10-årskalas

9-årskalas

10-års kalas | Födelsedagsfest för 10-åring

Dags för 10-årskalas? När barnen är yngre är det inte så svårt att fixa ett barnkalas, det brukar med inte allt för mycket fantasi gå bra att bygga upp ett kul tema med kalaslekar, mat och tårta. Men när barnen börjar bli lite större kan det vara knepigare, helt plötsligt är pirater, superhjältar och prinsessor inte coolt. Man vill inte leka utan bara hänga… Vad hittar man på när man ska ha födelsedagskalas för någon som fyller 10 år? Utmaningen brukar vara att hitta aktiviteter som passar barn i den här åldern. De klassiska kalaslekarna brukar ha gjort sitt, fiskdamm fungerar inte så bra längre, även om godispåsarna behållit sin popularitet… Vi har samlat lite tips inför 10-årskalaset!

Här kan du göra fina inbjudningskort till 10-årskalaset>>

   10-årskalas med aktiviteter “på stan”

Att ha kalas på lokal med någon aktivitet som t.ex bowling, laserdome eller gokart brukar vara uppskattat och är också enkelt att arrangera, då brukar man få köpa hela kalaspaket med aktivitet och mat. Den stora nackdelen är att alla dessa aktiviteter brukar vara ganska dyra så att man antingen får ta fram den stora plånboken eller så får man bjuda färre barn. Det som också kan vara trist är att det ibland i vissa grupper kan bli lite väl många besök på samma ställe, så att till och med barnen tröttnar. Ett bra alternativ om man vill ha kalas med aktiviteter av det här slaget kan vara att gå ihop med några kompisar i klassen som fyller år ungefär vid samma tid och samordna så att man kan bjuda alla i klassen – och dela på kostnaden.

   Litet och mysigt 10-årskalas – Varför inte ha Pyjamasparty?

Vissa barn vill ha ett litet, mysigt kalas istället för det stora fartfyllda, då är en kul idé att ha pyjamasparty och sova över! Bjud på en buffé med en massa gott att äta (läs våra bufféförslag nedan). Låt kanske barnen lösa ett knepigt mysterium eller gör en spännande skattjakt hemma – eller ute i mörkret! Visa en mysig film och låt barnen sova på madrasser i födelsedagsbarnets rum och ligga och viska och fnissa så länge de vill…

Här finns några fler kalasidéer till de lite större barnen>>

   10-årskalas för hela klassen

Ibland kan det vara så väldigt svårt att välja vem man ska bjuda på kalas, roligast är så klart att bjuda alla kompisarna! Men det kan festa på att organisera kalas för i storleksordningen 25 barn, inte minst att få plats med alla. Har man inte fullt så mycket plats hemma kan det vara ett bra alternativ att låna eller hyra en lokal. Ett annat bra alternativ, som faktiskt funkar året om, om man bara säger till så att barnen är ordentligt klädda, är att vara ute. Man kan ha kalas i trädgården eller i parken. På sommaren med en picknick, på höst, vinter eller vår med varm choklad och grillkorv!

   Aktiviteter och lekar till 10-årskalas

Oavsett var man håller kalaset brukar det vara en mycket bra idé att ha någon form av organiserad aktivitet, utan det blir det lätt väldigt stökigt och kanske heller inte så kul. Att ha disco brukar vara kul och uppskattat men själva dansandet brukar vara ganska snabbt avklarat, så kombinera det gärna med annan aktivitet.

   Vår bästa idé till 10-årskalas: Världens roligaste skattjakt!

När barnen blivit 10 år kan de läsa själva och brukar dessutom kunna läsa karta – då kan de göra en supercool mobilskattjakt! Vi på www.grapevine.nu har riktigt coola skattjakter som man löser i mobilen och där upp till 10 lag kan tävla mot varandra på tid! Förutsättningen är att du har en mobiltelefon med surf per lag. Har inte barnen egna kan du kanske låna några föräldrars. Som skattjaktsfixare bestämmer du helt själv var skattjakten ska gå, du sätter på en liten arrangörssajt själv ut kartnålar på en karta över det område du vill vara i. Barnen ska sedan i skattjakten hitta positionerna, väl där får de en gåta i mobilen som ska besvaras innan de får se nästa kartnål osv. Skattjakten an göras för ett mindre gäng som löser skattjakten tillsammans eller för flera lag som tävlar mot varandra på tid. Du som arrangör följer lagens framfart i realtid och får till sist fram ett resultat baserat på lagens rätta svar och totala tid.

Mobilskattjakterna finns med en hel massa teman, så vill du använda dem för att skapa ett temakalas gör du det, eller så väljer ni helt enkelt den skattjakt som födelsedagsbarnet tycker verkar roligast!

Eftersom du själv bestämmer rutten för skattjakten kan du använda den på massvis med olika sätt. Är du hemma och har skattjakt kan du tex låta skattjakten gå ett varv i kvarteret så att barnen kommer tillbaka hem och kanske hittar skatten i garaget eller på gården. Ska du ha födelsedagsfesten i en lokal kanske man skriver på inbjudan att man ses på ett helt annat ställe. Där inleder man kalaset med skattjakten som avslutas vid lokalen där det sedan blir mat och disco!

