Halloweenfest

halloweenfest

Halloweenfest & Halloween kalas

När är det Halloween och Alla helgons dag 2021? Och vad är egentligen Halloween och hur ska man göra för att fira? Vad är en bra Halloween utklädnad, och vad ska man bjuda på? Här hittar du Grapevines kompletta Halloweenguide med allt från Halloween kostymer, Halloween recept, Halloween godis, Halloween lekar, Halloween pynt, Halloween barnkalas och andra Halloween tips – allt du behöver för att ordna en riktig rolig Halloweenfest!

Halloween och Alla helgons dag 2021: Halloween fakta - vad är vad och när är det?

Halloween har sitt ursprung i den gamla keltiska högtiden Samhain. Den sista dagen i oktober firade kelterna sitt nyår. Man firade denna dag att skörden var bärgad och enligt sägnerna var det denna natt som dödens härskare samlade ihop själarna från alla dem som dött under året och överlämnade dem till himmelriket. Det var följdaktligen ovanligt många andar och spöken ute på vift denna natt och för att skydda sig tände de levande stora eldar på kullarna.

När kristendomen senare kom till Storbritannien började man inom den katolska kyrkan fira alla helgonen med en gemensam högtid den 1 november, anledningen var att man hade fått så många helgon att dagarna på året inte räckte till för att alla helgon skulle få en egen dag. Man kallade denna gemensamma dag All Hallow’s Day och den 31 oktober blev då All Hallow’s Eve, senare Halloween. Halloween är det alltså samma datum varje år.

Allhelgonadagen avskaffades i Sverige i slutet av 1700-talet men 1953 återinförde man helgdagen, dock kallade man den då Alla Helgons dag och den infaller alltid en lördag i slutet av oktober eller början av november. Alla helgons dag 2019 är den 6 november. Vår svenska tradition är betydligt lugnare än den numera amerikanskt kommersialiserade Halloween, vi tänker på våra döda och tänder ljus och lägger kransar på gravarna.

Halloweenfest för barn - 5 tips om Halloween lekar & Halloween mat

Som med många högtider är det alltid buskul att fira dem med och för barnen! Halloween med sina monster, spöken och mysterier är perfekt för barnens livliga fantasi. Att man dessutom får äta läskig mat och klä ut sig, och till och med skrämmas och busa gör ju inte det hela sämre! Halloween kommer också så lägligt precis när hösten känns som mörkast och vi behöver piggas upp lite innan det är dags för julmys, då lyser klaroranga pumpor upp i höstmörkret! Ordna en Halloweenfest för barnen – eller om du ska ha barnkalas i oktober-november gör ett barnkalas med Halloweentema! Massvis med tips på HalloweenreceptHalloweenkostymerHalloweenpynt och pyssel och Halloweenlekar för barnen hittar du på våra Halloweensidor.

1. Inbjudan till Halloweenfest

Skicka inbjudan i god tid, Halloween är det alltid den 31 oktober. 2017 är det en tisdag, veckan innan vår Allhelgonahelg. Alla helgons dag är det 2017 lördagen den 4 november. Höstlov är det på de flesta håll i landet i år veckan innan Allahelgonahelgen och alltså den tisdag det är Halloween – det innebär att många av dina tilltänkta gäster kan vara bortresta. Är det fallet så kan man ju naturligtvis lägga Halloweenfesten på en annan dag som passar bra – Halloweenfest kan man ju faktiskt ha hela hösten!

Fina inbjudningkort för Halloweenfesten, både till vuxna och barn, kan du göra i vår inbjudningskortsfixare där du enkelt väljer design, skriver din egen text och sedan skriver ut så många inbjudningskort som du behöver!

Här hittar du inbjudningskort till Halloweenfest för barn>>

inbjudningskort till halloweenfest

2. Halloweenkostymer för barn

Halloween utklädnad barn: Ingen Halloween utan monster, spöken, vampyrer och häxor! Att klä ut sig till Halloween är extra roligt eftersom barn och vuxna får klä ut sig till läskiga saker! Välj dock Halloweenkostym efter barnens ålder, det är ju inte meningen att någon ska bli rädd på riktigt. Vilken utklädning som helst fungerar faktiskt som Halloweenkostym och små barn kan klä ut sig till pumpa, katt eller tiger, prinsessa och superhjälte fungerar så klart också bra! Tips på Halloweenkostymer och hur du fixar dem själv hittar du under Halloween kostymer som även har tips om halloween kläder för vuxna.

