Halloweenpynt

halloweenpyssel

Halloween pynt och Halloween dekorationer

För att få den riktiga Halloweenstämningen måste man så klart ha lite Halloweenpynt och dekorationer. Det mest klassiska Halloweenpyntet är så klart en Halloweenlykta gjord av en pumpa, en så kallad Jack O’Lantern (undrar du var namnet kommer ifrån, läs längre ner). Annat Halloweenpynt är så klart läskiga saker som spindlar, spindelnät och skelett och massvis med ljus behövs för att lysa upp höstmörkret. Här tipsar vi om lite Halloweenpynt och naturligtvis berättar vi hur du gör en pumpalykta.

Halloweenpyssel – Skriv ut massvis med Halloweenstämning!

Vi har satt ihop ett kit med Halloweenstämning! Här finns kort och etiketter att använda som inbjudningskort, placeringskort eller på godispåsar och gå-bort-presenter. Här finns fladdermöss att dekorera med på fönster, kakor eller sugrör. Och här finns dessutom 3 roliga små spel. Halloween-godis-bingo med 12 bingobrickor, Memory och Kims spel. Spelen är kul för hela familjen, eller som extra lekar på barnens Halloweenfest. Det är kul att själv pyssla ihop dem på höstlovet!

Ladda hem & skriv ut gratis!

Vi bjuder på vårt härliga Halloweenkit! Beställ det som vanligt på www.grapevine.nu och skriv in rabattkoden HALLOWEENGODIS när du kommer till kassan (i fältet för rabattkod). Ladda hem och pyssla loss!

Beställ Halloweenkitet här>>

På vår blogg firafest.se hittar du massvis med mer tips till Halloween:

Halloween: Pyssel, pumpor, pynt och mordgåtor! Här finns mer pynt och pysseltips till Halloween>>

Duka med halloweenpyssel till barnen! Skriv ut en gratis bordstablett med rabattkod här>>

Läskigt god mat till Halloween – här finns kul tips på rolig mat till halloweenfesten>>

Halloween pumpa – så gör du en pumpalykta:

1. Ta en stor, fast pumpa utan märken. Skär ett stjärnformat lock i toppen på pumpan. Vinkla kniven mot mitten så att lockets är större i ovankant, detta hindrar locket från att falla in om pumpan krymper.
2. Gröp ur pumpans innanmäte (och spara till pumpapaj och rostade pumpakärnor!). Gör en fördjupning i botten för ett ljus.
3. Skär ut munnen, var noga med att skära den ovanför där pumpan rundas av mot botten, annars finns risk för att pumpan kollapsar. Skär sedan ut näsan och ögonen. Det kan vara bra att rita på pumpan med en penna innan man börjar skärna då är det lite enklare. Du kan också skära ut andra former än ett ansikte – använd din fantasi.
4. Ta ett kort, kraftigt ljus eller värmeljus och placera det i pumpan. Sätt på locket och akta dig för spökena! OBS! Lämna aldrig en brinnande pumpa utan tillsyn!

Rostade pumpakärnor

Ta vara på pumpakärnorna när du har gjort din lykta. Rensa kärnorna från fruktkött, skölj och torka. Rosta dem i olja i stekpannan på medelstark värme i ca 20 min eller i olja i en långpanna i ugnen i 275 grader – håll ögonen på ugnen, det här går fort! Rör om då och då så att de inte bränns vid. Låt de rostade kärnorna rinna av på hushållspapper och salta lätt – Servera som snacks!

3 x små Halloween-lyktor

Köp små pumpor i olika färger och fasoner. Skär ett runt hål i toppen på pumpan, lagom stort för ett värmeljus. Gröp ur och sätt i ljus. Dekorera bordet med massvis med små pumpalyktor.

Ett annat alternativ till små bordslyktor är att göra klassiska Jack O’Lanterns av paprikor. Köp stora röda och oranga paprikor. Skär av toppen i sicksack till ett lock. Gröp ur. Skär ut ögon, näsa och mun.

