Jul

musikquiz jul

Älskade jultraditioner!

För de flesta så är julen en otroligt traditionsbunden högtid, julen ska firas så som den alltid firats. Men var kommer alla jultraditionerna ifrån?

Julen har hos oss två ursprung, dels det hedniska, fornnordiska och dels det kristna. Fram till norden kristnades firade man julblot eller midvinterblot så dagarna var som kortast, dvs runt midvintersolståndet. Julens speciella gud var Jólner, som är ett av Odens många namn. Begreppet jul förekommer i ett hyllningskväde till Harald Hårfager från omkring år 900, där någon sägs “dricka jul”. Den 25 december firar hela den kristna världen Jesus födelse. Exakt vilken dag Jesus föddes vet man egentligen inte, det var först år 354 som man bestämde Jesus födelsedag till den 25 december. Det sägs att den katolska kyrkan helt enkelt bestämde denna dag eftersom det blev enklare att få folk att fira den nya högtiden då den inföll då det redan fanns en högtid, i det gamla Rom firade man solgudens högtid vid midvintern.

Julgranen är en tradition som tog sin början i Tyskland på 1500-talet och under de nästkommande århundradena fick granen ljus. De första klädda granarna dök upp i Sverige på 1700-talet och blev allt vanligare i de borgerliga hemmen under 1800-talet. Granen pyntas på olika vis i olika länder, men oftast med julkulor. I Sverige klär man idag oftast granen dagen innan julafton.

Julklappar började man dela ut på 1600-talet. Då smög givaren fram till mottagarens dörr, klappade ljudligt på den, och slängde in julklappen – därav namnet. På 1700-talet började man rimma på klapparna, en tradition som härstammar från det antika Rom. Samma århundrade spred sig traditionen att det var julbocken som delade ut julklapparna. Julbocken var helgonet St Nikolaus följeslagare. Firandet av St Nikolaus hade försvunnit i samband med reformationen men julbocken levde vidare som julsymbol.

Glögg, pepparkakor och rött som julfärgen framför andra härstammar från 1800-talet. Tips till glöggfesten hittar du här>>

I slutet av 1800-talet började Jenny Nyström måla julkort med sina berömda tomtar och svenskarna började skicka julkort. Här började och sammanblandningen av St Nikolaus, julbocken och den svenska gårdstomten som kom att bli jultomten, som nu också tog över rollen att dela ut julklappar.

Läs en hel massa mer om jul och tips och idéer för julfirandet på vår blogg>>

Adventsljusstaken med fyra ljus ersatte på 1920-talet adventsgranen. Den svenska adventsljusstaken har IKEA sedan spritt över världen. 1932 lanserades den första julkalendern i papp, liksom den första elektriska advents-ljusstaken.

1960 sändes Kalle Anka och hans vänner för första gången på julafton vilket sedan blivit en tradition klockan 15:00 varje julafton. Samma år slog julstjärnan igenom som julblomma.

1961 sändes den första julkalendern på TV. En julkalender som räknar ner dagarna till jul är numera en viktig tradition för barnen.

Gör en egen julkalender!
Vill du göra en egen julkalender till barnen men får hjälp på vägen med roligt innehåll i form av pyssel och en personlig julsaga till barnen hittar du vår julkalender här>

Psalmer och julsånger av det mer traditionella slaget har funnits länge. De första traditionella folkvisorna som sjöngs inför julen härstammar från 1400-talet. I vår svenska jultradition ingår även Luciasångerna som julsånger, och när vi dansar kring granen sjungs en del sånger som framförallt är ringlekar och sjungs både runt granen och midsommarstången.

Det finns också en uppsjö modernare jullåtar, som idag är minst lika förknippade med julen, det stora årtiondet för jullåtar torde vara 1980-talet då en hel massa av de vi idag räknar som klassiska jullåtar kom, tex “Do They Know It’s Christmas” från Band Aid.

Vill du sjunga med är osäker på texten?
Goodies till barnen har sångblad med texterna>>

Få saker sprider så mycket stämning som musik. Vi rekommenderar fem jullekar som maxar julstämningen!