3. Pyssla med barnen innan Halloweenfesten

Halloween pyssel: Gör egna dekorationer till Halloweenfesten – och naturligtvis en fin pumpalykta, eller flera! Barnen tycker att det är jättekul att själva få gröpa ur en pumpa och att sätta ljus i den och se hur fint – men lite, lite läskigt – det blir! Vi har schabloner till pynt och pyssel och fina flasketiketter som du får gratis! Mer tips om dekorationer till Halloweenfesten hittar du under Halloweenpynt. Där finns också steg-för-steg instruktioner till hur du gör en pumpalykta, en så kallad Jack ‘O Lantern. Glöm inte att spara på pumpakärnorna och rosta dem till det godaste Halloweensnackset. Halloween målarbilder för barnen hittar du hos vår systersajt goodies.nu.

4. Läskig Halloweenmat

Lite läskig Halloweenmat och gott Halloweengodis måste man ju bjuda på på Halloweenfesten! Varför inte maskar med geggamojja eller monsterpizzor som serveras med häxans brygd eller pumpabål. Till efterrätt blir det chokladbolls-spindlar och marsmallowsspöken! Alla tips och recept hittar du under Halloweenrecept och på sidan med Grapevines egen Halloweenbuffé!

5. Lekar till Halloweenfesten

Någon lite kul och kanske aningen läskig Halloween lek eller aktivitet gör Halloweenfesten komplett! En av barnens absoluta favoriter brukar vara en skattjakt eller att få lösa ett spännande Halloween mysterium! Grapevine har så klart färdiga skattjakter och mysterium för barnen som passar perfekt till Halloweenfesten. I skattjakterna ska barnen hitta gåtor och utmaningar med hjälp av ledtrådar, och sedan lösa dessa gåtor för att till slut hitta en skatt. Buskul för barnen – och i och med att allt finns färdigt, bara att skriva ut, är det enkelt för dig att ordna ett riktigt spännande Halloweenmysterium!

Halloweenmysteriet får barnen hjälpa greve Vlad att hitta Kråkehofs gömda skatt bland monster, häxor och spöken. Även Spökmysteriet där barnen måste hjälpa de små spökena Buu och Boo passar perfekt till Halloweenfesten, liksom den nya halloweenskattjakten: Mysteriet på Monsterbalen. Tips på en hel massa andra roliga Halloweenlekar hittar du under Halloweenlekar. Har man en större barngrupp passar den roliga Spökjakten bra, den är som en tipspromenad med frågor man sätter upp, till de äldre barnen utan svarsalternativ, till de yngre med alternativ. Vill man göra det mer spännande så gör man Spökjakten i mörker, markerar frågorna med reflexer och ger barnen ficklampor för att leta upp dem! Till de äldre barnen finns också en rolig skattjakt man gör med karta, en spännande historia och frågor i mobilen: Jakten på Spökskatten. För barn i blandade åldrar finns också en annan rolig mobilskattjakt med halloweentema: Halloweenjakten!

Halloweenfest för vuxna - 5 tips om Halloween lekar & Halloween mat

Det är väl inte bara barnen som ska få ha kul! Att ordna Halloweenfest för det vuxna umgänget är minst lika kul – och naturligtvis är en Halloweefest perfekt för barn och vuxna tillsammans! Halloween är det den 31 oktober, men en Halloweenfest fungerar lika bra veckorna både före och efter!

Här hittar du inbjudningskort till Halloweenfest för vuxna>>

1. Halloweenstämning och Halloween dekorationer

För Halloweenfesten behövs ordentlig Halloweenstämning! Mörkret fixar sig själv så här års, lägg sedan till pumpor i massor, ljus och Halloween pynt så som skelett eller spindelnät. Tips på hur du gör Jack O’Lanterns och Halloweendekorationer, hittar du under Halloweenpynt, där får du också schabloner för att göra girlanger, och fina Halloweenfigurer att skriva ut och dekorera med. Ett enkelt med mycket effektfullt sätt att fixa läskig Halloweenstämning är att skapa läskiga dekorativa skuggor. Använd tex ett litet leksaksspindelnät i plast eller ett litet skelett. Låt ett rum, tex hallen, vara mörk och belys sedan spindelnätet eller skelettet bakifrån, mot en slät vägg – så kan du skapa en jättespindel som kryper på väggen… Garanterat läskigt och stämningsskapande inför Halloweenfesten.

