Midsommarfest

Midsommarfest!

Midsommaren tycker vi svenskar ska firas så traditionsenligt som möjligt, helst på landet! Det är trots allt högtiden som sparkar igång sommaren, och förväntningarna inför midsommarfesten brukar vara skyhöga. Vädret ska vara perfekt med sol och värme, men det känns som det är vanligare med regnskurar. Vi vill också äta vår nyskördade färskpotatis, inlagda sill och färska jordgubbar. Farstutrapp och veranda ska prydas av ungbjörk till misommarfest, och borden ska vara dekorerade med nyplockade blommor från ängen. De riktigt seriösa firarna reser även sin egen midsommarstång som det sedan dansas kring i form av hoppande grodor och glada musikanter! Midsommarstänger reses också ofta kollektivt i sommarstugeområden, byar och städer och det ordnas dans kring midsommarstången med musikanter. Grapevine har samlat lite smått och gott inför midsommarfesten.

Varför firar vi Midsommar?

Midsommar firar vi kring sommarsolståndet, då natten är som kortast. Ursprunget till midsommarfirandet är förkristet och var en glädjens fest på den längsta dagen för att fira sommaren. Under nordisk bronsålder förekom soldyrkan och man firade förmodligen sommarsolståndet med någon form av offerfester i fruktsamhetens tecken, men förekomsten av midsommarblot vet man egentligen inte så mycket om. Midsommar som firande nämns först i de isländska kungasagorna från 1200-talet.

Kyrkan var i vanlig ordning inte så glad åt det hedniska Midsommarfirandet och på 300-talet knöt man Midsommar till firandet av Johannes döparens födelse, enligt Lukasevangeliet föddes han 6 månader innan Jesus. I Sverige lyckades kyrkan osedvanligt dåligt med att konvertera firandet till ett kristet sådant och Midsommarfesten är den av våra stora högtider som har minst anknytning till kyrkan, man lyckades ju som bekant betydligt bättre med att förknippa jul och Jesu födelse. I våra grannländer lyckades man också något bättre med Midsommar, i Danmark firar man “Sankt Hans” och i Finland “Juhannus” (Joahnnes).

Sedan 1953 infaller Midsommardagen en lördag mellan den 20-26 juni. Dagen innan, en fredag, är Midsommarafton. Tidigare inföll alltid Midsommardagen den 24 juni, på Johannes döparens dag. Sommarsolståndet infaller någon dag tidigare, oftast den 21 juni.

I Norge och Danmark firar man inte Midsommar som i den svenska traditionen, utan “Sankt Hans” på Johannes döparens dag den 24 juni, genom att tända sankt Hansbål. Det finska firandet av Juhannus är egentligen tre sammanflätade firandet, den kyrkliga Johannesdagen, den statliga “Finska flaggans dag” och den profana Midsommaren. I Finland ska Midsommarfest, liksom i Sverige, helst firas på landet med midsommarbål, midsommardans och självklart midsommarbastu!

Midsommarstången

Vår älskade midsommarstång kom förmodligen till Sverige från Tyskland på 1300- eller 1400-talet. Den kallas också majstång, kanske efter ordet “Maja” som betyder “pryda med löv” eller efter det tyska ordet “Maibaum”. Runt Midsommarstången ska det dansas och sjungas.

Hos goodies.nu hittar du sångblad med Midsommarens ringlekar och sånger>>

Festlekar till Midsommarfirandet

Ofta leker man olika lekar kring midsommarstången, det är ofta klassiker som “Ägg på sked” och säckhoppning. Man kan också, senare på dagen krydda midsommarfesten för släkten eller vännerna med andra roliga lekar. Vi på grapevine har så klart tagit fram kul festlekar och quiz som passar midsommarfest!

Krydda din egen snaps till Midsommarfesten!

Använd ett okryddat brännvin. Ta gärna bort etiketten från en genomskinlig flaska eller häll över spriten på en gammaldags saftflaska, det blir dekorativt att ställa på bordet!

