50-årsfest – Tips och idéer

50-årsfest

50-årsfest: Tips & idéer

     Att fylla 50…

…är väl ändå den “jämnaste” av alla födelsedagar, ett halvt sekel, halvvägs till 100. Låter det ödesdigert – inte alls! Se det som ett tillfälle att ställa till med en härlig 50-årsfest. För visst ska 50 år firas! Ett 50-årsfirande ska vara ditt alldeles eget, du bestämmer vad som passar just dig. Kanske vill du ha en liten, enkel tillställning med de som står dig närmast eller en 50-års mottagning öppen för hela bekantskapskretsen, eller så ställer du till med stor baluns!

Här har vi listat några saker att fundera på då du planerar 50-års fest och några matnyttiga tips och idéer:

   Inbjudningar till 50-års fest

Skicka ut inbjudningen till din 50-årsfest i god tid så att du är säker på att de du helst vill fira med kan komma!

Här kan du göra fina inbjudningar med din egen text till 50-årsfest och andra fester>>

Här kan du göra inbjudningar i vår app att skicka med telefonen – den hjälper dig också att hålla reda på vem som svarat och vem som kommer!>>

     50-års mottagning

Att ha mottagning är ganska vanligt vid de här större födelsedagarna och ett bra sätt om man vill fira med alla man känner men göra det utan den större och ofta ganska kostsamma festen. En 50-års mottagning kan man ofta hålla hemma. En mottagning börjar typiskt på eftermiddagen och pågår fram emot kvällen, och kanske småtimmarna. Gästerna droppar in när de har möjlighet och stannar så länge de vill. På en mottagning blir det ingen sittande middag, utan man bjuder typiskt på en buffé där gästerna förser sig efter hand som de kommer. Serverar man buffé är det viktigt att se till att maten som inte klarar av det blir stående framme för länge, särskilt under den varmare årstiden. Det är också viktigt att se till att buffén fortsätter att se fräsch ut även för senkomna gäster, det är inte kul att komma till en buffébord där hälften är slut och resten är kladdigt och oaptitligt. Kan man är det bra att ta hjälp av ett proffs eller kanske en tonåring i bekantskapskretsen som har som uppgift att hela tiden fylla på buffén och snygga till den. Lägg bara fram lite i taget, men se till att det är välfyllt och fräscha upp och byt ut uppläggningsfat och dekorationer. Samma person kan också vara ansvarig för att ta hand om använda tallrikar, plocka undan disk och diska efter hand så att glas, tallrikar och porslin räcker till alla gäster.

Som värd / värdinna och dagens huvudperson är det viktigt att du inte själv är den som står i köket. Din uppgift är att ta emot presenter, bli hyllad, mingla bland dina gäster – och ha trevligt!

En viktig detalj att tänka på är att förbereda ett särskilt presentbord för alla presenter och blommor.

     Förslag för den mindre 50-årsfesten

Vill du fira födelsedagen med en mindre 50-årsfest med de närmaste finns det mycket att hitta på. En mysig middag hemma är alltid ett trevligt, det behöver inte vara mer komplicerat om du är omgiven av de du bryr dig mest om. Laga middagen tillsammans med dina kära eller använd en bra cateringfirma eller hyr in en privat kock!

Ett annat alternativ är så klart att gå ut och äta på din favoritrestaurang. Är ni ett större sällskap kom ihåg att boka bord i tid och att kanske också förbeställa maten så får ni bättre service.

Det kan ju också vara kul att fira 50-årsdagen med en aktivitet av något slag beroende på intresse, du ordnar själv eller genom ett eventbolag, det kan vara en segeltur, en bowlingkväll eller en lyxig picknick om årstid och väderlek tillåter. Ett annat kul alternativ för det mindre sällskapet är att fixa en mordmiddag eller en temakväll. Det är också alltid kul att krydda dagen eller kvällen med ett quiz, eller rentav en tipspromenad om man kanske befinner sig i nya omgivningar som man vill visa upp för gästerna, eller själv behöver lite tid att fixa det praktiska när gästerna tar en bensträckare.