1. Julmelodikryss – Ett klassiskt melodikryss att lösa under glöggfesten eller uppesittarkvällen!

2. Årets julquiz – Rykande färskt och fyndigt julquiz för den aktuella julen>>

3. Julmusikquiz – 25 musikfrågor med juliga blandade följdfrågor – ett måste på julfesten!

4. Barnens julsångsquiz – Sjung med i sångerna och svara på följdfrågor på ett fint svarsblad.

5. SingSong musiktävling – julspecial – För alla oss som inte är proffs men som vill tävla och sjunga som på tv. Superroligt!

Klassiska jullekar!

Häng upp en mistel i en dörrpost. Det är enligt traditionen tillåtet att kyssa den som står under misteln. Mannen som kysst en kvinna under misteln ska sedan plocka ett bär. När alla bär är borta har mistelns magi försvunnit och det är färdigkysst!

Att spela filipin är en traditionell jullek. Hittar du två nötter i samma skal, tvillingnötter äter du den ena själv och ger den andra till någon du vill spela filipin med. Nästa gång ni ses ska ni säga filipin, den som först säger det vinner spelet. I Sverige har man spelat filipin sedan 1800-talet.

Man lägger en mandel i risgrynsgröten. Den som får mandeln sägs det, kommer att bli gift nästa år. I Skåne och Danmark får istället den som får mandeln, mandelgåvan – en liten extra julklapp.

Tomten

Att tomten är en av de viktigaste symbolerna för julen är de flesta överens om, men var kommer tomten egentligen ifrån? Tomtens ursprung är tudelat, dels kristet och dels hedniskt.

Först och främst har vi våra hedniska, skandinaviska tomtar som bor på gården och vaktar hus och hem. Våra tomtar är småväxta, starka, lynniga, skäggiga och ofta väldigt gamla. Gårdstomtarna är ofta snarstuckna till sin läggning och om de inte får tillbörlig respekt från den människofamilj de hjälper kan de hämnas gruvligen. Har man däremot tomten på sin sida kan det hända att han till och med stjäl från grannen och ligger i luven på granntomtarna för att bevara välståndet på din gård. För att hålla tomten nöjd behöver han lön för mödan och tomtens lön är gröt. Tomtar bor under boningshuset, i stallet eller på loftet men också gärna under träd eller stora stenar. Tomtar arbetar nattetid och kan göra sig osynliga – det är därför man ser dem så sällan!

Den hårt arbetande tomtefamiljen som i Elsa Beskows sagor och Jenny Nyströms teckningar är en relativt modern uppfinning. Tomten är traditionellt av manligt kön och singel och det enda av våra gamla skogsväsen som följt folkströmmen och flyttat från landet in i storstaden!

Den kristna tomten har sitt ursprung i biskop Nikolaus som levde i Turkiet på 300-talet. Han blev senare helgonförklarad och anses särskilt vara barnens och sjöfolkets helgon. På St. Nikolausdagen den 6 december kommer han fortfarande till barn i t.ex Tyskland och Holland och håller förhör och delar ut presenter om barnen varit snälla. St. Nikolaus har sedan blivit Santa Claus med hela världen, i Disneys rundmagade, rödklädda tappning.

  • You've just added this product to the cart:

    Julquiz 2024

    julfest lekar
    julfest lekar
    4.77 out of 5

    Julquiz 2024

    ÅRETS JULQUIZ ÄR HÄR!
    Nya fyndiga, aktuella och framförallt juliga frågor om allt som har med julen 2024 att göra. 18 stämningsfulla jullåtar med flera kluriga följdfrågor som sammanlagt kräver 65 svar. Perfekt till julfest, glöggmingel och julfirande!

    159 kr ink. moms

    ÅRETS JULQUIZ ÄR HÄR! Nya fyndiga, aktuella och framförallt juliga frågor om allt som har med julen 2024 att göra. 18 stämningsfulla jullåtar med flera kluriga följdfrågor som sammanlagt kräver 65 svar. Perfekt till julfest,…

  • You've just added this product to the cart:

    Mordmysterier: En livsfarlig jul

    mordmysterium
    mordmysterium
    4.75 out of 5

    Mordmysterier: En livsfarlig jul

    MORDGÅTA I JULETID!
    Välkommen till godset Granehof där familjen af Grane ska träffas för sitt traditionella julfirande i juldagarna! Det blir dock inte mycket…