Chilisnaps
Skär några små skåror i en eller flera chilifrukter. Tänk på att de mindre ger mer smak. Lägg i chilin i spriten, låt stå några timmar innan servering. Var noga med att smaka av ofta (i små klunkar…!) så att snapsen inte blir för stark. Ta ur chilin om du tycker att det räcker med smak. Spara den och lägg i den igen till serveringen. Ger en stark, kryddig smak som river gott i strupen.

Dillsnaps
Lägg några fina dillkronor i spriten. Låt stå i upp till ett dygn.

Citron och limesnaps
Skär skalet av en citron och en lime i långa spiraler med hjälp av en kniv eller potatisskalare. Krama ur lite citronsaft i spriten och lägg i citronspiralerna i flaskan. Låt stå ca 24 timmar innan servering. Ger lätt citron- / limesmak.

Flädersnaps
Blommorna skördas när de nyss slagit ut. Man måste rensa noga, bara blommorna torkas lätt i skuggan en dag, varefter man lägger dem i ett kärl och häller brännvin över. Efter en vecka silas essensen, som filtreras och blandas med brännvin.

Vaniljsnaps
Dela tre vaniljstänger på mitten och skrapa ut kärnorna och skär sedan vaniljstängerna i mindre bitar. Pilla ner allt i en flaska brännvin. Låt det stå och dra ett par dagar, helst en vecka. Sila av brännvinet och häll det i en fin flaska.

Visste du att…
Det är en myt att en snaps skall vara kyld, helst förvarad en längre tid i frysen. För att smaken bäst ska komma till sin rätt bör snapsen vara rumstempererad, som lägst 15 grader.

Snapsordningen
Om man dricker med måtta är en god snaps kultur. Förr i tiden dracks det betydligt mer och för att hålla någorlunda koll infördes – först i studentikosa sammanhang – en snapsordning. För att ytterligare underlätta sjöngs en visa till varje snaps. Det är så vi fått vår vanligaste snapsvisa, “Helan går”. Här följer snapsordningen, som vi på intet sätt rekommenderar att man följer; Helan, Halvan, Tersen, Kvarten, KvintenRivan, SeptenRafflanRännan, RepetitionenSmuttanSmuttans ungeFemton dropparLilla ManasseLilla Manasses brorKreaturens återuppståndelseDen absolut sista supen, Den bleka dödens dryck.

På vår blogg får du en rabattkod så att du kan ladda ner våra fina sånghäften till midsommarfesten helt gratis! >>

Midsommarmyter…

Många är de myter och skrönor som handlar om den mystiska och romantiska midsommarnatten;

Daggen under midsommarnatten anses vara hälsobringande. Är man sjuk kan man rulla sig naken i daggen eller blöta ner kläderna med den för att sedan lägga på den sjuke. Man kan också dra ett lakan i daggen och sedan krama ur det och ge till sina kor för extra kraft.

Under midsommarnatten ansågs källvattnet förvandlas till vin och ormbunken till blomma. Många växter var laddade med läkande kraft denna natt.

Under midsommarnatten kunde man även, t.ex. genom ljussken, hitta platser med nedgrävda skatter.

Extra farlig anses Näcken vara på midsommarnatten. För att inte fångas av honom gäller det att binda honom innan man badar. Detta kan ske genom att sätta en stålkniv i vattnet och läsa ramsan: “Näck, näck, nålatjuv, far din var en stålatjuv, mor din var en frilla, gick i gårdarna och gjorde illa! Näcken är bunden!”

Under tystnad ska de flickor som vill drömma om sin framtida make på midsommarnatten plocka sju olika sorters blommor och lägga under huvudkudden.

Visste du att…
Namnet Matjes kommer från holländskans Maatjesharing som betyder jungfrusill, vilket är lika med ungsill som ännu inte hunnit leka. Den är lite fetare än vanlig sill. Köper du matjessill i Holland och tror att du ska få en god midsommarsill blir du dock besviken. Holländsk och svensk matjessill skiljer sig åt, framför allt vad gäller kryddning och smak. 

Bind din egen Midsommarkrans

Vackra midsommarkransar hör till festen, och är dessutom ganska enkelt att göra. Det kan vara trevligt att låta midsommargästerna binda sin egen krans om ni har lite tid över på dagen. Se till att det finns verktyg så som sax, kniv och ev. avbitartång.

