40-årsfest

40-årsfest lekar

40-årsfest

Att fylla 40…

…brukar vara en upplevelse med blandade känslor, som inför de flesta jämna födelsedagar. Man förundras över hur fort tiden går och hur “gammal” man blivit. Men samtidigt är det ett lysande tillfälle att ställa till med fest! Och visst ska man ta tillfället i akt och ha ett riktigt 40-årsfirande! En 40-års fest kan man ha på en väldig massa olika sätt, från en enkel middag eller ett 40-års kalas med tårta till en stor fest med massvis med gäster.

Här har vi listat några saker att fundera på då du planerar 40-års fest och några matnyttiga tips och idéer:

Litet, intimt och mysigt eller stor galafest?
Din 40-års dag är din dag – och du ska fira den på det sätt som du vill. Fundera på om du vill ha en lite mindre tillställning med de som står dig närmast, eller om du vill slå på stort och fira med hela bekantskapskretsen?

    3 förslag för den lilla 40-årsfesten:

En mysig middag hemma. Laga maten själv eller använd en bra cateringfirma. Ett riktigt kul och lyxigt alternativ är att hyra in en privat kock!

Gå ut och ät på favoritrestaurangen. Är ni fler än 6-8 personer i sällskapet förbeställ gärna maten så blir det enklare och ni får bättre service. Kanske kan restaurangen också fixa ljus i favoritefterrätten till födelsedagsbarnet eller en födelsedagstårta.

Tillåter årstid, väder och vind, ordna en mysig picknick på ett favoritställe, det blir en 40-årsfest man inte glömmer. Duka upp ett långbord på stranden eller i en skogsglänta. Glöm inte filtar och massvis med ljuslyktor för kvällen.

På vår blogg hittar du förslag på 3 olika temafester som passar bra som 40-årsfest>>

   Förslag på lekar och aktiviteter till den mindre 40-årsfesten:

Mordmiddag!
Bjud gästerna på en middag med mord på menyn! Låt alla vara med och spela en roll i ett spännande mordmysterium eller lösa en klurig mordgåta. Grapevine har både enklare mordgåtor som alla kan vara med och lösa oavsett ålder och antal gäster på festen som inte kräver skådespelarinsatser eller utklädnad. Men vill du göra det lilla extra väljer du ett mordmysterium där alla spelar en avgörande roll i dramat, en av dina gäster blir mördad, och en är mördaren.
Läs mer om att ordna en egen mordmysteriemiddag här>>

Quiz eller tipspromenad
Förgyll 40-års firandet med en kul tipspromenad eller quiz. Grapevine har en mängd olika varianter med olika teman.

Quizet “40 år av minnen” ger en återblick över de senaste 40 åren med frågor om allt från stora händelser till tv-serier. Ett kul quiz som passar perfekt på 40-årsfesten!

Vill man fokusera på siffran för dagen och få en bensträckare väljer man tipspromenaden “Fira 40!”. Frågorna är om varierande ämnesområden men alla handlar på ett eller annat fyndigt sätt om talet 40!

Här finns ett klurigt och kul musikquiz “Happy Birthday!” som passar alla födelsedagar>>

Fler frågesporter, quiz och musikquiz av olika slag hittar du här>>

Dessutom bjuder vi på helt gratis inbjudningar till 40-årsfesten och andra fester här!

    Den stora 40-årsfesten

Inför den större 40-årsfesten får man börja med att göra en gästlista. Antalet gäster är avgörande för hur man ska organisera festen. Här är en checklista över sådant du bör tänka igenom inför den större 40-årsfesten:

   Gästlista och inbjudan till 40-årsfest

Gör först en lista över vem du vill bjuda för att få en uppfattning om ungefär hur många ni kommer att bli. Skicka ut inbjudningar till 40-årsfest i god tid. Ju tidigare du skickar inbjudningarna desto fler kan komma. Många av dina vänner vill säkert vara med och fira så ge dem en rimlig chans att planera in din fest, en för sen inbjudan kan ställa till det för dina gäster som kanske måste ändra sina planer. De allra närmaste kollar du kanske med innan du skickar ut inbjudningar till resten av gästerna.

Här kan du göra fina inbjudningar till 40-årsfesten på papper med din egen text – gratis>>

Här kan du skicka digitala inbjudningar med vår inbjudningsapp som också håller redan på vem som tackat ja! >>

   Budget 40-årsfest

Det är kanske inte det roligaste man tänker på när man tänker 40-års fest men likväl en viktig del. Börja gärna med att göra en övergripande budget för 40-årsfesten och bestäm hur mycket pengar du vill lägga. Fundera också på vad som är viktigast för dig, att alla du känner får komma, att maten är riktigt god eller att du har ditt favoritband på scenen. En budget hjälper dig att prioritera vad du vill lägga dina pengar på.

