Oktoberfest

Oktoberfest!

Fixa en egen Oktoberfest! Med öl, bratwurst och umpa-bumpa musik kommer du långt. Den ambitiöse tar också fram sina lederhosen eller dirdl ur garderoben och så är det bara att festa loss. Här hittar du lite idéer, massvis med recept på Oktoberfest-mat och så klart de bästa festlekarna för en Oktoberfest!

Vi översköljs ständigt med mat och kultur från andra länder, men ett land som vi kanske nu för tiden inte lånar så mycket ifrån är vårt stora grannland i söder – Tyskland. Men fram på höstkanten kan det vara aktuellt att frossa lite i tyska traditioner – då det är dags för Oktoberfest! Här hittar du lite kuriosa om den stora Oktoberfesten i tyska Bayern och massvis med tips och recept för den som vill ordna egen Oktoberfest här hemma med de genuina rätterna på matbordet. Prost!

Oktoberfest i München

Oktoberfest är en enorm ölfestival som hålls varje år i München. Festivalen tar sin början i slutet av september och fortsätter in i början av oktober. Staden München har mycket att erbjuda och lockar under festivalen nästan sju miljoner besökare. Oktoberfest anses vara världens största folkfest. Här kan du dricka mängder med öl, äta massvis med tysk mat och lyssna på massvis med umpa-dumpa musik! Sätt på dig dina lederhosen och ge dig iväg till Tyskland!

Inbjudningskort till Oktoberfest

I vår inbjudningskortsfixare kan du enkelt göra en inbjudan till Oktoberfest. Vi har gjort designen, du skriver din egen text och skriver själv ut så många inbjudningar du behöver:

Till inbjudningskortsfixaren>>

Oktoberfest mat

Den tyska maten skiljer sig mycket från den vanliga svenska husmanskosten. Vanligtvis innehåller maten mycket mer kött och korv än vad vi kanske är vana vid. Vi bjuder på recepet på några av de mest klassiska maträtterna från Bayernområdet.

Här kan du läsa om matkulturen och matspråket som kan vara lite klurigt att hänga med i om man är ny i Tyskland. Vi har skapat en ordlista med de vanligaste termerna inom tysk mat. Läs vidare här>>

Baka dina egna Pretzel
Inget passar så bra till en bayer som en hembakad pretzel! Kringlorna toppas klassiskt med flingsalt, men går att toppa med vad man vill. Några förslag på topping är ost, sesamfrön, vitlök, socker eller nötkross.
Läs receptet här>>

Oktoberfest recept

Ska du ha en riktig Oktoberfest är det ju bara att laga till lite tyska specialiteter att bjuda på. Här hittar du recept på riktig Oktoberfest mat, allt från kartoffelsalat och schweinshaxe till apfelstrudel:
Oktoberfest mat Efterrätten Dampfnudel med vaniljsås är en klassiker i bayern.
Recept>>
Oktoberfest recept Efterrätten Apfelstrudel är känd världen över som en klassiker.
Recept>>
oktoberfest recept Semmelknödel är ett gott alternativ till potatis, pasta eller ris.
Recept>>
oktoberfest mat Ännu en tysk klassiker är Kartoffelsalat som har likheter med vår potatissallad.
Recept>>
festmat oktoberfest Något genuint bayerskt är rätten Obazda. Detta är något för ostälskaren.
Recept>>
oktoberfest mat Schweinsbraten är griskött tillagat med lök och grönsaksbuljong.
Recept>>
oktoberfest recept Wiesn Hendl är heltstekt kyckling med anor från Bayern.
Recept>>
Oktoberfest meny Schweinshaxe är en tysk klassiker och ett måste på en Oktoberfest meny
Recept>>
Spätzle och käsespätzle lagas av deg som liknar degen som används för pasta.
Recept>>

Oktoberfest lekar

Våra bästa festlekar till oktoberfesten hittar du här. Gör en ölprovning av årets Oktoberfestöl eller underhåll dina gäster med vårt härliga musikquiz till Oktoberfesten – kul och fyndigt!

Historien bakom Oktoberfest

Oktoberfest är en mycket stor ölfestival, som hålls varje år i slutet av september och början av oktober i staden München i tyska Bayern. Oktoberfest kallas lokalt för Wiesn och anses vara världens största folkfest. Oktoberfest tog sin början redan år 1810 då prinsen av Bayern (senare Ludvig I av Bayern) gifte sig med prinsessan Therese av Sachsen-Hildburghausen. Detta bröllop ägde rum den 12:e oktober 1810. Fem dagar efter giftermålet den 17:e oktober, skulle man fira bröllopet offentligt med en stor hästkapplöpning. Festen hölls på den plats som döpts till Theresienwiese, efter den nya prinsessan. Kapplöpningen blev en återkommande tradition. Efter hästkapplöpningen kallas festen just för Wiesn. Staden München övertog formellt ansvaret för festligheterna 1819, och beslöt då att festen skulle vara återkommande varje år. Utbudet på festen förändrades med åren. Hästkapplöpningen blev istället en nöjesfältsliknande fest, där man kunde hitta dansbanor, klätterställningar och spel. Även om Oktoberfest förknippas främst med öl så var det först 1880 som staden tillät ölutskänkning i anslutning till festen. Det gick sedan fort för ölhallarna att bli en av de populäraste attraktionerna att besöka. Oktoberfesten har flera gånger fått ställas in p.g.a. olika yttre omständigheter men har sedan 1950 kunnat hållas utan avbrott.

FAKTA

  • Området Theresenwiese är 42 hektar stort. Själva festområdet upptar 31 hektar.
  • Det dricks en del öl, 2007 dracks det 6,7 miljoner liter öl av 6,2 miljoner besökare under festivalen.
  • Antalet anställda för att hålla festen igång uppgår till ungefär
    12 000 personer.
  • Oktoberfest omsätter cirka 9 miljarder kronor årligen.
  • Under de två festveckorna står området för cirka 13 procent av stadens energiförbrukning.
  • Det finns ca 1 800 toaletter och pissoarer på området.

Om du ska dit…
Entré på Oktoberfest är gratis för alla. Det kan vara klokt att boka plats i något av de 34 öltälten, innan man kommer till festen. Visst kan man köa med resterande besökare, om man inte har bokat, men det kan ta lite tid. Kom absolut inte senare än 14:30, då kommer du bli stående länge i väntan på plats. Det är enklast att få plats i tälten under morgonen. Har du ingen sittplats får du heller ingen service och ingen service = ingen öl.