Är du nyfiken på våra mobilskattjakter kan du prova en helt gratis demoversion här>>

BESTÄLL FÄRDIGA AKTIVITETER TILL KALASET! KNEPIGA MYSTERIER OCH FARTFYLLDA SKATTJAKTER MED ELLER UTAN MOBIL – Här bredvid hittar du våra rekommendationer för 10-årskalaset>>

    Mat till 10-årskalaset

Det brukar vara bra att servera lite “riktig” mat på kalaset eller födelsedagsfesten så att det inte bara blir snacks, läsk och godis. Man kan naturligtvis laga födelsedagsbarnets favoriträtt till alla gäster, eller välja en klassiker som korv med bröd eller hamburgare – här finns 10 klassiska tips. Men lite roligare är att bjuda på buffé! Fortfarande med barnens favoriter – men med lite mer “vuxenkänsla”. Här följer några bufféförslag:

Asiatisk buffé

Kycklingspett med jordnötssås – spetten kan serveras både varma och kalla. Små vegetariska vårrullar, gurkstavar, cocktailtomater, wokade äggnudlar med teryiakisås och grönsaker och soja. Servera gärna mangolassi till (mixa fryst mango i tärningar med turkisk yoghurt och häll upp i glas, garnera med färsk mango).

Tacobuffe

Behöver knappast någon presentation… Tacoköttfärs eller tacokryddad kyckling – eller både och. Tortilla. Sallad, tomat och gurka, majs. Salsa och crème fraiche, riven ost. Nachochips och guacamole. Färsk ananas i bitar.

Pizzabuffé

Gör egen pizza på långpanna, variera gärna fyllningarna, så att det finns någon variant som passar alla. Skär pizzan i lagom stora bitar så att det blir enkelt att äta med händerna. På buffén serverar du även små spett med cocktailtomater och mozarella, oststavar, bruchetta, oliver, små kex med färskost, chips, grönsaksstavar och dip. Päron i skivor.

Pulled pork buffé

Pulled pork är enkelt att göra till många och dessutom gott att värma direkt innan kalaset. Servera på buffébordet tillsammans med halverade pitabröd, salsa, crème fraiche, tomatskivor, cocktailkapris, majs. På buffén passar också nachochips och guacamole. Färsk ananas i bitar.

Efterrätt och tårta till 10-årskalaset

Efter buffén, eller kanske lite senare under festen kommer det ju också efterrätt. Vill inte födelsedagsbarnet ha den klassiska födelsedagstårtan, så är ju glass i stora lass med tillbehör alltid uppskattat. Vill man göra något annat servera t.ex. Banan i ugn med choklad och glass. Skiva bananer och lägg “slantarna” i en ugnssäker form. Riv blockchoklad över. Servera bananerna varma med vaniljglass.

Dryck

Gör gärna ett bål på frukt, juice och läsk. Servera i en stor skål och med sugrör i glasen. Blir lite festligare, godare och möjligtvis också lite nyttigare än att ställa fram läskflaskorna.

   Tema för 10-årskalaset

Populära teman för 10-årskalaset brukar vara sådant som grundar sig i filmer och tv-program som födelsedagsbarnet och kompisarna tittar på. Det kan också vara ett tema som t.ex “disco” där gästerna klär sig därefter och man dekorerar i disco-rosa och tar fram den stora discokulan. Gör spellistan tillsammans med födelsedagsbarnet! Andra teman som kan passa de lite äldre barnen kan vara att ha äventyrskalas eller t.ex halloweenfest. En klassiker som är kul även när man är 10 år är att ha en maskerad där alla klär ut sig till vad de vill!

 • You've just added this product to the cart:

  Uppdrag: Skattjakt! 8-12 år

  skattjakt för barn
  skattjakt för barn
  4.90 out of 5

  Uppdrag: Skattjakt! 8-12 år

  Utomhusskattjakt med knepiga uppdrag – både “tankenötter” och praktiska uppdrag! För barn ca. 8-12 år. Perfekt till Fångarna på fortet-kalas eller klassfest. Skattjakten kan göras i skogen, i parken…

  179 kr ink. moms

  Utomhusskattjakt med knepiga uppdrag – både “tankenötter” och praktiska uppdrag! För barn ca. 8-12 år. Perfekt till Fångarna på fortet-kalas eller klassfest. Skattjakten kan göras i skogen, i parken…

 • You've just added this product to the cart:

  Skattjakt: Detektivmysteriet 7-10 år

  detektivkalas
  detektivkalas
  4.78 out of 5

  Skattjakt: Detektivmysteriet 7-10 år

  NYHET! Det händer mystiska saker i Småköping! Kan barnen lösa mysteriet med de försvunna böckerna och avslöja tjuven?

   

   

  169 kr ink. moms

  NYHET! Det händer mystiska saker i Småköping! Kan barnen lösa mysteriet med de försvunna böckerna och avslöja tjuven?    

