mohippa

Möhippa: En komplett guide inför Möhippan>

En möhippa blir ett roligt minne för alla som deltar – inte bara för huvudpersonen som firas. Här har vi samlat lite tips för den som ska anordna möhippa för en väninna. För att anordna en rolig möhippa krävs det lite framförhållning och planering, men det är det värt för att få en rolig dag och skapa ett minne för livet för den blivande bruden!

Vem planerar en möhippa?

Ofta är det tärnorna eller de närmaste vännerna eller kanske en syster som organiserar möhippan. Det kan vara att föredra att det är ett litet gäng som står bruden nära som håller i själva planeringen, då blir det lite färre viljor än om alla ska vara med och det blir de som vet mest om vad bruden gillar som sätter tonen för till exempel lekar och aktiviteter. Om någon i brudens vänskapskrets har anordnat en möhippa eller något liknande förut är det bra om den är med och planerar eller i alla fall kommer med viktiga tips och råd.

Vem bjuder man till en möhippa?

Traditionellt blir bara tjejer bjudna på en möhippa, men det är självklart upp till er. Vissa bjuder bara de närmaste vännerna medan andra bjuder in alla kvinnor som ska komma på bröllopet och är i brudens ålder. Då bjuds även de som kan vara okända för de flesta, som till exempel en flickvän till en arbetskollega och liknande. Det kan vara ett bra tillfälle att låta bröllopsgästerna bekanta sig lite på möhippan innan den stora dagen. Det gör att stämningen är hjärtlig och bekväm på bröllopet. Självklart kan man även bjuda äldre gäster om aktiviteterna under möhippan passar för det. Då kan man bjuda både brudens och brudgummens mamma. Ett tips är att dubbelkolla så att bruden har en bra relation till mamma och svärmor och då ha en möhippa som passar alla närvarande.

Hur bjuder man in till en möhippa?

När ni bjuder in till möhippan är det viktigt att ni är ute i god tid, så att alla de som vill vara med kan vara med, det är tråkigt om man är för sent ute så att några av de närmaste kanske inte har tillfälle att vara med. Man kan med fördel skicka ut några datumförslag och se när flest kan närvara. Det brukar också vara uppskattat av bruden att möhippan inte ligger allt för nära bröllopet eftersom det kan vara mycket för bruden att förbereda inför bröllopet – och det kan bli lite stressigt om en oväntad aktivitet dyker upp i kalendern.

På inbjudan skriver ni:

 • Vilka tider som gäller
 • Vilka aktiviteter som är inplanerade
 • Eventuella “uppdrag” gästerna har till möhippan (skriva ner ett minne de har av bruden till exempel)
 • Eventuell kostnad
 • Vem som anordnar möhippan och era kontaktdetaljer
 • Ett OSA-datum och vem gästerna ska OSA till

Aktiviteter och lekar till möhippa

Olika lekar och aktiviteter är ett nästan obligatoriskt inslag till möhippan och det momentet som kräver mest planering. Ofta har möhippor varit förknippade med pinsamma lekar och att man ska skämma ut bruden, men det är kanske inte alltid uppskattat. Var noga med att välja lekar och aktiviteter som ni vet att bruden gillar och är med på. Det är hennes dag och den ska vara rolig och ett härligt minne! Fokusera på att ha en mysig, rolig dag tillsammans med den blivande bruden och ha lekar och aktiviteter på möhippan som faktiskt är kul.

Man kan göra allt från stora upplevelseaktiviteter till enkla små uppdrag eller lekar på möhippan – eller så blandar man alltihop. Möhippan brukar vara en heldagsaktivitet där man “rövar bort” den blivande bruden någon gång på morgonen och sedan fyller man hela dagen med roliga aktiviteter innan det blir fest på kvällen. Ska man hålla på hela dagen, var noga med att inte “gå ut för hårt”, särskilt med alkohol, dagens huvudperson ska orka hela vägen och ska det bli roliga, härliga minnen är det bra om man kan komma ihåg alla detaljer!

Enkla lekar till möhippan med frågor och uppdrag

Presentationslek
En kul lek, särskilt om alla inte redan känner varandra så väl är att låta bruden presentera alla med ett minne, hur de träffades etc. Sätt en tidsgräns på tex 20 sekunder, så blir det riktigt kul, då finns inte tid till några utläggningar utan det blir kort och ofta kul! Passar perfekt till exempel till en inledande brunch.

