out of 5

  Uppdrag: Skattjakt! 8-12 år

  Utomhusskattjakt med knepiga uppdrag – både “tankenötter” och praktiska uppdrag! För barn ca. 8-12 år. Perfekt till Fångarna på fortet-kalas eller klassfest. Skattjakten kan göras i skogen, i parken…

  179 kr ink. moms

  Utomhusskattjakt med knepiga uppdrag – både “tankenötter” och praktiska uppdrag! För barn ca. 8-12 år. Perfekt till Fångarna på fortet-kalas eller klassfest. Skattjakten kan göras i skogen, i parken…

 • You've just added this product to the cart:

  Escape game: Hallows skola för häxeri & magi 10-14 år

  harry potter kalas
  harry potter kalas
  4.50 out of 5

  Escape game: Hallows skola för häxeri & magi 10-14 år

  Ett superkul Escape game på Hallows skola för häxeri och magi där man utbildar trollkarlar och häxor i åldern 10-14 år. Först ska eleverna skrivas in och sorteras i elevhem sedan ska de klara av åtta…

  199 kr ink. moms

  Ett superkul Escape game på Hallows skola för häxeri och magi där man utbildar trollkarlar och häxor i åldern 10-14 år. Först ska eleverna skrivas in och sorteras i elevhem sedan ska de klara av…

 • You've just added this product to the cart:

  Escape game: Flykten från det hemsökta huset

  escape games för barn
  escape games för barn
  4.83 out of 5

  Escape game: Flykten från det hemsökta huset

  COOLT MYSTERIE FÖR 9-14 ÅR!
  Ett ruskigt roligt escape game / mysterium för barn i åldern ca. 9-14 år! Professor Fledermaus är försvunnen och hans hus hemsöks…

  199 kr ink. moms

  COOLT MYSTERIE FÖR 9-14 ÅR! Ett ruskigt roligt escape game / mysterium för barn i åldern ca. 9-14 år! Professor Fledermaus är försvunnen och hans hus hemsöks…

 • You've just added this product to the cart:

  Escape game: Spionskolan 10-12 år

  escape game
  escape game
  5.00 out of 5

  Escape game: Spionskolan 10-12 år

  Välkommen till Spionskolan S.P.Y.S! Här utbildas hemliga agenter i åldern 10-12 år. Först får de en grundläggande spionutbildning innan de skickas ut på sitt första uppdrag där det gäller att följa…

  199 kr ink. moms

  Välkommen till Spionskolan S.P.Y.S! Här utbildas hemliga agenter i åldern 10-12 år. Först får de en grundläggande spionutbildning innan de skickas ut på sitt första uppdrag där det gäller att följa…

 • You've just added this product to the cart:

  Escape game: Space Escape

  escape game
  escape game
  5.00 out of 5

  Escape game: Space Escape

  Escape games är riktigt kul events för de lite äldre barnen. I Space Escape ska barnen fly från en föråldrad rymdstation. De måste ta sig ut ur 7 låsta rum och samtidigt lista ut koden som öppnar den…

  199 kr ink. moms

  Escape games är riktigt kul events för de lite äldre barnen. I Space Escape ska barnen fly från en föråldrad rymdstation. De måste ta sig ut ur 7 låsta rum och samtidigt lista ut koden…

 • You've just added this product to the cart:

  Poängjakt 8-12 år

  poängjakt för barn
  poängjakt för barn
  5.00 out of 5

  Poängjakt 8-12 år

  En jättekul poängjakt som är superenkel att organisera, för ett gäng barn eller många lag, ute eller inne! Barnen ska vara strategiska och välja bland uppgifter, både kunskapsfrågor, gåtor och…

  159 kr ink. moms

  En jättekul poängjakt som är superenkel att organisera, för ett gäng barn eller många lag, ute eller inne! Barnen ska vara strategiska och välja bland uppgifter, både kunskapsfrågor, gåtor och…