30-årsfest – tips och idéer

30-årsfest lekar

30-årsfest: Tips & idéer

     Att fylla 30…

…brukar vara en upplevelse med blandade känslor, som inför de flesta jämna födelsedagar. När man är 20 och något så är man ju ung…Man förundras över hur fort tiden går och hur “gammal” man blivit. Men samtidigt är det ett lysande tillfälle att ställa till med fest! Och visst ska man ta tillfället i akt och ha ett riktigt 30-årsfirande!

En 30-års fest kan man ha på en väldig massa olika sätt, från en enkel middag på restaurang eller ett 30-års kalas tillsammans med nära och kära i familjen med tårta till en stor fest med massvis med gäster.

Nedan hittar du tips, tankar och idéer som kan hjälpa dig när du planerar 30-års fest.

Litet, intimt och mysigt eller stor galafest?

Din 30-års dag är din dag – och du ska fira den på det sätt som du vill. Fundera på om du vill ha en lite mindre tillställning med de som står dig närmast, eller om du vill slå på stort och fira med hela bekantskapskretsen?

Här finns gratis inbjudningar till 30-årsfesten och andra fester här.

     Förslag för den lilla 30-årsfesten:

Fira din 30-årsdag med familjen, eller med de närmaste vännerna. Det är kul att börja med en aktivitet av något slag – gärna utomhus, som brännboll, poängjakt, fotboll eller beach volleyboll. Ha med picknick med gott att äta och dricka. Fortsätt sedan festen med en middag hemma, eller gå ut på restaurang och ät. Här finns också en bra artikel och många tips inför 30 årsfesten.

   Förslag på lekar och aktiviteter 30-årsfesten

Fixa ett kul event i mobilen!
Ett kul mobilbaserat event för vuxna! Perfekt till 30-årsfesten! Dela upp deltagarna i upp till 10 lag som tävlar mot varandra på tid i en spännande tävling där allt löses i mobilen. Storyn och frågorna är klara men du bestämmer själv var den ska göras – kanske från en mötesplats till en hemlig festlokal!?

Läs mer om mobilevent här>>

Tipspromenad på temat 30!
Förgyll 30-års firandet med en kul tipspromenad. Grapevine har en mängd olika varianter med olika teman. Vill man fokusera på siffran för dagen väljer man “Fira 30!”. Frågorna är om varierande ämnesområden men alla handlar på ett eller annat fyndigt sätt om talet 30!

“Fira 30!” – kul tipspromenad särskilt för 30-årsfesten>>

Quiz till 30-årsfesten
Bland våra färdiga festlekar hittar du också ett quiz, särskilt framtaget för 30-årsfesten. Här gör ni en kul tillbakablick på födelsedagsfirarens liv i form av frågor om stora världshändelser, film, tv, musik, sport och mycket mer…

Läs mer om quizet “30 år av minnen” här>>

     Lite mer att tänka på till stor 30-årsfest

Inför den större 30-årsfesten får man börja med att göra en gästlista. Antalet gäster är avgörande för hur man ska organisera festen. Här är en checklista över sådant du bör tänka igenom inför den större 30-årsfesten:

   Gästlista och inbjudan till 30-årsfest

Gör först en lista över vem du vill bjuda för att få en uppfattning om ungefär hur många ni kommer att bli.

Folk är rätt upptagna och hinner du få ut en inbjudan i god tid så ökar chanserna att de roligaste personerna kan komma på din fest. Många av dina vänner vill säkert vara med och fira så ge dem en rimlig chans att planera in din fest, en för sen inbjudan kan ställa till det för dina gäster som kanske måste ändra sina planer.

Här kan du göra fina inbjudningar med din egen text att direkt skriva ut>>

Här kan du göra inbjudningar i vår app att skicka med telefonen och dessutom hjälper den dig att hålla reda på vem som svarat och vem som kommer>>

   Budget 30-årsfest

Tråkigt men praktisk att göra en budget. Färre överraskningar och du vet mer vad du har att spela med för att göra festen lyckad och minnesvärd. Börja gärna med att göra en övergripande budget för 30-årsfesten och bestäm hur mycket pengar du vill lägga. Fundera också på vad som är viktigast för dig, att alla du känner får komma, att maten är riktigt god eller att du har ditt favoritband på scenen. En budget hjälper dig att prioritera vad du vill lägga dina pengar på. Ofta lägger man mycket krut och fokus på maten, fast det inte är den som kommer sätt intrycket av festen.

