Nyårsfest

festlekar nyår

Nyårsfest - årets festligaste fest!

Att fira ut det gamla året och välkomna det nya är en av årets största fester. Oavsett om vi firar litet med familjen eller med en stor fest vill vi fira nyår lite extra – sätt på finstassen, servera lite god mat och avsluta året med ett nyårsquiz – Vad minns vi egentligen av året som gick?

  Nyårstraditioner

Att vaka in tolvslaget på nyårsafton är en relativt ny sed. “Ring klocka, ring” har ekat från Skansen sedan 1895. 1928 började Tennysons dikt läsas i radion och man kan säga att det var då vår sed med nyårsvaka började växa fram. Folk satt runt radioapparaterna, lyssnade och skålade därefter in det nya året. Så sent som 1977 började man sända uppläsningen i TV, följt av ett sprakande fyrverkeri. Men många väljer ändå att gå ut vid tolvslaget för att i verkliga livet se något av de många fyrverkerierna som skjuter in det nya året. Ännu en ny sed som vi anammat är nyårshälsningen: svenskarna ringer och skickar så många sms vid tolvslaget att mobilnäten brukar braka samman.

I södra Sverige var det inte ovanligt förr i tiden att man gav nyårspresenter i stället för julklappar. Den seden lever inte längre kvar i vårt land, men är vanlig i många andra kulturer. Förr var det mycket skrock som omgav nyårsskiftet. Ville man veta något om framtiden skulle man på nyårsafton stöpa i bly. Ur blyklumpens stelnade former kunde man sia om det kommande året. Även färgen på himlen på nyårsdagens morgon siade om framtiden. Var den röd varslade det om krig och dåligt väder det kommande året. En nysning eller hicka på nyårsdagen innebar dödsfall, om man åt ett äpple hade man större chanser att hålla sig frisk under det kommande året. Vi tror fortfarande på nyårets magiska egenskaper. Vem har inte avgett nyårslöften med den goda förhoppningen om att de ska hålla för evigt?

  Inbjudningar till nyårsfest

Om du ordnar större nyårsfest, se till att bjuda in i god tid. Inbjudningskort ska gärna skickas minst tre veckor i förväg. Ange naturligtvis dag, tid och plats. Berätta också vad det är för typ av tillställning, bjuds det på vin och tilltugg eller middag. Ange också alltid ett sista datum för OSA (om svar anhålles) så underlättar du din egen planering.Ge gärna gästerna en uppfattning om klädsel. Det kan också vara en bra idé att ange om barn är välkomna eller inte. En skriftlig inbjudan via post eller e-mail ska gärna besvaras skriftligen av gästen och ska besvaras oavsett om man kommer eller inte.

Här kan du göra fina inbjudningar till nyårsfesten i mallar med din egen text>>

Eller skicka en inbjudan via vår app, då får gästerna ett fint inbjudningskort i mobilen, och appen hjälper dig att hålla reda på vem som kommer!>>

  Klädsel till nyårsfest

Klädselangivelser är till för att meddela gästerna vilken nivå festen har så att ingen ska behöva känna sig fel klädd för tillfället.

Högtidsdräkt:

Han – Frack eller militär uniform. Hembygdsdräkt fungerar också för den som har en sådan i garderoben. (inte smoking eller mörk kostym!)
Hon – Full gala – lång klänning. Färg valfri, svart och vitt fungerar på bal, dock ej på bröllop. Även kvinnor kan bära hembygdsdräkt.

Smoking:

Han – Svart eller mörkblå smoking. Jackan har sidenslag, byxorna sidenrevärer. Vit skjorta, svart rosett, svarta strumpor och svarta tunna skor.
Hon – Lång eller knäkort festlig klänning. Man kan inte bära handskar till smokingklänning.