Du behöver:
3-4 långa, ganska tunna björkkvistar eller andra kvistar av grönt, bara det är segt
Blommor med ca 10 cm långa skaft
Tråd, garn eller tunn ståltråd att vira med

Gör så här:
Forma en cirkel, något större än ditt huvud, med en av björkkvistarna och tvinna ändarna om varandra så att cirkeln låses. Utstickande grenar tvinnar man in runt stommen. Fortsätt binda in de andra björkkvistarna runt kransen så att det blir fylligt, och bind runt tråd ett par varv så att det håller. Gör en liten bukett av några blommor, håll buketten mot björkstommen och surra fast den nära blommorna med tråden. Fortsätt så med flera buketter tills du kommit runt hela kransen. För att få en tät krans lägger du buketterna växelvis utåt och inåt. För att kransen ska hålla hela midsommarafton så spraya den då och då med lite vatten.

Pavlovatårta

Botten:
4 äggvitor
1 msk maizenamjöl
2 msk vaniljsocker
1/2 krm salt
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vitvinsvinäger

Fyllning och garnering:
2 dl vispgrädde
2 dl frukt och bär efter eget tycke
1/2 dl svartvinbärsgele

Vispa äggvitorna och salt så att det blir en fast smet. Vispa ner lite socker i taget, det tar minst 10 minuter med elvisp. När smeten är glansig, sänk hastigheten och vispa ner vaniljsockret, maizenamjölet och vitvinsvinägern. Häll ut smeten i en lämplig form. Gör en grop i mitten eller där du vill hälla fyllningen. Sätt in formen i ugnen när den är 225° och sänk sedan värmen till 125° och grädda i 90 minuter. Stäng därefter av värmen och låt formen stå kvar tills ugnen svalnat.

Bred ut svartvinbärsgelen över tårtan och bred sedan ut grädden. Garnera med olika frukter och bär t ex jordgubbar, banan, kiwi, hallon och vindruvor.

   På vår blogg finns fler tips till midsommarfirandet>>

 • You've just added this product to the cart:

  Festlek: Midsommarfest!

  lekar till midsommar
  lekar till midsommar
  4.90 out of 5

  Festlek: Midsommarfest!

  Den perfekta leken till midsommarfirandet! Du sätter ihop din blandning av utmaningar, den finns totalt 11 midsomriga utmaningar – sex teoretiska, två provningar och tre fysiska lekar som kan blandas…

  159 kr ink. moms

  Den perfekta leken till midsommarfirandet! Du sätter ihop din blandning av utmaningar, den finns totalt 11 midsomriga utmaningar – sex teoretiska, två provningar och tre fysiska lekar som kan blandas…

 • You've just added this product to the cart:

  Mingelquiz: Sommar!

  sommar lekar för vuxna
  sommar lekar för vuxna
  5.00 out of 5

  Mingelquiz: Sommar!

  Ett mingelquiz är precis vad det låter som, man minglar med kollegor, vänner eller hela tjocka släkten, samtidigt som man quizzar. Lite som en tipspromenad men mycket roligare! Gå längs en promenad…

  159 kr ink. moms

  Ett mingelquiz är precis vad det låter som, man minglar med kollegor, vänner eller hela tjocka släkten, samtidigt som man quizzar. Lite som en tipspromenad men mycket roligare! Gå längs en promenad…

 • You've just added this product to the cart:

  Mordmysterier: Mord vid Midsommar

  mordmysterium sommar
  mordmysterium sommar
  4.71 out of 5

  Mordmysterier: Mord vid Midsommar

  MORDGÅTA!
  Låt dina gäster vara kriminalkommissarie Barnaby i en “mysdeckare” i samma anda! Bjud in till middag med mordgåta! Följ med och fira Midsommar på…

  299 kr ink. moms

  MORDGÅTA! Låt dina gäster vara kriminalkommissarie Barnaby i en “mysdeckare” i samma anda! Bjud in till middag med mordgåta! Följ med och fira Midsommar på…

 • You've just added this product to the cart:

  Musikquiz: Summertime!

  musikquiz sommar
  musikquiz sommar
  4.50 out of 5

  Musikquiz: Summertime!

