60-årsfest

60-årsfest lekar

60-årsfest: Tips & idéer

60-årsfest är en av de riktigt stora festerna i livet! Ofta har man hunnit skaffa många vänner under livets gång och när man väl bjuder in dessa kommer det sannolikt visa sig att de blir både många och långväga.

Framförhållning och planering är A och O när det gäller en 60-års fest. Var ute i god tid så att de vänner du verkligen vill ska komma hinner planera in just din fest.

Ett roligt inslag på en 60 års fest är att ha ett tema för festen. Det kan naturligtvis vara vad som helst men det får ju gärna vara något som ligger 60 åringen varmt om hjärtat. Kanske blir det en hobby eller fritids sysselsättning som blir temat för festen eller blir det ett årtal eller ett årtionde, t.ex 70-tals tema? När det gäller temafester får man avväga vad värden gillar men också om det hela kommer att falla väl ut bland gästerna. Är de tilltänkta gästerna till 60 årsfesten benägna att klä ut sig eller inte? Det går ju också att välja olika nivåer på utklädningen, allt från maskeradparty till “White” där alla ska vara klädda i valfria vita kläder.

Gratis inbjudningar och inbjudningskort med mallar hittar du här>>

   Festlekar till 60-årsfest

Om festen har ett tema så kommer det naturligtvis styra vilka festlekar, tävlingar och aktiviteter man kommer ha på 60 årsfesten. Det går ju alldeles utmärkt att bjuda till fest utan tema och det blir ganska enkelt ändå att sätta huvudpersonen i fokus. En quiz eller frågesport som handlar om 60-åringen brukar vara ett bra sätt att lyfta fram roliga anekdoter från 60-åringens liv. Att skriva de frågorna kräver rätt mycket kunskap om personen men också känsla för vad huvudpersonen kommer tycka är ok att fråga om. Allt om personen är ju inte och ska kanske heller inte vara, känt av alla gästerna.

   60-årsfest eller inte fira alls?

Många ser fram emot en riktigt stor 60-årsfest och andra vill inte ha någon alls. En bra kompromiss kan vara en liten 60-årsfest som inte kräver så mycket förberedelse men som kan vara nog så trevlig och uppskattad.

Om man inte önskar en större 60-årsfest går det alldeles utmärkt att ordna en mindre genom att välja ut de närmaste vännerna och t ex åka iväg för en trevlig middag på en charmig restaurang. Gör det gärna till en överraskning för 60-åringen, men ge kanske en förvarning om när firandet ska ske, och något om hur, om det är någon som uppskattar det lilla firandet, lugna födelsedagsbarnet med att det kommer att bli lugnt, stillsamt, med de närmaste och precis som du vill ha det – så att inte 60-åringen tror något annat och blir stressad eller irriterad. Och på så vis kan också huvudpersonen släppa tankar på planeringen och kan bara njuta av att bli firad av sina närmaste.

   Förslag på några festaktiviteter som passar det mindre firandet:

Läs mer om hur du ordnar en egen mordmiddag här>>

Här hittar du frågesport, musikquiz och mycket mer för att förgylla festen>>

   Två kul festlekar till 60-årsfest

Grapevine har två kul festlekar som passar 60-årsfesten alldeles speciellt: Det finns ett kul quiz som sträcker sig 60 år tillbaka i tiden och ger en härlig återblick över vad som hänt – stort som smått – under 60-åringens liv. Det finns även en tipspromenad som fokuserar på talet 60 med en mängd blandade och ibland överraskande frågor.

“60 år av minnen” – det perfekta quizet för 60-årsfesten>>

“Fira 60!” – kul tipspromenad särskilt för 60-årsfesten>>

     Den stora 60-årsfesten

Inför den större 60-årsfesten finns det lite att tänka på. Här har vi sammanställt en checklista:

   Hur många och vilka ska bjudas in till festen?

Är de tilltänkta gästerna aktiva och upptagna människor som kanske också bor en bit bort från huvudpersonen? Så fort ni har bestämt er för att ha en fest samt vilket datum som gäller går det utmärkt att flagga att er fest är på gång redan innan inbjudan har skickats ut. Speciellt på sommaren är det viktigt då många snabbt blir uppbokade och det gäller att komma ut med sin inbjudan först så att inte folk är uppbokade på annat håll. Gör en lista på de ni vill bjuda in och flagga datumet genom ett mail eller ett sms så vet alla om det så fort som möjligt. Följ sedan upp med en riktig inbjudan gärna med riktig post, som har lite bättre leveranssäkerhet än e-post.

   Budget?