Mörk kostym:

Han – Mörkblå, mörkgrå eller modern svart kostym, vit skjorta och slips eller fluga i valfri färg, dock ej svart eller vit.
Hon – Klänning i festfint material som siden eller sammet, klänningen bör inte vara hellång. Elegant kjol med topp eller jacka, är också rätt.

Kavaj:

Strikt betyder kavaj detsamma som mörk kostym men har idag fått en lite annan betydelse och innebär att man ska klä sig lite finare än vardagsklädsel.
Han – Kostym eller elegant blazer och udda byxa eller kostym. Skjorta, slips eller fluga.
Hon – Klänning, kjol, dräkt eller dress som inte är lika aftonfint som till mörk kostym.

  Tips till nyårsdukningen

• Sprid ut små guld- och silverstjärnor (finns att köpa i bokhandeln) över en vit duk.
• Gör små smällkarameller i guld- eller silverpapper och placera en på varje tallrik.
• Vanliga presentband “krullade” med sax är fina att lägga på bordet, matcha resten av dukningen, eller knyt en rosett runt varje glas eller servett.
• Massvis med serpentiner, en liten tuta och en rolig hatt är aldrig fel denna kväll.

Dukningregler

Besticken placeras utifrån och inåt i den ordning de används. Sådant som äts med enbart gaffel, t ex hummer, placeras till höger vid handen som greppar, så även soppsked. Efterrättsbestick läggs ovanför tallriken med skedens skaft åt höger, gaffel åt vänster. Bestick kan även ligga på den tallrik där de ska användas, t ex framdukad förrätt. Sallads- och brödtallrik placeras till vänster, servetten läggs ofta till vänster eller mitt på tallriken. Alla glas placeras från höger till vänster i den ordning de används. Snapsglaset placeras till höger om ölglaset. Vattenglaset står alltid längst till höger.

Bordsplacering

Fundera på hur du ska göra med placering. Till en mer informell fest kan det vara fri placering. Till en mer formell fest eller om det är en tillställning där många inte känner varandra kan det vara bra att blanda sällskapet genom att ge dem en placering, annars finns alltid en risk att de som känner varandra sätter sig tillsammans. Gifta par placeras aldrig bredvid varandra, och det gäller väl idag även sambos. Traditionellt skiljer man inte på ogifta eller förlovade par. En bordsplacering kan göras med små placeringskort på varje tallrik eller så kan man göra någon form av lek där paren ska finna varandra, det sistnämnda är också bra då alla får något att prata om, minglar innan maten och lär känna varandra.

Mer om bordsplaceringslekar kan du läsa här>>

  Underhållning till nyårsfesten

Någon typ av underhållning gör festen ännu roligare! Just på nyårsfesten passar det bra att dansa in det nya året efter tolvslaget, förbered med band eller DJ till den stora festen eller en bra spellista. Blanda musiken så att et passar alla som är med på festen, ABBAs gamla “Happy New Year” är given efter tolvslaget!

Årets nyårsquiz

Innan tolvslaget passar det utmärkt att räkna ner året som gått med ett nyårsquiz – vem kommer ihåg mest av det som hänt under året som gått. Låt gästerna tävla i par eller i lag beroende på hur många ni är. Har man en mingeltillställning passar det perfekt att ta några frågor åt gången, vid olika tillfällen under kvällen. Har man en sittande middag och de som tävlar tillsammans är det också en utmärkt idé med några frågor mellan rätterna för att sedan avsluta under dessert och kaffe.

Årets nyårsquiz släpper vi varje år i december – ladda hem det här>>

Festlek till nyårsfesten!

Inled nyårskvällen med en kul lagtävling! Placera ut de åtta färdiga stationerna runt om i huset och låt dina gäster tävla i sådant vi förknippar med nyårsfest så som nyårskunskap, ordlek, champagnedrinkar, årtals- och filmkunskap, vett & etikett och matlagningskunskaper.

Festleken Nyårsfest! hittar du här>>

Nyårsquiz Gott Nytt År!