   Lokal till 40-årsfest

Är det en större fest är det sällan man har tillräckligt med plats hemma. Under sommaren kan ett inhyrt tält i trädgården vara en bra idé, de kan dimensioneras för rätt antal gäster. Ett annat alternativ är att låna eller hyra en lokal. Här finns alla alternativ, från festlokalen i bostadsrättsföreningen till vackra festlokaler på hotell eller slott. Vissa lokaler är bara en lokal där du själv kan fixa mat, servering och underhållning medan andra bjuder på en helhetslösning för 40-årsfesten med lokal, mat, underhållning och kanske även övernattning. Oavsett vilket alternativ är det viktigt att lokalen är dimensionerad för rätt antal gäster, i en för liten lokal blir det trångt, varmt och stökigt, en för stor lokal blir ödslig och omysig. Vilken lokal man väljer är ofta en fråga om kostnaden.

   Övernattning för långväga gäster

Det är bra att på förhand tänka igenom övernattning för långväga gäster. Är det många som kommer långt ifrån och ska övernatta kan det vara en bra service för gästerna att på förhand göra en överenskommelse med ett hotell eller två (kanske i olika prisklasser) och se om man kan förhandla ner priset något och reservera några rum, gästerna får sedan själva ringa till hotellet och boka in sig, men kan då ange “Kalles 40-års fest” och få ett specialpris. Det kan vara olika svårt att göra en sådan överenskommelse beroende på säsong och plats.

   40-årsfest mat & dryck

Har du festen i en festlokal som också erbjuder mat och dryck får du ju experthjälp med menyn och det blir kanske främst en fråga om vad det hela får kosta. Ett “mellanting” är att använda en cateringfirma som levererar maten medan du kanske själv införskaffar dryck. Är man många på festen och inte har köksutrymmen för att hålla mycket mat varm och särskild serveringspersonal så är alltid en buffé ett bra alternativ. Det är tråkigt om riktigt god mat är halvljummen när den når gästerna, då är det bättre med något som från början är tänkt att serveras ljummet eller kallt. Ordnar du maten själv är det mycket jobb till många gäster. Se till att du har hjälp i köket! Och gärna någon eller några som hjälper till med serveringen, själv ska du ha tid att vara festens huvudperson! Även om man har buffé behövs det någon som fyller på faten, plockar undan disk, sätter på kaffe och så vidare.

Vad ska man då bjuda på på 40-års festen? En buffé är trevligast om den har ett tema och / eller följer säsongen. Teman kan vara mat från något av världens hörn, kanske en medelhavsbuffé eller en asisatisk buffé, eller kanske en läcker libanesisk buffé. På sommaren passa sallader, kallskuret och grillat bra, på höst och vinter vill man kanske ha något matigare, en stor gryta eller soppa med bröd och olika små förrätter kan passa bra, tillsammans med goda ostar efter. Botanisera i kokböcker, mattidningar och receptsamlingar och gör din egen personliga meny!

Något bubblande är alltid festligt att dricka. Champagne, mousserande vin eller ett läskande bål med bubbel är olika festliga alternativ för olika plånböcker. Planera vin och öl efter maten och glöm inte god alkoholfria alternativ, för dem som föredrar det.

   40-årsfest aktiviteter & 40-årsfest lekar

Det är alltid trevligt att ha lite aktiviteter på en större fest. Det är bra att inleda med något som får gästerna att mingla och lära känna varandra, när man firar de större tillfällena som på en 40-års fest, är det ju vanligt att man blandar gäster som kanske annars inte träffas så ofta, släkt, gamla vänner, arbetskamrater, grannar… Fixar du en del av festen själv kan det också vara bra att ha en aktivitet för gästerna när du själv behöver samordna och fixa en del praktiskt.

   40-årsfest bordsplacering

Vill du ha bordsplacering på festen är en bordsplaceringslek en perfekt “isbrytare”.
Förslag på bordsplaceringslekar hittar du här>>

   40-årsfest frågesport & tipspromenad

För 40-årsfesten har Grapevine två produkter som passar extra bra, ett quiz som sträcker sig 40 år tillbaka i tiden och ger en kul återblick på tidsperioden och en annorlunda tipspromenad som sätter fokus på talet 40 – i alla dess former.

Ett quiz kan med fördel delas upp så att man tar några frågor åt gången och får en röd tråd av återblick genom kvällen.

Att göra en tipspromenad kan vara ett bra alternativ för att gästerna ska lära känna varandra medan t.ex en buffé dukas fram. Dela gärna in gästerna i lag, så att de går tillsammans med nya bekantskaper. En tipspromenad är också en utmärkt idé om man är i en festlokal med vackra omgivningar som gästerna ska få titta närmare på.