Läs mer om hur du ordnar en egen mordmiddag här>>

Quiz till 50-årsfesten

“50 år av minnen” – ett kul quiz som börjar då födelsedagsbarnet föddes och sträcker sig 50 år framåt i tiden – genom stora och små händelser i Sverige och i världen, tv, film, musik, sport, kultur och mycket mer.

Läs mer om det perfekta quizet till 50-årsfesten här>>

Tipspromenad för 50-årsfesten

“Fira 50!” – kul tipspromenad som fokuserar på talet 50 – läs mer>>

Här hittar du frågesport, musikquiz och mycket mer för att förgylla festen>>

     Den stora 50-årsfesten

Inför den större 50-årsfesten finns det lite att tänka på. Här har vi sammanställt en liten checklista:

   Gästlista och inbjudan till 50-årsfest

Börja planera i tid, och skicka ut inbjudningar i god tid så att du är säker på att så många som möjligt kan komma. För att vara säker på att alla som vill vara med och fira din dag ska kunna komma kan man långt i förväg, innan man kanske hunnit planera själva festen skicka ut en “save the date” uppmaning. Det är inte en inbjudan till 50-årsfesten och innehåller inga detaljer och kräver heller inget svar utan är bara en uppmaning till vännerna att boka in datumet för festen och inte göra andra planer. Det kan t.ex stå “Den xx/xx fyller jag 50 år och det ska jag fira! Jag hoppas att du / ni vill göra det med mig. Sätt ett kryss i kalendern redan nu så återkommer jag med detaljer.” Gör sedan en gästlista – hur många du vill bjuda på festen och ungefär hur många ni kommer att bli är avgörande för resten av planeringen av 50-årsfesten.

   Budget 50-årsfest

Vad kalaset ska kosta är kanske inte det roligaste momentet i festplaneringen, men viktigt. Har man många idéer om hur man vill ordna sin 50-årsfest är det viktigt att också ta med aspekten vad det kostar, och kanske prioritera. Börja med att fundera på vad du tycker att det får kosta och sedan på vad som är viktigast för dig, att du kan bjuda så många som möjligt, att maten är riktigt god och vinerna utsökta eller att du kan bjuda på levande musik eller underhållning. En budget hjälper dig att prioritera vad du vill lägga dina pengar på.

   Lokal till 50-årsfest

De flesta har kanske inte plats hemma för den riktigt stora 50-årsfesten, då får man hitta en annan lösning för att få plats med alla sina gäster. En lokal för festen kan vara allt från en festvåning i ett slott eller på ett hotell, till en lokal i bostadsrättsföreningen. Lokalen avspeglar lite av ambitionsnivån på 50-årsfesten. Naturligtvis kan man servera god mat i en källarlokal och en gott boxvin på ett slott, men det är viktigt att få ihop ett bra helhetsintryck. I vissa fall hyr man inte bara lokal utan då ingår också mat, vin och servering – detta brukar vara det som kräver den högsta budgeten. Kan man ordna en del av det hela själv, t.ex hyra lokal med bord och stolar, annan catering för maten och köpa dryck själv, brukar prislappen bli lite lägre, dock krävs en större egen arbetsinsats. Förutom budget och helhetsintryck är det viktigt att tänka på att lokalen är dimensionerad för rätt antal gäster, en för stor lokal blir omysigt och i en för liten lokal blir det trångt och stökigt.

   Temafest för att fira 50

En annan sak att fundera på tidigt i planeringen av 50-årsfesten är om det ska vara en temafest. Festtema är kul! Med ett tema på festen blir den ofta mindre pretentiös och kanske mer minnesvärd. Tema till en 50årsfest kan ju typiskt bygga just på att det gått 50 år sedan huvudpersonen föddes, festtemat kan då vara 60-talsfest. Ett annat tidstema kan vara att fokusera på det årtionde då huvudpersonen var ung, t.ex 70- eller 80-talet. Man kan ju också välja ett helt annat tema efter det som 50-årsfestens huvudperson tycker om eller är intresserad av – är man förtjust i ett särskilt land där man har rötter, eller som man ofta besöker, kan man bygga ett festtema kring detta. För att knyta ihop ett festtema använder man ofta maten, dekorationen, underhållningen och musiken – och vill man uppmanar man också gästerna att klä ut sig.