Hur mycket pengar vill ni lägga på festen? Att ha en stor fest kostar naturligtvis en hel del men det är ju också en stor möjlighet till att ha roligt. Fundera på vad som är viktigast för er som arrangerar festen. Maten, musiken, lokalen eller annan underhållning?

   Lokal till 60-årsfest? Eller ett partytält i trädgården?

Lite beroende på hur lång gästlistan blev, samt vilken årstid som festen äger rum så är det ju dags att hitta en lokalen innan inbjudan skapas och skickas ut. Fundera på vad som kan vara lämpligt och fråga runt lite samt gräv lite bland dina festminnen. Var har du varit på fester med en bra lokal? Ta reda på priser och se om det är ledigt den utvalda dagen och se om det går att få mat serverad på samma ställe eller om man ska ordna med catering osv.
Behöver lokalen smyckas för att ge rätt intryck? Kommer det fungera med antalet gäster? Vad är reglerna för lokalen? Hur länge kan man t.ex spela musik?

   Temafest för att fira 60-årsdagen?

Vill ni bjuda gästerna på något alldeles extra? Bjud in till en temafest! Fördelen med en temafest är många. Dels kommer festen att sticka ut lite mer än andra. Dels kommer det bli lättare att ta beslut om t.ex mat, musik, lokaler, inbjudningars utformning osv. Dessutom kan en temafest många gånger blir lite mer opretentiös än en mer “klassisk” 60-årsfest och med mer fokus på festen än på huvudpersonen – om det är det man är ute efter.

Läs idéer till temafester här>>

På vår blogg finns fler tips på temafester>>

   60-årsfest lekar, tävlingar & underhållning

Någon typ av underhållning behövs till 60-årsfesten. Bra musik både som bakgrundsmusik och när det väl blir dags för dans är viktigt. Förbered er ordentligt innan och ta hjälp från någon som du tror har koll på musikbiten för den här sortens fester. Någon enkel lek för att få folk att börja prata med varandra kan vara bra om inte hela sällskapet redan känner varandra sedan tidigare. Bordsplaceringslekar är mycket uppskattat och kan varieras i all oändlighet.

Här hittar du några roliga förslag på bordsplaceringslekar till 60-årsfesten>>

En del av gästerna kommer sannolikt att hålla tal eller ställa till med sång och annan underhållning på 60-årsfesten.

Vill du styra upp det lite för att få det totala perspektivet så kan man alltid ha en toastmaster dit alla får anmäla sina tal och underhållande aktiviteter. Sedan är det upp till toastmastern att se till att det blir en optimal blandning och bra tajming på all underhållning på 60 årsfesten.

   60-årsfest frågesport & festlekar

Ett roligt inslag på festen kan vara ett quiz eller en frågesport – antingen om huvudpersonen själv eller om något annat förknippat med personen eller den stora dagen. En kul idé är att göra ett eget quiz om dagens huvudperson – som gästerna löser på en promenad med karat och frågor i mobilen – läs mer om att göra ett eget mobilquiz här!

Vi har en färdig, riktigt fyndig tipspromenad med temat “Fira 60” – där alla frågor på något sätt handlar om talet 60 om man vill låta gästerna ta en bensträckare.

“Fira 60!” – kul frågesport / quiz särskilt för 60-årsfesten>>

Vill man istället ha frågesport väljer man vårt roliga quiz som ger en tillbakablick över 60-åringens liv. Man kan köra quizet vid borden till efterrätten, eller sprida ut den med några frågor åt gången under kvällen.

“60 år av minnen” – det perfekta quizet för 60-årsfesten>>

Här hittar du en hel massa andra festlekar och aktiviteter som passar perfekt till 60-årsfesten>>

Tips till andra jämna födelsedagar hittar du här:

30-årsfest | 40-årsfest | 50-årsfest

 • You've just added this product to the cart:

  Sommarquiz 2024

  sommarfest
  sommarfest
  4.77 out of 5

  Sommarquiz 2024

  ÅRETS SOMMARQUIZ ÄR HÄR!
  Sommarens bästa quiz – roligt och aktuellt! 27 somriga och stämningsskapande låtar med fyndiga följdfrågor om allt som har med sommaren och sommaren 2024 att göra. Blandat, kul och med maximal sommarfeeling!

  159 kr ink. moms

  ÅRETS SOMMARQUIZ ÄR HÄR! Sommarens bästa quiz – roligt och aktuellt! 27 somriga och stämningsskapande låtar med fyndiga följdfrågor om allt som har med sommaren och sommaren 2024 att göra. Blandat, kul och med maximal…

 • You've just added this product to the cart:

  Tipspromenad / Mingelquiz: Efterlyst!

  tipspromenad vuxna
  tipspromenad vuxna
  4.91 out of 5

  Tipspromenad / Mingelquiz: Efterlyst!