“40 år av minnen” – quiz till 40-årsfesten>>

“Fira 40!” – kul tipspromenad särskilt för 40-årsfesten>>

Här finns fler roliga quiz, mingelquiz, tipsromenader och annat kul som kan passa till 40-årsfesten>>

   Fixa ett kul mobilevent!

Låt gästerna t.ex ta sig till festlokalen med hjälp av ett mobilevent! Med karta och frågor att besvara i mobilen kan upp till 10 lag tävla mot varandra på tid! Låt dem ge sig ut på en spionjakt, eller tävla om vem som först tar sig jorden runt, eller gör ett eget coolt mobilquiz med frågor om födelsedagsfiraren!

   40-års fest musik

Tänk igenom hur du vill ha det med musik på 40-årsfesten. Ska det dansas vill du kanske ha ett liveband eller en DJ som står för musiken. Alternativt förbereder du en spellista. Även om du inte planerar dans så är det trevligt med lite bakgrundsmusik, förbered då detta. Se till att den teknik som behövs fungerar innan festen, du vill inte stå där med lösenord eller skarvsladdar som saknas halvvägs in i kvällen.

   40-årsfest klädsel

I inbjudan var noga med att ange klädsel för 40-årsfesten, så slipper dina gäster förvirring och att sedan komma till festen och känna sig för uppklädda eller för enkelt klädda. Är klädseln valfri eller ledig, skriv gärna det. Bjuder du på lite större fest i en trevlig miljö, var inte rädd för att sätta en klädkod, det bidrar definitivt till den festliga stämningen om alla klär upp sig!

   40-årsfest tal

Är det en större 40-årsfest så kan det säkert hända att någon eller några vill hålla tal. Det kan då vara bra att organisera det hela med en toastmaster eller en toastmadame som sprider ut talen till lämpliga tillfällen under kvällen och som påannonserar de olika talarna, så att alla gäster vet vem det är som håller tal.

Tips till andra jämna födelsedagar hittar du här:

30-årsfest | 50-årsfest | 60-årsfest

 • You've just added this product to the cart:

  Sommarquiz 2024

  sommarfest
  sommarfest
  4.80 out of 5

  Sommarquiz 2024

  ÅRETS SOMMARQUIZ ÄR HÄR!
  Sommarens bästa quiz – roligt och aktuellt! 27 somriga och stämningsskapande låtar med fyndiga följdfrågor om allt som har med sommaren och sommaren 2024 att göra. Blandat, kul och med maximal sommarfeeling!

  159 kr ink. moms

  ÅRETS SOMMARQUIZ ÄR HÄR! Sommarens bästa quiz – roligt och aktuellt! 27 somriga och stämningsskapande låtar med fyndiga följdfrågor om allt som har med sommaren och sommaren 2024 att göra. Blandat, kul och med maximal…

 • You've just added this product to the cart:

  Mordmysterier: Mordet på Mystery Manor

  mordmiddag hemma
  mordmiddag hemma
  4.67 out of 5

  Mordmysterier: Mordet på Mystery Manor

  MORDGÅTA!
  Mordet på Mystery Manor är en klurig, rolig och enkelt genomförbar mordgåta till middagen. Mordet på Mystery Manor kräver ingen utklädning eller…

  299 kr ink. moms

  MORDGÅTA! Mordet på Mystery Manor är en klurig, rolig och enkelt genomförbar mordgåta till middagen. Mordet på Mystery Manor kräver ingen utklädning eller…

 • You've just added this product to the cart:

  Musikquiz: Summertime!

  musikquiz sommar
  musikquiz sommar
  4.50 out of 5

  Musikquiz: Summertime!

  Ett riktigt somrigt partyquiz med internationella sommarhits till sommarfest med vänner eller kollegor, för grillkvällen eller after-work i sommartid! 23 nya och gamla sommarhits med fyndiga…

  149 kr ink. moms

  Ett riktigt somrigt partyquiz med internationella sommarhits till sommarfest med vänner eller kollegor, för grillkvällen eller after-work i sommartid! 23 nya och gamla sommarhits med fyndiga…

 • You've just added this product to the cart:

  Tipspromenad / Mingelquiz: Efterlyst!

  tipspromenad vuxna
  tipspromenad vuxna
  4.90 out of 5

  Tipspromenad / Mingelquiz: Efterlyst!

  Efterlyst är en riktigt kul tipspromenad eller ett mingelquiz som passar i de flesta sammanhang! 20 svenska kändisar har försvunnit och i efterlysningarna som satts upp har deras namn trillat bort….

  129 kr ink. moms

  Efterlyst är en riktigt kul tipspromenad eller ett mingelquiz som passar i de flesta sammanhang! 20 svenska kändisar har försvunnit och i efterlysningarna som satts upp har deras namn trillat bort….