Spara använda glasburkar i olika storlekar och tvätta och torka dem. Använd silkespapper i olika färger. Klipp ut figurer i silkespapper och klistra på burkarna. Använd schabloner eller rita för hand. Tex pumpor, häxor, katter eller fladdermöss. Klistrar du ett silkespapper i en färg bakom ett annat kan du få lyktan att lysa fint i flera färger.

Fina Halloweenetiketter till häxbrygd, spindelmust, trollgrogg och pumpapunch!

Gör Halloweendukningen extra kul med flaskor med läskigt innehåll, som Draculas blodbål eller häxbrygd! Här får du etiketterna till flaskorna, de finns i två storlekar så att de passar både vinflaskorna och de mindre läskflaskorna. Till etiketterna finns också placeringskort och / eller servettringar. Allt skriver du ut själv!

Halloweenetiketterna bjuder vi på!
Använd koden: HÄXBRYGD i kundvagnen så får du etiketterna helt gratis.

Beställ Halloween etiketterna här>>

Mer om Halloween

Halloweenfest | Halloween recept | Halloweenbuffé | Halloween kostymer | Halloween pynt | Halloween lekar | Halloweenmusik

Halloween pumpa – och så till den stora frågan: Vad har pumpor med Halloween att göra? Svaret finns i historien om den otursamme figuren Jack!

Enligt en irländsk folksaga fanns det en gång en man som hette Jack, som var känd för sin dryckenskap och sitt häftiga temprament. En Alla helgona afton blev Jack väldigt berusad på puben han brukade besöka. Han blev så berusad att hans liv var i fara och när han närmade sig döden dök Djävulen upp för att ta sig an hans själ. Jack, som gärna ville leva vidare, bönade och bad Djävulen att låta honom få en endaste drink till innan han dog. Djävulen gick med på detta. Jack hade druckit upp alla sina pengar och frågade Djävulen om han hade något emot att tillfälligt anta formen av ett mynt så att Jack kunde betala för drinken, efter det att Jack hade betalat kunde ju Djävulen bli sig själv igen. Hjälpsam som Djävulen tydligen var gick han med på att göra som Jack bad och förvandlade sig till ett mynt. Jack tog genast myntet och stoppade det i sin plånbok som han noga stängde med ett korsformat lås. Djävulen som nu var instängd i och med korset på låset skrek och beordrade Jack att släppa honom. Jack lovade att släppa ut Djävulen om han i sin tur lovade att inte besvära Jack igen under ett helt år. Djävulen gick med på Jacks villkor. Jack som nu insåg att han hade fått en ny start i livet bättrade sig och var under en tid snäll mot sina barn och sin fru, började gå i kyrkan och gav till och med pengar till välgörenhet. Men så småningom började Jack leva sitt gamla liv igen.

Nästa Alla helgona afton när Jack var på väg hem från puben dök Djävulen upp igen och krävde att Jack nu skulle följa med honom. Jack, som fortfarande inte var alltför ivrig att lämna jordelivet, distraherade Djävulen genom att övertyga honom om att han skulle plocka ett läckert äpple i ett äppelträd i närheten. Jack hjälpte till och med Djävulen upp i trädet och skar sedan snabbt ett kors i trädets stam. Återigen var Djävulen lurad och hindrad av korset satt han fast uppe i trädet. Djävulen erbjöd Jack tio års lugn och ro mot sin frigivning men Jack envisades med att Djävulen aldrig mer skulle besvära honom. Djävulen visade sig återigen vara foglig och gick med på detta och släpptes.

Nästan ett år senare klarade Jacks kropp inte längre av hans osunda leverne och Jack dog. När Jack knackade på himlens port fick han veta att på grund av det liv han levt kunde han under inga omständigheter släppas in i himlen. Då försökte Jack få tillträde till helvetet istället men Djävulen som fortfarande surade för att Jack lurat honom flera gånger, vägrade släppa in Jack. Men snäll som Djävulen ändå var slängde han till Jack ett glödande kol för att han skulle kunna hitta i det eviga mörkret. Jack stoppade kolet i en urkarvad kålrot och det blev känt som en Jack O’Lantern! Och om du tittar efter noga på Alla Helgons Dag kan du fortfarande se ett ljus från Jacks låga där han för evigt irrar runt i jakten på ett hem.