En egen frågesport till möhippan
Gör ett kul quiz med frågor om den blivande äkta hälften! Låt brudens partner svara på en hel massa frågor om sin blivande fru, vad hen föll för hos sin partner, hur de träffades, deras första semester tillsammans och en hel massa annat. Låt brudgummen också svara på lite knepiga frågor om sig själv, allt från minnen från barndomen till skostorlek. Gör sedan en frågesport som bruden och de andra deltagarna på möhippan får svara på. Bruden och partnerns svar brukar ibland skilja sig åt vilket gör detta till en rolig lek på möhippan. Leken kan också generera en del roligt som kan vävas in i ett tal på bröllopet!

Minneslek
En annan rolig frågesport till möhippan är att låta alla deltagare på möhippan kortfattat skriva ner ett minne de har av och med bruden, utan att man avslöjar vem man är. När alla är samlade någon gång under dagen och man tar det lite lugnare läser men upp minnena och så låter man alla gissa vems minne det är som lästs upp. Man kan också göra en variant där alla tar med sig en sak som ska påminna bruden om ett gemensamt minne. Bruden får alla saker utan att veta vem som gett det och ska klura ut vad saken syftar på och vem givaren är. Det här kan vara en perfekt lek till lunchen eller till lite bubbel och tilltugg innan middagen.

Möhippa frågor
Ett antal personliga frågor till bruden hör möhippan till. Svaren hon ger kan man göra något roligt av på bröllopet. Vad ska man då ha för frågor? Här är några få som kan sätta igång tankarna; Fråga om allt som har med förhållandet och partnern att göra. Hur träffades ni? Vad föll du för? Har du något smeknamn för din partner eller hen för dig? Vad är det mest romantiska du gjort för din partner? Vad är det mest pinsamma du gjort? Vad tycker du minst om hos din svärmor? Vad är din partner rädd för? Det är bara att fortsätta…

Möhippa uppdrag – för bruden
Det är vanligt till möhippan att bruden får uppdrag som ska genomföras under dagen, en klassiker är att utklädd till brud sälja pussar eller kondomer på stan. Om man är helt säker på att det är något bruden tycker är lagom pinsamt och egentligen roligt så kan man så klart göra detta. Är man osäker är det bättre att skippa – det är inte ett nödvändigt inslag på möhippan. Man kan istället hitta på andra typer av uppdrag. Ett gulligt sådant kan vara att ge henne en anteckningsbok och låta henne gå runt på stan och fråga folk efter deras bästa tips inför äktenskapet. Det kan resultera i en söt liten handbok om kärlek som man kan skicka runt på bröllopet och som bruden kan spara som ett fint minne!

Möhippa uppdrag – för gästerna. Låt alla vara med!

Man kan ge alla deltagare olika uppdrag som de ska genomföra under dagen. Det kan vara ett bra sätt för alla att få lite extra att klura på och göra, så att alla känner sig delaktiga, inte bara de som har organiserat möhippan. Uppdragen ska så klart handla om bruden och att ta hand om henne på bästa sätt! Det kan vara allt från att vara den som ser till att bruden får tillräckligt med vatten att dricka under dagen, att alltid ha choklad och jordgubbar tillgängligt att mata henne med, till att hitta på en sång om bruden som ska sjungas vid middagen. Ett viktigt uppdrag är att se till att hela möhippan dokumenteras med foto och film – något som man kan göra något kul av till bröllopet!

Roliga uppdrag under middagen
En annan typ av uppdrag är att man till middagen lägger lappar med små uppdrag / knäppa saker som alla deltagare diskret ska göra under middagen, det kan till exempel vara att ofta skåla för “livet”, att ta mat från sin grannes tallrik, att torka grannen runt munnen med sin servett, att hela tiden föra in samtalet på bröllopsnatten, att ofta ursäkta sig om lämna rummet utan att berätta vad man tar vägen. Allt ska genomföras så naturligt som möjligt. I slutet av middagen gissar man vem som hade vilket uppdrag.

Brudens liv i charader
Om de flesta som är på möhippan känner bruden och hennes omgivning väl kan man göra kul charader med personer ur hennes liv. Välj ut personer ur brudens liv, föräldrar, ex-pojkvänner, lärare, hunden hon hade när hon var liten, chefen på första jobbet och så vidare. Skriv ner dessa på lappar, dela upp er i två lag och lek charader!