Om man inte vill ägna sig åt året som gått finns ett annat nyårsquiz som maxar nyårsstämningen! Testa dina vänners kunskaper i allt som på ett fyndigt sätt kan förknippas med nyår!

Läs mer och ladda hem quizet här>>

Nyårsmiddag med mordmysterium

Att fira nyår med ett spännande mordmysterium är ett annat kul alternativ. Antingen låter du dina gäster klä upp sig och använda sina skådespelartalanger och spela olika roller i ett mordmysterium som sträcker sig genom kvällen, eller så låter du dem alla vara detektiver och löser en lite enklare mordgåta mellan nyårsmiddagens rätter.

Här hittar du alla våra mordmysterier>>

Nyårslekar

Roliga nyårslekar för vuxna kan göra nyårsfesten oförglömlig. Man kan t ex bjuda på kluriga lekar för vuxna genom att låta gästerna lösa en mordgåta, eller tävla i en slags femkamp där man ser vem som kommer ihåg mest av året som gått. Mycket populärt som lek för vuxna till nyår är ju självklart ett nyårsquiz. Nyårslekar för vuxna vid bordet brukar annars vara bordsplaceringslekar, olika slags quiz och även en del lekar för vuxna där man blir tilldelade roliga eller lite krävande uppdrag och utmaningar. Nyårslekar med alkoholinslag brukar mest förkomma under studietiden och sedan övergår fest och partylekarna mer till kluriga lekar och frågesporter där det tävlas i lag i kunskap och förmåga på ett underhållande vis. Massor med mer inspiration på pintersttavlan Nyårslekar

  Skålar och tal

En välkomstskål utbringas av värden eller värdinnan. Innan dess dricker man inte av vinet. Det går dock bra att börja med bordsvattnet. Vid välkomstskålen ser man först på värdparet, därefter på den man INTE har till bordet och sist på sin bordsdam/herre. Efter skålen ser man igen på värdparet, sedan på sina bordsgrannar innan glaset ställs ner.

Efter välkomstskålen går det bra att fortsätta skåla. En man skålar alltid först med sin bordsdam. Värdparet ska skåla med alla sina gäster. En dam skålar med vem hon vill. Är man mer än åtta runt bordet ska inte alla skåla med värdinnan. En skål är normalt något som sker mellan två människor som ser varandra i ögonen före och efter skålen. Gäller skålen alla brukar detta framgå genom att man skålar för något, det nya året, födelsedagsbarnet osv.

Angående tal finns det EN gyllene regel och det är att om du inte vet med dig att du är en exceptionellt bra talare – fatta dig kort. Välkomsttal hålls av värden/värdinnan. Tacktal hålls av den som har värdinnan till bordet och hålls under eller direkt efter desserten. Tacktalet bör gälla middagen och maten, inte hela festen redan vid middagen.

Tänk på när du sitter vid bordet
 Inga armbågar på bordet
 Vänta att börja äta till alla runt bordet fått mat (oavsett sällskapets storlek) eller till dess värden / värdinnan uppmanar alla att börja äta.
 Peta inte tänderna vid bordet
 Ät aldrig med fingrarna (undantaget kräftor och oskalade räkor) om inte värden/värdinnan uppmanar till detta.
 Salta aldrig på maten innan du smakat.
 Lägg servetten i knät så snart du satt dig, reser du dig under middagen ska servetten läggas på stolen, inte på bordet.

  Nyårsfest för barnen

Kommer det mycket barn på festen? Både barn och vuxna kan uppskatta om barnen har ett bord för sig själva – då behöver de inte sitta kvar under hela de vuxnas långa middag utan kan leka mellan rätterna, utan att det blir en massa spring vid de vuxnas bord. Fundera också igenom om barnen ska erbjudas något annat, eller något extra att äta, kanske kompletterar man nyårsmiddagens barnportioner med lite gott plock som barnen tycker om. Ladda också upp med lite extra snacks till barnen och lite aktiviteter, kanske något pyssel, en film och en rolig skattjakt – det är långt till klockan slår 12!