Nu tänker du kanske, det var ju en intressant historia men var kommer pumporna in i bilden? Jo, i den irländska traditionen brukade man göra lyktor av kålrötter eller betor och på Alla Helgons Dag representerade de de dödas själar. Men när irländarna emigrerade till Amerika hade de svårt att hitta kålrötter att göra lyktor av, däremot fann de ett överflöd av pumpor som fungerade bra som substitut. Allt sedan dess kan man inte fira Halloween utan en Halloween pumpa!

 • You've just added this product to the cart:

  Escape game: Hallows skola för häxeri & magi 10-14 år

  harry potter kalas
  harry potter kalas
  4.50 out of 5

  Escape game: Hallows skola för häxeri & magi 10-14 år

  Ett superkul Escape game på Hallows skola för häxeri och magi där man utbildar trollkarlar och häxor i åldern 10-14 år. Först ska eleverna skrivas in och sorteras i elevhem sedan ska de klara av åtta…

  199 kr ink. moms

  Ett superkul Escape game på Hallows skola för häxeri och magi där man utbildar trollkarlar och häxor i åldern 10-14 år. Först ska eleverna skrivas in och sorteras i elevhem sedan ska de klara av…

 • You've just added this product to the cart:

  Mordmysterier: Mordet på Pensionat Geisthof

  mordmysterium
  mordmysterium
  4.33 out of 5

  Mordmysterier: Mordet på Pensionat Geisthof

  MORDGÅTA!
  Välkommen till pensionat Geisthof! Stormen rasar, intrigerna tätnar och ett mord begås! Under en spännande kväll ska dina gäster lösa den mustiga…

  299 kr ink. moms

  MORDGÅTA! Välkommen till pensionat Geisthof! Stormen rasar, intrigerna tätnar och ett mord begås! Under en spännande kväll ska dina gäster lösa den mustiga…

 • You've just added this product to the cart:

  Skattjakt: Spökmysteriet 4-6 år

  lekar halloween små barn
  lekar halloween små barn
  5.00 out of 5

  Skattjakt: Spökmysteriet 4-6 år

  I Spökmysteriet behöver småspökena Buu och Boo hjälp av barnen för att hitta nycklarna till Ödehusets källarvalv – för här finns den hemliga skatten som vaktats av Gammelspöket i 100 år! Ett riktigt…

   

  169 kr ink. moms

  I Spökmysteriet behöver småspökena Buu och Boo hjälp av barnen för att hitta nycklarna till Ödehusets källarvalv – för här finns den hemliga skatten som vaktats av Gammelspöket i 100 år! Ett riktigt…  

 • You've just added this product to the cart:

  Mordmysterier: Halloweenmordet på Haunted House

  halloween mordgåta
  halloween mordgåta
  5.00 out of 5

  Mordmysterier: Halloweenmordet på Haunted House

  MORDGÅTA! Haunted House är fyllt av ouppklarade mysterier, spöken och en ganska skum samling människor – intrigen tätnar – och ett mord begås! Kan dina gäster lista ut vem som är mördaren?

  299 kr ink. moms

  MORDGÅTA! Haunted House är fyllt av ouppklarade mysterier, spöken och en ganska skum samling människor – intrigen tätnar – och ett mord begås! Kan dina gäster lista ut vem som är mördaren?