2. Halloweenkostymer för vuxna

Självklart ska även vuxna klä ut sig då man ska på Halloweenfest! Häxa i svart eller en läskig vampyr är ganska enkelt att fixa med vanliga kläder, lite rekvisita och smink. En otäck Hallowen mask under en hoodie kan skrämma slag på vem som helst! En svart katt i svarta tights, långärmad svart tröja, en fjäderboa som svans och diadem med öron och kattsmink blir en elegant Halloweenkostym. Fler idéer till Halloweenkostymer för vuxna hittar du under Halloweenkostymer.

3. Mat till Halloweenfesten

Man kan bjuda på i stort sett vad som helst på en Halloweenfest – ett bra tips är att göra en härlig, höstig buffé. Duka tex upp ett Halloweenbord med lite gott plock som starka korvar, salami, skinka, tapanad, getost, kex, oliver, kanske lite lantpaté, cornichoner och Cumberlandsås, en chili eller en mustig köttgryta som serveras med gott bröd. Vår goda osttårta med Halloweendekoration passar perfekt på buffén. Avsluta – så klart! – med en pumpapaj och lite mumsigt Halloweengodis, som chokladbolls-spindlar och marsmallowsspöken. Recepten hittar du under Halloweenrecept och fler tips finns på vår sida med Halloweenbuffé. Duka i orange och svart och dekorera gärna maten med Halloweenfigurer och bordet med stora och små pumpalyktor (se Halloweenpynt).

4. Festaktiviteter till Halloweenfesten

En rolig festlek med Halloweentema hör så klart hemma på Halloweenfesten! Bland Grapevines stora sortiment av festprodukter finns naturligtvis ett och annat också för Halloween. Ska man ha en sittande middag kan det passa bra att inleda med vår bordsplaceringslek med Halloweentema. Under kvällen kan man sedan roa t.ex med vårt Halloweenquiz med 27 blandade frågor, inklusive 11 musikfrågor – om alla ruskigheter som kan förknippas med Halloween. Quizet kan man genomföra vid ett tillfälle, eller dela upp så att man sprider ut det, med några frågor åt gången under kvällen. Vill man ha ännu mer musik underhåller man med Halloweenmusikquizet som är uppbyggt kring 23 låtar med fyndiga följdfrågor – allt handlar så klart på ett eller annat sätt om Halloween! Vill man istället låta gästerna tävla i Halloweenkunskap på olika stationer finns den roliga festleken som kort och gott heter Halloweenfest! Man kan också fira Halloween med en mordmiddag med ett enkelt genomförbart mordmysterieum där alla gäster får lista ut vem som är mördaren i en mustig historia med intriger och mord t.ex Mordet på Mystery Manor eller den ruskiga Mordet på pensionat Geisthof. Perfekt till halloween är så klart också mordgåtan Halloweenmordet på Haunted House!

5. Mordmysterium till Halloweenfesten

Att låta alla gäster delta i ett riktigt mordmysterium är ett annat sätt att fira Halloween på. I dessa stora mordmysterium spelar alla deltagare en avgörande roll, och ska klä sig och agera därefter. Alla gäster får bakgrundsinformation och rollbeskrivning innan festen och väl där får de manus till hur de ska agera under kvällen – en kväll full av intriger och ett mord! Det finns massvis med rum för improvisation och det hela kan bli precis hur roligt som helst! I Teodor Toloffs testamente har den excentriske konstnären Toloff bjudit in till fest, men kvällen blir allt annat än festlig! I Teatermordet är det teaterdirektören Arneflo som bjudit in till glittrande premiärfest. Har man lite färre gäster, 6-8, personer väljer man en mordgåta som utspelar sig på en restaurang någon gång på 1950-talet – Mord på menyn. I de stora mordmysterierna ingår allt som behövs, från värdguide, till bakgrundsmaterial, rollbeskrivningar, manus för alla roller, rekvisita och lösning.