  Ett riktigt somrigt partyquiz med internationella sommarhits till sommarfest med vänner eller kollegor, för grillkvällen eller after-work i sommartid! 23 nya och gamla sommarhits med fyndiga…

  149 kr ink. moms

  Ett riktigt somrigt partyquiz med internationella sommarhits till sommarfest med vänner eller kollegor, för grillkvällen eller after-work i sommartid! 23 nya och gamla sommarhits med fyndiga…

 • You've just added this product to the cart:

  SingSong musiktävling: Sommar!

  festlekar
  festlekar
  4.50 out of 5

  SingSong musiktävling: Sommar!

  I sommarspecialen av vår SingSong-tävling ska det lyssnas på – och sjungas – sommarklassiker! Inspirerade av tv-program som “Så ska det låta” och “Doobidoo” har vi gjort en musiktävling som passar…

  169 kr ink. moms

  I sommarspecialen av vår SingSong-tävling ska det lyssnas på – och sjungas – sommarklassiker! Inspirerade av tv-program som “Så ska det låta” och “Doobidoo” har vi gjort en musiktävling som passar…

 • You've just added this product to the cart:

  Skattjakt: Sommarmysteriet 7-10 år

  skattjakt sommar
  skattjakt sommar
  4.71 out of 5

  Skattjakt: Sommarmysteriet 7-10 år

  Låt barnen lösa sommarmysteriet som anländer med flaskpost. Riktigt rolig och somrig skattjakt som kan genomföras nästan var som helst och passar varje tillfälle – hela sommaren. Förgyll sommarfesten…

   

   

  169 kr ink. moms

  Låt barnen lösa sommarmysteriet som anländer med flaskpost. Riktigt rolig och somrig skattjakt som kan genomföras nästan var som helst och passar varje tillfälle – hela sommaren. Förgyll sommarfesten…    

 • You've just added this product to the cart:

  Sommarjakten

  sommarfest barn
  sommarfest barn
  4.67 out of 5

  Sommarjakten

  Somrig poängpromenad för barnen! Barnen ska svara på frågor och lösa gåtor för att få fram 13 bokstäver till ett chiffer. Alla frågor är garanterat somriga! Sommarjakten passar perfekt till…

  149 kr ink. moms

  Somrig poängpromenad för barnen! Barnen ska svara på frågor och lösa gåtor för att få fram 13 bokstäver till ett chiffer. Alla frågor är garanterat somriga! Sommarjakten passar perfekt till…

 • You've just added this product to the cart:

  Sommarmelodikryss

  musikquiz sommar
  musikquiz sommar
  4.57 out of 5

  Sommarmelodikryss

  Lata soliga dagar, ljumma sommarkvällar… Roa familj eller vänner med ett härligt sommarmelodikryss! Till krysset hör en Spotify-spellista med 34 låtar, frågor att ställa och en kryssplan. En mysig…

  159 kr ink. moms

  Lata soliga dagar, ljumma sommarkvällar… Roa familj eller vänner med ett härligt sommarmelodikryss! Till krysset hör en Spotify-spellista med 34 låtar, frågor att ställa och en kryssplan. En mysig…

 • You've just added this product to the cart:

  Sommarquiz 2024

  sommarfest
  sommarfest
  4.77 out of 5

  Sommarquiz 2024

  ÅRETS SOMMARQUIZ ÄR HÄR!
  Sommarens bästa quiz – roligt och aktuellt! 27 somriga och stämningsskapande låtar med fyndiga följdfrågor om allt som har med sommaren och sommaren 2024 att göra. Blandat, kul och med maximal sommarfeeling!

  159 kr ink. moms

  ÅRETS SOMMARQUIZ ÄR HÄR! Sommarens bästa quiz – roligt och aktuellt! 27 somriga och stämningsskapande låtar med fyndiga följdfrågor om allt som har med sommaren och sommaren 2024 att göra. Blandat, kul och med maximal…