En rolig skattjakt fixar du enkelt på 5 minuter med grapevines enkla skattjakt>>

För att göra det lite roligare för barnen vid en lång nyårsmiddag, duka med fina bordstabletter med pyssel, så finns det lite att sysselsätta sig med! Bordstabletterna bjuder vi på!

På vår blogg finns en rabattkod som gör att du kan ladda ner pysselunderläggen utan kostnad>>

Tips! Läckert drinktilltugg – Tomatsnurror
Servera gärna någon typ av tilltugg till fördrinken. Det ger gästerna något att göra och prata om medan maten förbereds.

Detta behöver du:

Färdig kyld eller fryst smördeg

Tomatsås:
1/2 burk krossade tomater
1/2 paprika
1/2 gul lök
Färsk basilika
Svartpeppar
En nypa socker
Olivolja

Skär lök och paprika i små bitar och fräs i lite olivolja tills det blir mjukt. Tillsätt tomaterna. Hacka basilikan och blanda i. Krydda. Ta av värmen och mixa med en stavmixer till en slät tomatsås.

Resultatet blir bäst om smördegen är lite halvfryst, har du köpt kyld deg, lägg den ett tag i frysen. Kavla ut degen och bred tomatsåsen på smördegsplattan. Strö gärna över lite mer färsk, hackad basilika. Rulla ihop degen löst till en rulle, är degen lite halvfryst blir det bättre eftersom rullen blir lite stel. Lägg rullen ett tag i frysen så att den fryser lite ytterligare. Ta ut rullen och skär den i tunna skivor. Lägg skivorna på bakplåtspapper på en plåt.

Grädda i ugnen, 200 grader, 5-10 minuter, tills degen fått färg och blivit krispig. Servera som drinktilltugg, passar utmärkt till champagne.

 • You've just added this product to the cart:

  Mordmysterier: Mord på menyn

  mordmysterium rollspel
  mordmysterium rollspel
  4.33 out of 5

  Mordmysterier: Mord på menyn

  ROLLSPEL, 6-8 pers
  Det är början på 1950-talet och ett mord sker på restaurang Teaterkällaren! En perfekt mordgåta för middag och fest! Det blir en kväll som…

  349 kr ink. moms

  ROLLSPEL, 6-8 pers Det är början på 1950-talet och ett mord sker på restaurang Teaterkällaren! En perfekt mordgåta för middag och fest! Det blir en kväll som…

 • You've just added this product to the cart:

  Mordmysterier: Mordet på Mystery Manor

  mordmiddag hemma
  mordmiddag hemma
  4.67 out of 5

  Mordmysterier: Mordet på Mystery Manor

  MORDGÅTA!
  Mordet på Mystery Manor är en klurig, rolig och enkelt genomförbar mordgåta till middagen. Mordet på Mystery Manor kräver ingen utklädning eller…

  299 kr ink. moms

  MORDGÅTA! Mordet på Mystery Manor är en klurig, rolig och enkelt genomförbar mordgåta till middagen. Mordet på Mystery Manor kräver ingen utklädning eller…

 • You've just added this product to the cart:

  Mordmysterier: Maffiamordet

  mordmysterium
  mordmysterium
  4.67 out of 5

  Mordmysterier: Maffiamordet

  MORDGÅTA!
  Bege er till dåtidens New York! Don Giovanni, överhuvud i stadens mäktigaste ”familj” har bjudit in till sin äldsta dotter, Alegras, bröllop. Men…

  299 kr ink. moms

  MORDGÅTA! Bege er till dåtidens New York! Don Giovanni, överhuvud i stadens mäktigaste ”familj” har bjudit in till sin äldsta dotter, Alegras, bröllop. Men…

 • You've just added this product to the cart:

  Mordmysterier: Teatermordet

  mordmiddag hemma
  mordmiddag hemma
  5.00 out of 5

  Mordmysterier: Teatermordet

  ROLLSPEL! 11-15 pers
  Teaterdirektör Arneflo bjuder in till glittrande premiärfest! En avancerad och fantastiskt rolig mordgåta. Mordmysteriet är skrivet för…

  399 kr ink. moms

  ROLLSPEL! 11-15 pers Teaterdirektör Arneflo bjuder in till glittrande premiärfest! En avancerad och fantastiskt rolig mordgåta. Mordmysteriet är skrivet för…

 • You've just added this product to the cart:

  Musikquiz: Vem där?

  musikquiz med följdfrågor
  musikquiz med följdfrågor
  4.67 out of 5

  Musikquiz: Vem där?

  Vilket namn döljer sig i låten? Det är temat för detta roliga musikquiz som passar alla tillfällen! En bit av låtarna spelas – det handlar då för deltagarna att lista ut vilket namn det är som finns…

  149 kr ink. moms

  Vilket namn döljer sig i låten? Det är temat för detta roliga musikquiz som passar alla tillfällen! En bit av låtarna spelas – det handlar då för deltagarna att lista ut vilket namn det är…

 • You've just added this product to the cart:

  Filmmusikquiz

  filmmusik quiz
  filmmusik quiz
  0 out of 5

  Filmmusikquiz

  Det bästa filmmusikquizet – 28 frågor, 34 låtar och totalt 123 poäng! Frågor om låtar, artister, filmer och skådespelare men också andra kul och kluriga följdfrågor. Ett filmmusikquiz passar alla!

  149 kr ink. moms

  Det bästa filmmusikquizet – 28 frågor, 34 låtar och totalt 123 poäng! Frågor om låtar, artister, filmer och skådespelare men också andra kul och kluriga följdfrågor. Ett filmmusikquiz passar alla!

 • You've just added this product to the cart:

  Musikquiz: I Love Musicals!

  musikquiz musikaler
  musikquiz musikaler
  5.00 out of 5

  Musikquiz: I Love Musicals!

  Ett musikquiz från musikalernas underbara värld! Quizet är baserat på 19 älskade låtar från musikaler och musikalfilmer – lista ut vilken musikalen är och svara på roliga följdfrågor.

  149 kr ink. moms

  Ett musikquiz från musikalernas underbara värld! Quizet är baserat på 19 älskade låtar från musikaler och musikalfilmer – lista ut vilken musikalen är och svara på roliga följdfrågor.

 • You've just added this product to the cart:

  Bordstablett med pyssel till nyårsfesten

  aktivitet till barn nyår
  aktivitet till barn nyår
  4.80 out of 5

  Bordstablett med pyssel till nyårsfesten

  TILL NYÅR!
  Roliga bordstabletter med nyårspyssel för barnen! Nyårsmiddagen kan ta tid, skriv ut dessa söta bordstabletter till barnen och lägg en hög pennor…

  25 kr ink. moms

  TILL NYÅR! Roliga bordstabletter med nyårspyssel för barnen! Nyårsmiddagen kan ta tid, skriv ut dessa söta bordstabletter till barnen och lägg en hög pennor…

 • You've just added this product to the cart:

  Mordmysterier: En livsfarlig jul

  mordmysterium
  mordmysterium
  4.71 out of 5

  Mordmysterier: En livsfarlig jul

  MORDGÅTA I JULETID!
  Välkommen till godset Granehof där familjen af Grane ska träffas för sitt traditionella julfirande i juldagarna! Det blir dock inte mycket…

  299 kr ink. moms

  MORDGÅTA I JULETID! Välkommen till godset Granehof där familjen af Grane ska träffas för sitt traditionella julfirande i juldagarna! Det blir dock inte mycket…

 • You've just added this product to the cart:

  Nyårsquiz: Vad minns vi av 2023?