Musikquiz

Gör ett musikquiz med låtar som betyder särskilt mycket frö bruden. Be alla skicka in en låt innan möhippan och gör en spellista. Bruden ska sedan gissa vem det är som har valt låten. Man kan också utöka quizet med en följdfråga om ett minne förknippat med låten som bruden ska svara på.

Färdiga lekar som passar på möhippa

Det är mycket som ska ordnas till en möhippa. Då kan det vara bra att ta hjälp av lite färdiga lekar, välj till exempel ett musikquiz, ett mordmysterium att lösa under kvällen eller gör ett coolt mobilevent! Med ett mobilevent från grapevine kan ni enkelt fixa en spionjakt eller fiktiv jorden-runt-resa däre lag tävlar mot varandra – precis var ni vill Det är ett riktigt kul sätt att förflytta hela gänget från en plats till en annan utan att avslöja slutdestinationen! Man kan också göra en riktigt rolig egen mobilskattjakt till bruden och de andra deltagarna! Helt unikt – ni bestämmer när, var och hur och följer en karta i mobilen och svarar på roliga frågor om bruden! Fördelarna är många, ni slipper bestämma exakt tidpunkt och få ytterligare en hållpunkt på dgen, ni kan använda mobileventet för att förflytta er och samtidigt göra något roligt och dessutom behöver ni inte anlita ett dyrt eventbolag – utan fixar det hela själv till ett mycket budgetvänligt pris!

Läs mer här om hur du fixar ett eget mobilevent om bruden till möhippan>>

Aktiviteter till möhippan

Ofta har man kanske en eller flera lite större och organiserade aktiviteter på möhippan. Var noga med att välja det som bruden uppskattar mest – men kanske också en liten utmaning. En aktivitet kan också skapa fina minnen till bruden, något som inte bara är en upplevelse utan något man kan spara och ha kvar – det brukar vara uppskattat!

Det finns ett uppsjö av olika aktiviteter att välja mellan, och man kan passa på att göra roliga saker när man är ett gäng som delar på kostnaden. Många aktiviteter kan dock kosta en slant så sätt en budget för möhippan som alla deltagare är bekväma med. Det är inte meningen att vissa ska känna att det hela blir för dyrt. Det är trots allt alla som vill vara med och fira bruden ska kunna vara tillsammans och skapa minnen som är huvudsaken, inte att göra de allra häftigaste upplevelserna. Det finns det andra tillfällen till!

För en äventyrlig möhippa är det bara att välja mellan det enorma utbud av äventyrsaktiviteter som finns, allt från fallskärmshoppning till höghöjdsbana eller paintball. Vill man ha en lugnar aktivitet eller kombinera så är ett spabesök eller ett kallbad med bastu riktigt mysigt. Man kan också gå på provning av vin, chamapagne eller choklad. Man kan ha en matlagningskurs med inhyrd kock om bruden gillar att laga mat – eller för den sakens skull inte är så bra på matlagning, då kan man göra många roliga poänger av att det nu är dags att lärna sig då hon ska bli fru. Man kan också göra en hel massa kreativa saker som att låta bruden sjunga in en sång i studio eller att måla en tavla av sin blivande äkta hälft. Man kan också låta bruden bli professionellt fixad med hår och make-up och fotad av en professionell fotograf. Man kan ordna en kort kurs i afrikansk eller orientalisk dans… Eller lär er spela boule elelr boxas. Det finns massvis med kul att göra!

Mat och dryck till möhippan

Vad man ska äta och dricka på möhippan beror så klart på alla övriga planer. En inledande frukost eller brunch kan vara bra om alla inte känner varandra så väl, då kan man bekanta sig lite innan man sedan ska göra aktiviteter tillsammans. En picknicklunch under dagen är också en bra idé om man tex kombinerar den med en aktivitet av något slag. Att ha en picknicklunch där alal bidrar med något kan också vara ett bra sätt att hålla nere kostnaderan lite om man isället vill lägga krutet på aktiviteter och middag. En middag på kvällen är så klart en kul avslutning på dagen. Boka bord på brudens favoritrestaurang eller ordna en trevlig middag hemma. Middagen hemma har fördelen att ni är för er själva och kan leka lekar och fokusera mer på bruden än vad som kanske är möjligt på restaurang.

Gör en tidplan och planera det praktiska!