Läs fler idéer till temafester här>>

   50-årsfest mat & dryck

Väljer du en helhetslösning med lokal, mat och dryck får du hjälp med menyn och allt det praktiska. Använder du dig av en cateringfirma får du också hjälp av välja meny – men kom också gärna med egna idéer. Du kan så klart även göra maten själv, men är det en stor fest blir det mycket jobb. Till den sittande middagen krävs en hel del för att servera varm mat till alla, samtidigt. Då är det viktigt att lokalen har ett kök dimensionerat för att varmhålla mat till alla gäster. Det är också viktigt att ha hjälp med serveringen om du vill att gästerna ska bli sittande. Det finns inget tråkigare än att få god mat som kallnat.

Enklare lösningar om man ska göra det hela själv är att låta gästerna servera sig själva, vanligt är att bjuda på en kall buffé efter tema eller säsong. Men man kan också hitta mellanting. Bjud på en trerättersmeny, men där allt inte serveras på tallrik. Servera t.ex en kall förrätt som kan vara framdukad innan man sätter sig, en klassisk toast Skagen, paté eller blinier med löjrom. Eller har du 60-talstema en urgröpt avokado med räkröra. Bjud sedan på en varmrätt som gästerna får servera sig själv. En ljuvlig fisksoppa, en mustig gryta eller en ungsrätt som kan hållas varm på värmeplattor på ett sideboard. Gästerna kanske tom uppskattar att få sträcka på benen och hämta maten. Efterrätten kan också vara något som inte behöver hållas varmt och som serveras på tallrikar eller i portionsskålar, kanske en god pannacotta med fruktsallad, där gästerna själva hämtar sin tallrik och serverar sig tillbehör.
Något bubblande är alltid festligt att dricka till 50-årsfesten. Champagne, mousserande vin eller ett läskande bål med bubbel är olika festliga alternativ för olika plånböcker. Planera vin och öl efter maten och glöm inte god alkoholfria alternativ, för dem som föredrar det.

   50-årsfest lekar, aktiviteter & underhållning

Någon typ av underhållning behövs till 50-årsfesten. Ofta blandar man människor från olika delar av sitt liv till dessa större fester, kollegor, släktingar, gamla och nya vänner, detta gör att det är särskilt roligt och bra för feststämningen att inleda med någon typ av mingel där gästerna får tillfälle – och kanske tvingas – att mingla med varandra lite mer än att bara ta i hand och hälsa – en så kallad “ice-braker”. Det är också bra att ha en bordsplacering så att man undviker att bara de som känner varandra sätter sig tillsammans.

Här hittar du förslag på roliga bordsplaceringslekar till 50-årsfesten>>

Sedan är det också roligt om det händer fler saker under kvällen. Fixar du en del av festen själv kan det också vara bra att ha en aktivitet för gästerna när du själv behöver samordna och ordna en del praktiskt med mat och annat.

   50-årsfest frågesport

Grapevine har två olika roliga produkter som passar perfekt till 50-årsfesten. Ett quiz som går 50 år tillbaka i tiden med kul blandade frågor och ger en härlig tillbakablick på det som hänt under födelsedagsfirarens liv. Vi har också en kul tipspromenad som fokuserar på talet för dagen – 50!

“50 år av minnen” – det perfekta quizet till 50-årsfesten>>

“Fira 50!” – kul tipspromenad särskilt för 50-årsfesten>>

Massvis med andra roliga festaktivteter som också passar bra till 50-års festen hittar du här>>

Ett annat alternativ för underhållning är att hyra in någon som står för detta, om budgeten tillåter, t.ex ett band, en stand-up komiker eller en trollkarl.

   50-års fest musik

Tänk igenom hur du vill ha det med musik på 50-årsfesten. Ska det dansas vill du kanske ha ett liveband eller en DJ som står för musiken. Alternativt förbereder du en spellista. Även om du inte planerar dans så är det trevligt med lite bakgrundsmusik, förbered då detta. Se till att den teknik som behövs fungerar innan festen, du vill inte stå där med lösenord eller skarvsladdar som saknas halvvägs in i kvällen.