    299 kr ink. moms

    MORDGÅTA I JULETID! Välkommen till godset Granehof där familjen af Grane ska träffas för sitt traditionella julfirande i juldagarna! Det blir dock inte mycket…

  • You've just added this product to the cart:

    Julfestlek för barn: Tomtarnas uppdrag

    julfest barn
    julfest barn
    5.00 out of 5

    Julfestlek för barn: Tomtarnas uppdrag

    Julfestlek för barnen! Barnen ska lösa tomtarnas åtta kluriga uppdrag. Allt handlar så klart om det som tomtar gilla mest – julen! Om barnen med hjälp av lösningen på varje uppdrag kan gissa vad som…

    179 kr ink. moms

    Julfestlek för barnen! Barnen ska lösa tomtarnas åtta kluriga uppdrag. Allt handlar så klart om det som tomtar gilla mest – julen! Om barnen med hjälp av lösningen på varje uppdrag kan gissa vad som…

  • You've just added this product to the cart:

    Festlek: Julfest!

    julfest lekar
    julfest lekar
    4.83 out of 5

    Festlek: Julfest!

    PÅ JOBBET ELLER HEMMA! Julfest på jobbet eller glöggfest hemma? Här är den roligaste festleken! Placera ut 8 färdiga utmaningar på olika stationer och låt…

    159 kr ink. moms

    PÅ JOBBET ELLER HEMMA! Julfest på jobbet eller glöggfest hemma? Här är den roligaste festleken! Placera ut 8 färdiga utmaningar på olika stationer och låt…

  • You've just added this product to the cart:

    Mingelquiz: Jul

    julfest lekar
    julfest lekar
    4.75 out of 5

    Mingelquiz: Jul

    MINGLA OCH QUIZZA!
    Det här är ett jul-mingelquiz med frågor om jul och jultraditioner! Låt dina kollegor, vänner, gäster eller hela släkten quizza samtidigt…

    149 kr ink. moms

    MINGLA OCH QUIZZA! Det här är ett jul-mingelquiz med frågor om jul och jultraditioner! Låt dina kollegor, vänner, gäster eller hela släkten quizza samtidigt…

  • You've just added this product to the cart:

    Julklappsjakten 7+ år

    julfest barn lekar
    julfest barn lekar
    0 out of 5

    Julklappsjakten 7+ år

    PERFEKT TILL KLASSENS JULFEST!
    En bra julfestlek till den större barngruppen i åldern ca 7-11 år. Julklappsjakten har 14 frågor och gåtor som man sätter upp…

    149 kr ink. moms

    PERFEKT TILL KLASSENS JULFEST! En bra julfestlek till den större barngruppen i åldern ca 7-11 år. Julklappsjakten har 14 frågor och gåtor som man sätter upp…

  • You've just added this product to the cart:

    Kul i Jul - julig femkamp för hela familjen

    jullekar till familjen
    jullekar till familjen
    5.00 out of 5

    Kul i Jul – julig femkamp för hela familjen

    En kul julig femkamp för hela familjen där barn och vuxna tävlar tillsammans i grenar som tomtens tokiga tester, charader, julsångsremsor, julklappsrim och gåtor på nissarnas hemliga språk – En…

    169 kr ink. moms

    En kul julig femkamp för hela familjen där barn och vuxna tävlar tillsammans i grenar som tomtens tokiga tester, charader, julsångsremsor, julklappsrim och gåtor på nissarnas hemliga språk – En…

  • You've just added this product to the cart:

    Skattjakt: Julmysteriet 7-10 år

    skattjakt jul
    skattjakt jul
    5.00 out of 5

    Skattjakt: Julmysteriet 7-10 år

    Den ovanligt tankspridde tomtenissen Ture har slavat bort påsarna med Tomtens magiska stoft som gör att renarna kan flyga! Utan stoftet kan Tomten omöjligt hinna ta sig runt till alla barn i världen…

     

    169 kr ink. moms

    Den ovanligt tankspridde tomtenissen Ture har slavat bort påsarna med Tomtens magiska stoft som gör att renarna kan flyga! Utan stoftet kan Tomten omöjligt hinna ta sig runt till alla barn i världen…