 • You've just added this product to the cart:

  Quiz: 40 år av minnen

  40-årsfest lekar
  40-årsfest lekar
  5.00 out of 5

  Quiz: 40 år av minnen

  NYHET – FÖR DEN SOM FIRAR 40 2024! Perestrojka, Roxette, Friends, Estonia, Lukas Moodysson, Gudrun, #metoo och Anders Tegnell är sådant som dyker upp i vårt 40-årsquiz. Vem kommer ihåg mest?

  149 kr ink. moms

  NYHET – FÖR DEN SOM FIRAR 40 2024! Perestrojka, Roxette, Friends, Estonia, Lukas Moodysson, Gudrun, #metoo och Anders Tegnell är sådant som dyker upp i vårt 40-årsquiz. Vem kommer ihåg mest?

 • You've just added this product to the cart:

  Musikquiz till födelsedagen: Happy Birthday!

  musikquiz födelsedag
  musikquiz födelsedag
  4.60 out of 5

  Musikquiz till födelsedagen: Happy Birthday!

  TILL ALLA FÖDELSEDAGAR!
  Det ultimata musikquizet till varje födelsedagsfest! 23 låtar som alla har med födelsedagsfirande att göra och roliga, fyndiga…

  149 kr ink. moms

  TILL ALLA FÖDELSEDAGAR! Det ultimata musikquizet till varje födelsedagsfest! 23 låtar som alla har med födelsedagsfirande att göra och roliga, fyndiga…

 • You've just added this product to the cart:

  Musikquiz: TV-quiz

  musikquiz tv-serier
  musikquiz tv-serier
  4.00 out of 5

  Musikquiz: TV-quiz

  ROLIGT QUIZ FÖR ALLA!
  Ett riktigt kul musikquiz baserat på 24 ledmotiv till kända tv-serier från då och nu. Känner dina gäster igen dem? Säkert! Men kan de…

  149 kr ink. moms

  ROLIGT QUIZ FÖR ALLA! Ett riktigt kul musikquiz baserat på 24 ledmotiv till kända tv-serier från då och nu. Känner dina gäster igen dem? Säkert! Men kan de…

 • You've just added this product to the cart:

  Musikquiz: Vem där?

  musikquiz med följdfrågor
  musikquiz med följdfrågor
  4.63 out of 5

  Musikquiz: Vem där?

  Vilket namn döljer sig i låten? Det är temat för detta roliga musikquiz som passar alla tillfällen! En bit av låtarna spelas – det handlar då för deltagarna att lista ut vilket namn det är som finns…

  149 kr ink. moms

  Vilket namn döljer sig i låten? Det är temat för detta roliga musikquiz som passar alla tillfällen! En bit av låtarna spelas – det handlar då för deltagarna att lista ut vilket namn det är…

 • You've just added this product to the cart:

  Mordmysterier: Teodor Toloffs Testamente

  mordgåta
  mordgåta
  4.00 out of 5

  Mordmysterier: Teodor Toloffs Testamente

  ROLLSPEL! 10-15 pers
  Mordmysteriet Teodor Toloffs testamente är ett spännande mysterium där alla deltagare spelar avgörande roller – men det är enkelt att…

  399 kr ink. moms

  ROLLSPEL! 10-15 pers Mordmysteriet Teodor Toloffs testamente är ett spännande mysterium där alla deltagare spelar avgörande roller – men det är enkelt att…

 • You've just added this product to the cart:

  Filmmusikquiz

  filmmusik quiz
  filmmusik quiz
  0 out of 5

  Filmmusikquiz

  Det bästa filmmusikquizet – 28 frågor, 34 låtar och totalt 123 poäng! Frågor om låtar, artister, filmer och skådespelare men också andra kul och kluriga följdfrågor. Ett filmmusikquiz passar alla!

  149 kr ink. moms

  Det bästa filmmusikquizet – 28 frågor, 34 låtar och totalt 123 poäng! Frågor om låtar, artister, filmer och skådespelare men också andra kul och kluriga följdfrågor. Ett filmmusikquiz passar alla!

 • You've just added this product to the cart:

  Fira 40! Tipspromenad till 40-årsfesten

  40-årsfest
  40-årsfest
  4.00 out of 5

  Fira 40! Tipspromenad till 40-årsfesten

  FIRA UTOMHUS!
  Förgyll 40-års firandet med en kul tipspromenad, du väljer hur du använder produkten som innehåller 15 kluriga och riktigt fyndiga frågor som alla på ett eller annat sätt handlar om talet 40!…

  149 kr ink. moms

  FIRA UTOMHUS! Förgyll 40-års firandet med en kul tipspromenad, du väljer hur du använder produkten som innehåller 15 kluriga och riktigt fyndiga frågor som alla på ett eller annat sätt handlar om talet 40!…