   50-årsfest klädsel

När det är ett så pass stort tillfälle som du bjuder in till, var noga med att ange klädsel för 50-årsfesten i inbjudan så slipper dina gäster förvirring. Ingen tycker det är roliga att komma till festen varken för uppklädd eller “underklädd”. Är klädseln valfri eller ledig, skriv gärna det. Bjuder du på lite större fest i en trevlig miljö, var inte rädd för att sätta en klädkod, det bidrar definitivt till den festliga stämningen om alla klär upp sig!

   50-årsfest tal

Till 50-årsfesten hör talen, det finns säkert några stycken som gärna vill säga några ord, make / maka, barn, kollegor, gamla vänner. Det är då bra att organisera det hela med en toastmaster eller en toastmadame som ser till att talen inte krockar med den varma maten som just kommit på bordet och sprider ut talen under kvällen. Toasmastern / toastmadamen kan också gärna påannonsera de olika talarna, om det inte är självklart att alla vet vem det är som håller tal och i vilken relation denna står till 50-åringen.

Ska du själv gå på 50-årsfest och hålla tal – tänk på den gyllene regeln; vet du inte med dig att du är en exceptionellt bra talare – håll det kort!

   Övernattning

Bjuder man in många till 50-årsfesten som inte bor på orten kan det vara bra att hjälpa till och göra lite arrangemang för övernattning. Gör gärna en överenskommelse med ett hotell eller två (kanske i olika prisklasser) och se om man kan förhandla ner priset något och reservera några rum, gästerna får sedan själva ringa till hotellet och boka in sig, men kan då ange “Marias 50-års fest” och få ett specialpris. Det kan vara olika svårt att göra en sådan överenskommelse beroende på säsong och plats.

Tips till andra jämna födelsedagar hittar du här:

30-årsfest | 40-årsfest | 60-årsfest

 • You've just added this product to the cart:

  Quiz: 50 år av minnen

  50-årsfest
  50-årsfest
  4.78 out of 5

  Quiz: 50 år av minnen

  NYHET – FÖR DEN SOM FIRAR 50 2024! ABBA, Ayatollah Khomeini, Flashdance, U137, Nelson Mandela, Ally McBeal, Ache och Volodymyr Zelenskyj är sådant som dyker upp i vårt födelsedagsquiz för 50-åringen.

  149 kr ink. moms

  NYHET – FÖR DEN SOM FIRAR 50 2024! ABBA, Ayatollah Khomeini, Flashdance, U137, Nelson Mandela, Ally McBeal, Ache och Volodymyr Zelenskyj är sådant som dyker upp i vårt födelsedagsquiz för 50-åringen.

 • You've just added this product to the cart:

  Mingelquiz: Sommar!

  sommar lekar för vuxna
  sommar lekar för vuxna
  5.00 out of 5

  Mingelquiz: Sommar!

  Ett mingelquiz är precis vad det låter som, man minglar med kollegor, vänner eller hela tjocka släkten, samtidigt som man quizzar. Lite som en tipspromenad men mycket roligare! Gå längs en promenad…

  159 kr ink. moms

  Ett mingelquiz är precis vad det låter som, man minglar med kollegor, vänner eller hela tjocka släkten, samtidigt som man quizzar. Lite som en tipspromenad men mycket roligare! Gå längs en promenad…

 • You've just added this product to the cart:

  Tipspromenad / Mingelquiz: Efterlyst!

  tipspromenad vuxna
  tipspromenad vuxna
  4.90 out of 5

  Tipspromenad / Mingelquiz: Efterlyst!

  Efterlyst är en riktigt kul tipspromenad eller ett mingelquiz som passar i de flesta sammanhang! 20 svenska kändisar har försvunnit och i efterlysningarna som satts upp har deras namn trillat bort….

  129 kr ink. moms

  Efterlyst är en riktigt kul tipspromenad eller ett mingelquiz som passar i de flesta sammanhang! 20 svenska kändisar har försvunnit och i efterlysningarna som satts upp har deras namn trillat bort….