   Lokal till 30-årsfest

Blir ni många? Då kommer det vara värt att ordna med en festlokal. Viktigt att alla gästerna får plats i samma rum annars blir lätt festen utspridd och det är inte roligt att hamna på kanten av festen.Ett annat alternativ är att låna eller hyra en lokal. Här finns alla alternativ, från festlokalen i bostadsrättsföreningen till vackra festlokaler på hotell eller slott. Vissa lokaler är bara en lokal där du själv kan fixa mat, servering och underhållning medan andra bjuder på en helhetslösning för 30-årsfesten med lokal, mat, underhållning och kanske även övernattning. Oavsett vilket alternativ är det viktigt att lokalen är dimensionerad för rätt antal gäster, i en för liten lokal blir det trångt, varmt och stökigt, en för stor lokal blir ödslig och omysig. Vilken lokal man väljer är ofta en fråga om budgeten.

   30-årsfest mat & dryck

Har du festen i en festlokal som också erbjuder mat och dryck får du ju experthjälp med menyn och det blir kanske främst en fråga om vad det hela får kosta. Ett “mellanting” är att använda en cateringfirma som levererar maten medan du kanske själv införskaffar dryck. Ordnar du maten själv ska man inte underskatta hur mycket jobb det handlar om. Se till att du ber om hjälp och kanske låter några vänner ansvara för hela matupplägget så att du inte själv blir fast i köket under din 30 årsfest. Tänk också på att allt ska ju så småningom också bort från borden och tas om hand om i köket igen. Bra om du har ett matlag antingen inhyrda eller vänner som hjälper dig på din 30 årsfest.

Vad ska man då bjuda på på 30-års festen? En buffé är trevligast om den har ett tema och / eller följer säsongen. Teman kan vara mat från något av världens hörn, kanske en medelhavsbuffé eller en asiatisk buffé, eller kanske en läcker libanesisk buffé. På sommaren passa sallader, kallskuret och grillat bra, på höst och vinter vill man kanske ha något matigare, en stor gryta eller soppa med bröd och olika små förrätter kan passa bra, tillsammans med goda ostar efter. Botanisera i kokböcker, mattidningar och receptsamlingar och gör din egen personliga meny!

Något bubblande är alltid festligt att dricka. Champagne, mousserande vin eller ett läskande bål med bubbel är olika festliga alternativ för olika plånböcker. Planera vin och öl efter maten och glöm inte god alkoholfria alternativ, för dem som föredrar det.

   30-årsfest Aktiviteter | 30-årsfest Lekar

Det är alltid trevligt att ha lite aktiviteter på en större fest. Det är bra att inleda med något som får gästerna att mingla och lära känna varandra, när man firar de större tillfällena som på en 30-års fest, är det ju vanligt att man blandar gäster som kanske annars inte träffas så ofta, släkt, gamla vänner, arbetskamrater, grannar… Fixar du en del av festen själv kan det också vara bra att ha en aktivitet för gästerna när du själv behöver samordna och fixa en del praktiskt.

   30-årsfest bordsplacering

Har du ordnat med en bordsplacering på festen för att säkra att det blir en bra blandning på gästerna så att inte de gamla vanliga grupperingarna får styra så är en bordsplaceringslek ett bra sätt att sätta igång festen
Förslag på bordsplaceringslekar hittar du här>>

   30-årsfest frågesport

För 30-årsfesten har grapevine en riktigt fyndig tipspromenad som sätter fokus på talet 30 – i alla dess former. Att göra en tipspromenad kan vara ett bra alternativ för att gästerna ska lära känna varandra medan t.ex en buffé dukas fram. Dela gärna in gästerna i lag, så att de går tillsammans med nya bekantskaper. En tipspromenad är också en utmärkt idé om man är i en festlokal med vackra omgivningar som gästerna ska få titta närmare på.

“Fira 30!” – Rolig tipspromenad särskilt framtagen för 30-årsfesten>>

   Quiz till 30-årsfesten

Bland våra färdiga festlekar hittar du också ett quiz, särskilt framtaget för 30-årsfesten. Här gör ni en kul tillbakablick på födelsedagsfirarens liv i form av frågor om stora världshändelser, film, tv, musik, sport och mycket mer…

Läs mer om quizet “30 år av minnen” här>>

   30-års fest musik

Ingen fest utan musik. Har du själv ett stort intresse för musik så har du ju koll på vad som krävs för 30 årsfesten. Känner du att du inte själv har stenkoll på musiken be en kompis att hjälpa dig, om du inte ta hela steget ut och anlita en DJ eller ett live band? Allt har ju med din budget att göra. Se till att den teknik som behövs fungerar innan festen, du vill inte stå där med lösenord eller skarvsladdar som saknas halvvägs in i kvällen. Elskåpet – klarar den trycket man skapar med lite justa förstärkare? Allt för många fester har tystnat i förtid för att propparna har gått.