 • You've just added this product to the cart:

  Uppdrag: Halloween! 8-12 år

  halloweenfest barn lekar
  halloweenfest barn lekar
  4.88 out of 5

  Uppdrag: Halloween! 8-12 år

  Ruskigt rolig halloweenlek med spännande uppdrag! Den här halloweenleken kan göras utomhus eller inomhus, för en grupp barn eller för många! Barnen ska lösa 8 roliga halloweenuppdrag, både sådana som…

  179 kr ink. moms

  Ruskigt rolig halloweenlek med spännande uppdrag! Den här halloweenleken kan göras utomhus eller inomhus, för en grupp barn eller för många! Barnen ska lösa 8 roliga halloweenuppdrag, både sådana som…

 • You've just added this product to the cart:

  Halloweenmysteriet 4-6 år

  halloweenlekar
  halloweenlekar
  4.67 out of 5

  Halloweenmysteriet 4-6 år

  TILL HALLOWEENFESTEN! I Halloweenmysteriet får barnen hjälpa greve Vlad att leta upp Kråkehofs gömda skatt. För att göra det behöver de lösa spännande…

   

  169 kr ink. moms

  TILL HALLOWEENFESTEN! I Halloweenmysteriet får barnen hjälpa greve Vlad att leta upp Kråkehofs gömda skatt. För att göra det behöver de lösa spännande…  

 • You've just added this product to the cart:

  Spökjakten från ca 7 år

  halloweenfest barn
  halloweenfest barn
  5.00 out of 5

  Spökjakten från ca 7 år

  En spännande spökjakt för barnen eller hela familjen! Tanken är att denna spökjakt (Halloween tipspromenad) ska göras i mörker, i parken eller skogen där man hittar frågorna som är utmärkta med…

  149 kr ink. moms

  En spännande spökjakt för barnen eller hela familjen! Tanken är att denna spökjakt (Halloween tipspromenad) ska göras i mörker, i parken eller skogen där man hittar frågorna som är utmärkta med…

 • You've just added this product to the cart:

  Mingelquiz: Halloween

  halloweenfest lekar
  halloweenfest lekar
  5.00 out of 5

  Mingelquiz: Halloween

  Ett mingelquiz är precis vad det låter som, man minglar med kollegor, vänner eller hela tjocka släkten, samtidigt som man quizzar. Lite som en tipspromenad men mycket roligare! Kan göras inne med…

  149 kr ink. moms

  Ett mingelquiz är precis vad det låter som, man minglar med kollegor, vänner eller hela tjocka släkten, samtidigt som man quizzar. Lite som en tipspromenad men mycket roligare! Kan göras inne med…

 • You've just added this product to the cart:

  Halloweenskattjakt: Mysteriet på Monsterbalen 7-10 år

  halloween lekar
  halloween lekar
  4.50 out of 5

  Halloweenskattjakt: Mysteriet på Monsterbalen 7-10 år

  En busig vampyr försöker förstöra häxan Maras Monsterbal – hon behöver barnens hjälp! Ett mysrysigt äventyr med färdiga gåtor för barnen att lösa – enkelt att ordna, buskul för barnen och ett måste…

   

  169 kr ink. moms

  En busig vampyr försöker förstöra häxan Maras Monsterbal – hon behöver barnens hjälp! Ett mysrysigt äventyr med färdiga gåtor för barnen att lösa – enkelt att ordna, buskul för barnen och ett måste…  

 • You've just added this product to the cart:

  Festlek: Halloweenfest!

  halloweenfest
  halloweenfest
  5.00 out of 5

  Festlek: Halloweenfest!

  FESTLEK FÖR VUXNA!
  En skrämmande rolig festlek till den vuxna Halloweenfesten! Dela upp gästerna i lag och låt dem lösa de sju färdiga utmaningarna – alla med…

  159 kr ink. moms

  FESTLEK FÖR VUXNA! En skrämmande rolig festlek till den vuxna Halloweenfesten! Dela upp gästerna i lag och låt dem lösa de sju färdiga utmaningarna – alla med…

 • You've just added this product to the cart:

  Halloweenmusikquiz

  halloween musikquiz
  halloween musikquiz
  5.00 out of 5

  Halloweenmusikquiz

  FÖR DE VUXNAS HALLOWEENFEST
  Ett rysligt bra musikquiz för Halloweenfesten! 23 låtar som alla på något sätt kan förknippas med läskigheter och Halloween, och…

  149 kr ink. moms

  FÖR DE VUXNAS HALLOWEENFEST Ett rysligt bra musikquiz för Halloweenfesten! 23 låtar som alla på något sätt kan förknippas med läskigheter och Halloween, och…