 • You've just added this product to the cart:

  Escape game: Hallows skola för häxeri & magi 10-14 år

  harry potter kalas
  harry potter kalas
  4.50 out of 5

  Escape game: Hallows skola för häxeri & magi 10-14 år

  Ett superkul Escape game på Hallows skola för häxeri och magi där man utbildar trollkarlar och häxor i åldern 10-14 år. Först ska eleverna skrivas in och sorteras i elevhem sedan ska de klara av åtta…

  199 kr ink. moms

  Ett superkul Escape game på Hallows skola för häxeri och magi där man utbildar trollkarlar och häxor i åldern 10-14 år. Först ska eleverna skrivas in och sorteras i elevhem sedan ska de klara av…

 • You've just added this product to the cart:

  Skattjakt: Spökmysteriet 4-6 år

  lekar halloween små barn
  lekar halloween små barn
  5.00 out of 5

  Skattjakt: Spökmysteriet 4-6 år

  I Spökmysteriet behöver småspökena Buu och Boo hjälp av barnen för att hitta nycklarna till Ödehusets källarvalv – för här finns den hemliga skatten som vaktats av Gammelspöket i 100 år! Ett riktigt…

   

  169 kr ink. moms

  I Spökmysteriet behöver småspökena Buu och Boo hjälp av barnen för att hitta nycklarna till Ödehusets källarvalv – för här finns den hemliga skatten som vaktats av Gammelspöket i 100 år! Ett riktigt…  

 • You've just added this product to the cart:

  Uppdrag: Halloween! 8-12 år

  halloweenfest barn lekar
  halloweenfest barn lekar
  4.88 out of 5

  Uppdrag: Halloween! 8-12 år

  Ruskigt rolig halloweenlek med spännande uppdrag! Den här halloweenleken kan göras utomhus eller inomhus, för en grupp barn eller för många! Barnen ska lösa 8 roliga halloweenuppdrag, både sådana som…

  179 kr ink. moms

  Ruskigt rolig halloweenlek med spännande uppdrag! Den här halloweenleken kan göras utomhus eller inomhus, för en grupp barn eller för många! Barnen ska lösa 8 roliga halloweenuppdrag, både sådana som…

 • You've just added this product to the cart:

  Halloweenmysteriet 4-6 år

  halloweenlekar
  halloweenlekar
  4.67 out of 5

  Halloweenmysteriet 4-6 år

  TILL HALLOWEENFESTEN! I Halloweenmysteriet får barnen hjälpa greve Vlad att leta upp Kråkehofs gömda skatt. För att göra det behöver de lösa spännande…

   

  169 kr ink. moms

  TILL HALLOWEENFESTEN! I Halloweenmysteriet får barnen hjälpa greve Vlad att leta upp Kråkehofs gömda skatt. För att göra det behöver de lösa spännande…  

 • You've just added this product to the cart:

  Halloweenpyssel: 3 små spel, kort & dekorationer till Halloween

  halloweenpyssel
  halloweenpyssel
  0 out of 5

  Halloweenpyssel: 3 små spel, kort & dekorationer till Halloween

  Vårt härliga Halloweenkit med utskrivbara småsaker skapar maximal Halloweenstämning! Du får bingo, memory & Kims spel, kort, etiketter och fladdermusdekorationer! Skriv ut, klipp och pyssla!

  59 kr ink. moms

  Vårt härliga Halloweenkit med utskrivbara småsaker skapar maximal Halloweenstämning! Du får bingo, memory & Kims spel, kort, etiketter och fladdermusdekorationer! Skriv ut, klipp och pyssla!

 • You've just added this product to the cart:

  Halloweenskattjakt: Mysteriet på Monsterbalen 7-10 år

  halloween lekar
  halloween lekar
  4.50 out of 5

  Halloweenskattjakt: Mysteriet på Monsterbalen 7-10 år

  En busig vampyr försöker förstöra häxan Maras Monsterbal – hon behöver barnens hjälp! Ett mysrysigt äventyr med färdiga gåtor för barnen att lösa – enkelt att ordna, buskul för barnen och ett måste…

   

  169 kr ink. moms

  En busig vampyr försöker förstöra häxan Maras Monsterbal – hon behöver barnens hjälp! Ett mysrysigt äventyr med färdiga gåtor för barnen att lösa – enkelt att ordna, buskul för barnen och ett måste…  

 • You've just added this product to the cart:

  Mordmysterier: Maffiamordet

  mordmysterium
  mordmysterium
  4.60 out of 5

  Mordmysterier: Maffiamordet

  MORDGÅTA!
  Bege er till dåtidens New York! Don Giovanni, överhuvud i stadens mäktigaste ”familj” har bjudit in till sin äldsta dotter, Alegras, bröllop. Men…

  299 kr ink. moms

  MORDGÅTA! Bege er till dåtidens New York! Don Giovanni, överhuvud i stadens mäktigaste ”familj” har bjudit in till sin äldsta dotter, Alegras, bröllop. Men…

 • You've just added this product to the cart:

  Mordmysterier: Mordet på Pensionat Geisthof

  mordmysterium
  mordmysterium
  4.33 out of 5

  Mordmysterier: Mordet på Pensionat Geisthof

  MORDGÅTA!
  Välkommen till pensionat Geisthof! Stormen rasar, intrigerna tätnar och ett mord begås! Under en spännande kväll ska dina gäster lösa den mustiga…

  299 kr ink. moms

  MORDGÅTA! Välkommen till pensionat Geisthof! Stormen rasar, intrigerna tätnar och ett mord begås! Under en spännande kväll ska dina gäster lösa den mustiga…

 • You've just added this product to the cart:

  Mordmysterier: Halloweenmordet på Haunted House

  halloween mordgåta
  halloween mordgåta
  5.00 out of 5

  Mordmysterier: Halloweenmordet på Haunted House

  MORDGÅTA! Haunted House är fyllt av ouppklarade mysterier, spöken och en ganska skum samling människor – intrigen tätnar – och ett mord begås! Kan dina gäster lista ut vem som är mördaren?

  299 kr ink. moms

  MORDGÅTA! Haunted House är fyllt av ouppklarade mysterier, spöken och en ganska skum samling människor – intrigen tätnar – och ett mord begås! Kan dina gäster lista ut vem som är mördaren?

 • You've just added this product to the cart:

  Halloweenquiz

  halloween quiz
  halloween quiz
  5.00 out of 5

  Halloweenquiz

  Rysligt roligt Halloweenquiz till höstfesten! 26 blandade Halloweenfrågor, varav 11 musikfrågor – om det mesta som på ett fyndigt sätt kan förknippas med Halloween. Lys upp hösten med en…

  149 kr ink. moms

  Rysligt roligt Halloweenquiz till höstfesten! 26 blandade Halloweenfrågor, varav 11 musikfrågor – om det mesta som på ett fyndigt sätt kan förknippas med Halloween. Lys upp hösten med en…

 • You've just added this product to the cart:

  Mingelquiz: Halloween

  halloweenfest lekar
  halloweenfest lekar
  5.00 out of 5

  Mingelquiz: Halloween

  Ett mingelquiz är precis vad det låter som, man minglar med kollegor, vänner eller hela tjocka släkten, samtidigt som man quizzar. Lite som en tipspromenad men mycket roligare! Kan göras inne med…

  149 kr ink. moms

  Ett mingelquiz är precis vad det låter som, man minglar med kollegor, vänner eller hela tjocka släkten, samtidigt som man quizzar. Lite som en tipspromenad men mycket roligare! Kan göras inne med…

 • You've just added this product to the cart:

  Festlek: Halloweenfest!

  halloweenfest
  halloweenfest
  5.00 out of 5

  Festlek: Halloweenfest!

  FESTLEK FÖR VUXNA!
  En skrämmande rolig festlek till den vuxna Halloweenfesten! Dela upp gästerna i lag och låt dem lösa de sju färdiga utmaningarna – alla med…

  159 kr ink. moms

  FESTLEK FÖR VUXNA! En skrämmande rolig festlek till den vuxna Halloweenfesten! Dela upp gästerna i lag och låt dem lösa de sju färdiga utmaningarna – alla med…

 • You've just added this product to the cart:

  Halloweenmusikquiz

  halloween musikquiz
  halloween musikquiz
  5.00 out of 5

  Halloweenmusikquiz

  FÖR DE VUXNAS HALLOWEENFEST
  Ett rysligt bra musikquiz för Halloweenfesten! 23 låtar som alla på något sätt kan förknippas med läskigheter och Halloween, och…

  149 kr ink. moms

  FÖR DE VUXNAS HALLOWEENFEST Ett rysligt bra musikquiz för Halloweenfesten! 23 låtar som alla på något sätt kan förknippas med läskigheter och Halloween, och…