Tips till andra jämna födelsedagar hittar du här:

40-årsfest | 50-årsfest | 60-årsfest

 • You've just added this product to the cart:

  Musikquiz: Summertime!

  musikquiz sommar
  musikquiz sommar
  4.50 out of 5

  Musikquiz: Summertime!

  Ett riktigt somrigt partyquiz med internationella sommarhits till sommarfest med vänner eller kollegor, för grillkvällen eller after-work i sommartid! 23 nya och gamla sommarhits med fyndiga…

  149 kr ink. moms

  Ett riktigt somrigt partyquiz med internationella sommarhits till sommarfest med vänner eller kollegor, för grillkvällen eller after-work i sommartid! 23 nya och gamla sommarhits med fyndiga…

 • You've just added this product to the cart:

  Musikquiz till födelsedagen: Happy Birthday!

  musikquiz födelsedag
  musikquiz födelsedag
  4.60 out of 5

  Musikquiz till födelsedagen: Happy Birthday!

  TILL ALLA FÖDELSEDAGAR!
  Det ultimata musikquizet till varje födelsedagsfest! 23 låtar som alla har med födelsedagsfirande att göra och roliga, fyndiga…

  149 kr ink. moms

  TILL ALLA FÖDELSEDAGAR! Det ultimata musikquizet till varje födelsedagsfest! 23 låtar som alla har med födelsedagsfirande att göra och roliga, fyndiga…

 • You've just added this product to the cart:

  Musikquiz: TV-quiz

  musikquiz tv-serier
  musikquiz tv-serier
  4.00 out of 5

  Musikquiz: TV-quiz

  ROLIGT QUIZ FÖR ALLA!
  Ett riktigt kul musikquiz baserat på 24 ledmotiv till kända tv-serier från då och nu. Känner dina gäster igen dem? Säkert! Men kan de…

  149 kr ink. moms

  ROLIGT QUIZ FÖR ALLA! Ett riktigt kul musikquiz baserat på 24 ledmotiv till kända tv-serier från då och nu. Känner dina gäster igen dem? Säkert! Men kan de…

 • You've just added this product to the cart:

  Quiz: 30 år av minnen

  30-årsfest lekar
  30-årsfest lekar
  4.67 out of 5

  Quiz: 30 år av minnen

  NYHET – FÖR DEN SOM FIRAR 30 2024! Vem kommer ihåg mest av stort och smått som hänt de senaste 30 åren? Blandade frågor och nostalgi inkl. 13 musikfrågor.

  149 kr ink. moms

  NYHET – FÖR DEN SOM FIRAR 30 2024! Vem kommer ihåg mest av stort och smått som hänt de senaste 30 åren? Blandade frågor och nostalgi inkl. 13 musikfrågor.

 • You've just added this product to the cart:

  Musikquiz: Jorden runt

  musikquiz ladda ner
  musikquiz ladda ner
  5.00 out of 5

  Musikquiz: Jorden runt

  PASSAR ALLA!
  Ett riktigt fyndigt och roligt quiz som med musikens hjälp tar dig och dina gäster på en resa jorden runt. 27 låtar kan på något sätt förknippas…

  149 kr ink. moms

  PASSAR ALLA! Ett riktigt fyndigt och roligt quiz som med musikens hjälp tar dig och dina gäster på en resa jorden runt. 27 låtar kan på något sätt förknippas…

 • You've just added this product to the cart:

  Fira 30! Tipspromenad till 30-årsfesten

  tipspromande 30-årsdag
  tipspromande 30-årsdag
  5.00 out of 5

  Fira 30! Tipspromenad till 30-årsfesten

  En kul tipspromenad som kretsar kring talet 30. Dela in gästerna i lag och låt dem lära känna varandra. De femton frågorna är mycket varierande – de handlar om allt från historia och geografi till…

  149 kr ink. moms

  En kul tipspromenad som kretsar kring talet 30. Dela in gästerna i lag och låt dem lära känna varandra. De femton frågorna är mycket varierande – de handlar om allt från historia och geografi till…