  Efterlyst är en riktigt kul tipspromenad eller ett mingelquiz som passar i de flesta sammanhang! 20 svenska kändisar har försvunnit och i efterlysningarna som satts upp har deras namn trillat bort….

  129 kr ink. moms

  Efterlyst är en riktigt kul tipspromenad eller ett mingelquiz som passar i de flesta sammanhang! 20 svenska kändisar har försvunnit och i efterlysningarna som satts upp har deras namn trillat bort….

 • You've just added this product to the cart:

  Quiz: 60 år av minnen

  60-årsfest lekar
  60-årsfest lekar
  4.89 out of 5

  Quiz: 60 år av minnen

  NYHET – FÖR DEN SOM FIRAR 60 2024! Vem kommer ihåg mest från de senaste 60 åren? Kul quiz fullt med musik, minnen och nostalgi till 60-årsfesten!

  149 kr ink. moms

  NYHET – FÖR DEN SOM FIRAR 60 2024! Vem kommer ihåg mest från de senaste 60 åren? Kul quiz fullt med musik, minnen och nostalgi till 60-årsfesten!

 • You've just added this product to the cart:

  Musikquiz till födelsedagen: Happy Birthday!

  musikquiz födelsedag
  musikquiz födelsedag
  4.60 out of 5

  Musikquiz till födelsedagen: Happy Birthday!

  TILL ALLA FÖDELSEDAGAR!
  Det ultimata musikquizet till varje födelsedagsfest! 23 låtar som alla har med födelsedagsfirande att göra och roliga, fyndiga…

  149 kr ink. moms

  TILL ALLA FÖDELSEDAGAR! Det ultimata musikquizet till varje födelsedagsfest! 23 låtar som alla har med födelsedagsfirande att göra och roliga, fyndiga…

 • You've just added this product to the cart:

  Mingelquiz: Jorden runt

  quiz utomhus
  quiz utomhus
  4.83 out of 5

  Mingelquiz: Jorden runt

  MYSIGT MINGEL!
  Ett mingelquiz är precis vad det låter som, man minglar med kollegor, vänner eller hela tjocka släkten, samtidigt som man quizzar. Lite som en…

  149 kr ink. moms

  MYSIGT MINGEL! Ett mingelquiz är precis vad det låter som, man minglar med kollegor, vänner eller hela tjocka släkten, samtidigt som man quizzar. Lite som en…

 • You've just added this product to the cart:

  Musikquiz: Vem där?

  musikquiz med följdfrågor
  musikquiz med följdfrågor
  4.67 out of 5

  Musikquiz: Vem där?

  Vilket namn döljer sig i låten? Det är temat för detta roliga musikquiz som passar alla tillfällen! En bit av låtarna spelas – det handlar då för deltagarna att lista ut vilket namn det är som finns…

  149 kr ink. moms

  Vilket namn döljer sig i låten? Det är temat för detta roliga musikquiz som passar alla tillfällen! En bit av låtarna spelas – det handlar då för deltagarna att lista ut vilket namn det är…

 • You've just added this product to the cart:

  Filmmusikquiz

  filmmusik quiz
  filmmusik quiz
  0 out of 5

  Filmmusikquiz

  Det bästa filmmusikquizet – 28 frågor, 34 låtar och totalt 123 poäng! Frågor om låtar, artister, filmer och skådespelare men också andra kul och kluriga följdfrågor. Ett filmmusikquiz passar alla!

  149 kr ink. moms

  Det bästa filmmusikquizet – 28 frågor, 34 låtar och totalt 123 poäng! Frågor om låtar, artister, filmer och skådespelare men också andra kul och kluriga följdfrågor. Ett filmmusikquiz passar alla!

 • You've just added this product to the cart:

  Fira 60! Tipspromenad till 60-årsfesten

  60-årsfest
  60-årsfest
  4.00 out of 5

  Fira 60! Tipspromenad till 60-årsfesten

  FIRA UTOMHUS! Dags att fira 60!? Både på en större fest och en mindre tillställning kan det passa bra med en riktigt fyndig tipspromenad på dagens tema – talet 60! Fyndigt, roligt och underhållande med varierade..

  149 kr ink. moms

  FIRA UTOMHUS! Dags att fira 60!? Både på en större fest och en mindre tillställning kan det passa bra med en riktigt fyndig tipspromenad på dagens tema – talet 60! Fyndigt, roligt och underhållande med…