Det som är viktigt när man planerar en sådan här heldag med många aktiviteter och många människor är att man gör en realistisk tidplan och tänker igenom det hela ordentligt. Hur ska man ta sig från A till B och hur lång tid tar det? Gör inte ett allt för pressat schema, det är meningen att dagen ska vara mysig och trevlig, inte att man hela tiden har deadlines att hålla. Bättre då att ha mer luft i planeringen och lite extra saker som man kan lägga in om tid finns. Ha en liten lek i beredskap och även kanske en liten picknick-korg med någon god överraskning om det finns mer tid någonstans på vägen. Tänk noga igenom hur och när och hur lång tid som behövs för transporter, klädbyten osv.

 • You've just added this product to the cart:

  Musikquiz: Summertime!

  musikquiz sommar
  musikquiz sommar
  4.50 out of 5

  Musikquiz: Summertime!

  Ett riktigt somrigt partyquiz med internationella sommarhits till sommarfest med vänner eller kollegor, för grillkvällen eller after-work i sommartid! 23 nya och gamla sommarhits med fyndiga…

  149 kr ink. moms

  Ett riktigt somrigt partyquiz med internationella sommarhits till sommarfest med vänner eller kollegor, för grillkvällen eller after-work i sommartid! 23 nya och gamla sommarhits med fyndiga…

 • You've just added this product to the cart:

  Mordmysterier: Maffiamordet

  mordmysterium
  mordmysterium
  4.67 out of 5

  Mordmysterier: Maffiamordet

  MORDGÅTA!
  Bege er till dåtidens New York! Don Giovanni, överhuvud i stadens mäktigaste ”familj” har bjudit in till sin äldsta dotter, Alegras, bröllop. Men…

  299 kr ink. moms

  MORDGÅTA! Bege er till dåtidens New York! Don Giovanni, överhuvud i stadens mäktigaste ”familj” har bjudit in till sin äldsta dotter, Alegras, bröllop. Men…

 • You've just added this product to the cart:

  Musikquiz: TV-quiz

  musikquiz tv-serier
  musikquiz tv-serier
  4.00 out of 5

  Musikquiz: TV-quiz

  ROLIGT QUIZ FÖR ALLA!
  Ett riktigt kul musikquiz baserat på 24 ledmotiv till kända tv-serier från då och nu. Känner dina gäster igen dem? Säkert! Men kan de…

  149 kr ink. moms

  ROLIGT QUIZ FÖR ALLA! Ett riktigt kul musikquiz baserat på 24 ledmotiv till kända tv-serier från då och nu. Känner dina gäster igen dem? Säkert! Men kan de…

 • You've just added this product to the cart:

  Musikquiz: Vem där?

  musikquiz med följdfrågor
  musikquiz med följdfrågor
  4.67 out of 5

  Musikquiz: Vem där?

  Vilket namn döljer sig i låten? Det är temat för detta roliga musikquiz som passar alla tillfällen! En bit av låtarna spelas – det handlar då för deltagarna att lista ut vilket namn det är som finns…

  149 kr ink. moms

  Vilket namn döljer sig i låten? Det är temat för detta roliga musikquiz som passar alla tillfällen! En bit av låtarna spelas – det handlar då för deltagarna att lista ut vilket namn det är…

 • You've just added this product to the cart:

  Filmmusikquiz

  filmmusik quiz
  filmmusik quiz
  0 out of 5

  Filmmusikquiz

  Det bästa filmmusikquizet – 28 frågor, 34 låtar och totalt 123 poäng! Frågor om låtar, artister, filmer och skådespelare men också andra kul och kluriga följdfrågor. Ett filmmusikquiz passar alla!

  149 kr ink. moms

  Det bästa filmmusikquizet – 28 frågor, 34 låtar och totalt 123 poäng! Frågor om låtar, artister, filmer och skådespelare men också andra kul och kluriga följdfrågor. Ett filmmusikquiz passar alla!

 • You've just added this product to the cart:

  Musikquiz: Jorden runt

  musikquiz ladda ner
  musikquiz ladda ner
  5.00 out of 5

  Musikquiz: Jorden runt

  PASSAR ALLA!
  Ett riktigt fyndigt och roligt quiz som med musikens hjälp tar dig och dina gäster på en resa jorden runt. 27 låtar kan på något sätt förknippas…

  149 kr ink. moms

  PASSAR ALLA! Ett riktigt fyndigt och roligt quiz som med musikens hjälp tar dig och dina gäster på en resa jorden runt. 27 låtar kan på något sätt förknippas…