 • You've just added this product to the cart:

  Musikquiz till födelsedagen: Happy Birthday!

  musikquiz födelsedag
  musikquiz födelsedag
  4.60 out of 5

  Musikquiz till födelsedagen: Happy Birthday!

  TILL ALLA FÖDELSEDAGAR!
  Det ultimata musikquizet till varje födelsedagsfest! 23 låtar som alla har med födelsedagsfirande att göra och roliga, fyndiga…

  149 kr ink. moms

  TILL ALLA FÖDELSEDAGAR! Det ultimata musikquizet till varje födelsedagsfest! 23 låtar som alla har med födelsedagsfirande att göra och roliga, fyndiga…

 • You've just added this product to the cart:

  Fira 50! Tipspromenad till 50-årsfesten

  tipspromenad 50-årsfest
  tipspromenad 50-årsfest
  5.00 out of 5

  Fira 50! Tipspromenad till 50-årsfesten

  FIRA UTOMHUS!
  Dags att fira 50!? Vår tipspromenad till 50-års festen innehåller 15 kluriga och riktigt fyndiga frågor som alla på ett eller annat sätt handlar om talet 50!

  149 kr ink. moms

  FIRA UTOMHUS! Dags att fira 50!? Vår tipspromenad till 50-års festen innehåller 15 kluriga och riktigt fyndiga frågor som alla på ett eller annat sätt handlar om talet 50!

 • You've just added this product to the cart:

  Musikquiz: TV-quiz

  musikquiz tv-serier
  musikquiz tv-serier
  4.00 out of 5

  Musikquiz: TV-quiz

  ROLIGT QUIZ FÖR ALLA!
  Ett riktigt kul musikquiz baserat på 24 ledmotiv till kända tv-serier från då och nu. Känner dina gäster igen dem? Säkert! Men kan de…

  149 kr ink. moms

  ROLIGT QUIZ FÖR ALLA! Ett riktigt kul musikquiz baserat på 24 ledmotiv till kända tv-serier från då och nu. Känner dina gäster igen dem? Säkert! Men kan de…

 • You've just added this product to the cart:

  Musikquiz: Vem där?

  musikquiz med följdfrågor
  musikquiz med följdfrågor
  4.63 out of 5

  Musikquiz: Vem där?

  Vilket namn döljer sig i låten? Det är temat för detta roliga musikquiz som passar alla tillfällen! En bit av låtarna spelas – det handlar då för deltagarna att lista ut vilket namn det är som finns…

  149 kr ink. moms

  Vilket namn döljer sig i låten? Det är temat för detta roliga musikquiz som passar alla tillfällen! En bit av låtarna spelas – det handlar då för deltagarna att lista ut vilket namn det är…

 • You've just added this product to the cart:

  Filmmusikquiz

  filmmusik quiz
  filmmusik quiz
  0 out of 5

  Filmmusikquiz

  Det bästa filmmusikquizet – 28 frågor, 34 låtar och totalt 123 poäng! Frågor om låtar, artister, filmer och skådespelare men också andra kul och kluriga följdfrågor. Ett filmmusikquiz passar alla!

  149 kr ink. moms

  Det bästa filmmusikquizet – 28 frågor, 34 låtar och totalt 123 poäng! Frågor om låtar, artister, filmer och skådespelare men också andra kul och kluriga följdfrågor. Ett filmmusikquiz passar alla!

 • You've just added this product to the cart:

  Musikquiz: Jorden runt

  musikquiz ladda ner
  musikquiz ladda ner
  5.00 out of 5

  Musikquiz: Jorden runt

  PASSAR ALLA!
  Ett riktigt fyndigt och roligt quiz som med musikens hjälp tar dig och dina gäster på en resa jorden runt. 27 låtar kan på något sätt förknippas…

  149 kr ink. moms

  PASSAR ALLA! Ett riktigt fyndigt och roligt quiz som med musikens hjälp tar dig och dina gäster på en resa jorden runt. 27 låtar kan på något sätt förknippas…