 • You've just added this product to the cart:

  Escape game: Hallows skola för häxeri & magi 10-14 år

  harry potter kalas
  harry potter kalas
  4.50 out of 5

  Escape game: Hallows skola för häxeri & magi 10-14 år

  Ett superkul Escape game på Hallows skola för häxeri och magi där man utbildar trollkarlar och häxor i åldern 10-14 år. Först ska eleverna skrivas in och sorteras i elevhem sedan ska de klara av åtta…

  199 kr ink. moms

  Ett superkul Escape game på Hallows skola för häxeri och magi där man utbildar trollkarlar och häxor i åldern 10-14 år. Först ska eleverna skrivas in och sorteras i elevhem sedan ska de klara av…

 • You've just added this product to the cart:

  Skattjakt: Djungelmysteriet 4-6 år

  barnkalas djungel
  barnkalas djungel
  5.00 out of 5

  Skattjakt: Djungelmysteriet 4-6 år

  Fixa ett kul Djungelkalas! En riktigt rolig skattjakt för alla små äventyrare! Låt barnen ge sig ut på expedition i djungeln för att hitta Mayaindianernas glömda stad! Det blir ett riktigt äventyr…

   

  169 kr ink. moms

  Fixa ett kul Djungelkalas! En riktigt rolig skattjakt för alla små äventyrare! Låt barnen ge sig ut på expedition i djungeln för att hitta Mayaindianernas glömda stad! Det blir ett riktigt äventyr…  

 • You've just added this product to the cart:

  Escape game: Flykten från det hemsökta huset

  escape games för barn
  escape games för barn
  4.86 out of 5

  Escape game: Flykten från det hemsökta huset

  COOLT MYSTERIE FÖR 9-14 ÅR!
  Ett ruskigt roligt escape game / mysterium för barn i åldern ca. 9-14 år! Professor Fledermaus är försvunnen och hans hus hemsöks…

  199 kr ink. moms

  COOLT MYSTERIE FÖR 9-14 ÅR! Ett ruskigt roligt escape game / mysterium för barn i åldern ca. 9-14 år! Professor Fledermaus är försvunnen och hans hus hemsöks…

 • You've just added this product to the cart:

  Escape game: Spionskolan 10-12 år

  escape game
  escape game
  5.00 out of 5

  Escape game: Spionskolan 10-12 år

  Välkommen till Spionskolan S.P.Y.S! Här utbildas hemliga agenter i åldern 10-12 år. Först får de en grundläggande spionutbildning innan de skickas ut på sitt första uppdrag där det gäller att följa…

  199 kr ink. moms

  Välkommen till Spionskolan S.P.Y.S! Här utbildas hemliga agenter i åldern 10-12 år. Först får de en grundläggande spionutbildning innan de skickas ut på sitt första uppdrag där det gäller att följa…

 • You've just added this product to the cart:

  Skattjakt: Djungelmysteriet 7-10 år

  djungelkalas skattjakt
  djungelkalas skattjakt
  5.00 out of 5

  Skattjakt: Djungelmysteriet 7-10 år

  Skattjakt för alla äventyrare som “gör” Djungelkalaset! Barnen får ge sig ut på expedition i djungeln för att hitta Mayaindianernas gömda stad och dess mytomspunna skatt! Ett äventyr fyllt av…

   

  169 kr ink. moms

  Skattjakt för alla äventyrare som “gör” Djungelkalaset! Barnen får ge sig ut på expedition i djungeln för att hitta Mayaindianernas gömda stad och dess mytomspunna skatt! Ett äventyr fyllt av…  

 • You've just added this product to the cart:

  Skattjakt: Hotellmysteriet 7-10 år

  gåtor för barn
  gåtor för barn
  5.00 out of 5

  Skattjakt: Hotellmysteriet 7-10 år

  Ordna mysteriekalas och låt barnen lösa det spännande Hotellmysteriet! Hotellchefen Georg Gästfri behöver barnens hjälp att sätta stopp för en klåfingrig tjuv som härjar på hotellet. I en spännande…

   

  169 kr ink. moms

  Ordna mysteriekalas och låt barnen lösa det spännande Hotellmysteriet! Hotellchefen Georg Gästfri behöver barnens hjälp att sätta stopp för en klåfingrig tjuv som härjar på hotellet. I en spännande…  

 • You've just added this product to the cart:

  Skattjakt: Det stora skogsäventyret 10-13 år

  skattjakt i skogen
  skattjakt i skogen
  5.00 out of 5

  Skattjakt: Det stora skogsäventyret 10-13 år

  SKATTJAKT I SKOGEN!
  Superrolig skattjakt i skogen eller parken. Nio kluriga gåtor måste lösas under äventyrets gång för att till sist nå fram till skatten!

   

  179 kr ink. moms

  SKATTJAKT I SKOGEN! Superrolig skattjakt i skogen eller parken. Nio kluriga gåtor måste lösas under äventyrets gång för att till sist nå fram till skatten!