  4.73 out of 5

  Nyårsquiz: Vad minns vi av 2023?

  ÅRETS NYÅRSQUIZ 2023 ÄR HÄR!
  Quiz till nyårsfesten! Vi har blandat frågor om stort och smått som hänt under året. Fira ut 2023 med en tillbakablick – vem kommer ihåg mest?

  159 kr ink. moms

  ÅRETS NYÅRSQUIZ 2023 ÄR HÄR! Quiz till nyårsfesten! Vi har blandat frågor om stort och smått som hänt under året. Fira ut 2023 med en tillbakablick – vem kommer ihåg mest?

 • You've just added this product to the cart:

  Bordsplaceringslek till nyårsmiddagen

  festlekar nyår
  festlekar nyår
  5.00 out of 5

  Bordsplaceringslek till nyårsmiddagen

  Riktigt kul och annorlunda bordsplaceringslek för nyårsmiddagen. Gästerna måste samarbeta för att få alla att sätta sig på rätt plats runt bordet – i tidsordning efter händelser på 1900- och 2000-…

  49 kr ink. moms

  Riktigt kul och annorlunda bordsplaceringslek för nyårsmiddagen. Gästerna måste samarbeta för att få alla att sätta sig på rätt plats runt bordet – i tidsordning efter händelser på 1900- och 2000-…

 • You've just added this product to the cart:

  Sånghäfte till Nyår

  4.90 out of 5

  Sånghäfte till Nyår

  TILL NYÅR 2023! Sånghäfte till nyårsfest och nyårsmiddag med klassiska vinvisor och kul nyårssånger! 12 sånger som passar nyårsfirandet och som alla kan sjunga!

  29 kr ink. moms

  TILL NYÅR 2023! Sånghäfte till nyårsfest och nyårsmiddag med klassiska vinvisor och kul nyårssånger! 12 sånger som passar nyårsfirandet och som alla kan sjunga!

 • You've just added this product to the cart:

  Bordsplaceringslek för nyårsafton

  nyårsfest lekar
  nyårsfest lekar
  4.50 out of 5

  Bordsplaceringslek för nyårsafton

  Låt dina middagsgäster hitta sina bordsdamer och bordsherrar på ett roligt sätt. Med denna bordsplaceringslek får hälften av gästerna ett årtal och andra halvan får en känd händelse. Rätt årtal ska…

  49 kr ink. moms

  Låt dina middagsgäster hitta sina bordsdamer och bordsherrar på ett roligt sätt. Med denna bordsplaceringslek får hälften av gästerna ett årtal och andra halvan får en känd händelse. Rätt årtal ska…

 • You've just added this product to the cart:

  Nyårsquiz: Gott Nytt År!

  festlekar nyår
  festlekar nyår
  5.00 out of 5

  Nyårsquiz: Gott Nytt År!

  Fira nyår med ett riktigt underhållande quiz i väntan på tolvslaget! Quizet har 23 frågor om allt som har med nyår och nyårsfirande att göra – fyndigt och kul med blandade frågor som passar alla!

  159 kr ink. moms

  Fira nyår med ett riktigt underhållande quiz i väntan på tolvslaget! Quizet har 23 frågor om allt som har med nyår och nyårsfirande att göra – fyndigt och kul med blandade frågor som passar alla!

 • You've just added this product to the cart:

  Festlek: Nyårsfest!

  nyårsfest
  nyårsfest
  4.60 out of 5

  Festlek: Nyårsfest!

  BÄSTA FESTLEKEN TILL NYÅR!
  Nyårsfesten är en av årets största! Gör den extra rolig i år med en kul lagtävling innan middagen. I den här festleken ska det…

  159 kr ink. moms

  BÄSTA FESTLEKEN TILL NYÅR! Nyårsfesten är en av årets största! Gör den extra rolig i år med en kul lagtävling innan middagen. I den här festleken ska det…